Dag 13 bracht reeds acht winnaars met zich mee, maar de ultieme kroon op het werk wordt pas op het allerlaatste moment gezet. De Australian Open eindigt gewoontegetrouw met de finale van het enkelspel bij de mannen. Met niemand minder dan Roger Federer (ATP-2) en Marin Cilic (ATP-6) kruisen morgenochtend de degens.

Matches of the Day

De eerste wedstrijd in de Rod Laver Arena is de finale van het gemengd dubbel. Daarin staan Timea Babos (WTA D-7) en Rohan Bopanna (ATP D-19) tegenover Gabriela Dabrowski (WTA D-15) en Mate Pavic (ATP D-16). Zowel Babos, Bopanna als Pavic stonden al een keertje in de finale van een Grand Slam, Dabrowski is, ondanks haar hoge ranking, op dat vlak een groentje. De Hongaarse Babos won aan de zijde van Kristina Mladenovic (WTA D-26) gisteren de finale van het damesdubbelspel en heeft dus al zeker één trofee op zak. Pavic won met partner Oliver Marach eerder bij de mannen en heeft dus ook al bewezen dan hij down under een balletje kan slaan.

Alle ogen zijn uiteraard gericht op de ontknoping bij de heren. Van alle favorieten die aan de start verschenen, blijven er nu nog slechts twee over. Hoewel Cilic misschien niet meteen in het rijtje van Federer, Rafael Nadal (ATP-1), Grigor Dimitrov (ATP-3) en zelfs Novak Djokovic (ATP-14) voorkwam, staat hij morgen toch maar mooi in de finale. Dat Federer zich aan de andere kant van het net bevindt, heet nauwelijks een verrassing.

Het parcours van de Kroaat liep niet altijd over rozen. In de eerste ronde nam hij een goede start, maar wist Vasek Pospisil (ATP-105) hem desalniettemin een setje af te snoepen. In zijn tweede en derde partij ging hij vlot voorbij Joao Sousa (ATP-70) en Ryan Harrison (ATP-45). Cilic’ overwinning op Pablo Carreno Busta (ATP-11) leverde hem een duel met Nadal op, de Spanjaard wierp bij een 2-0 achterstand in de vijfde set echter de handdoek in de ring. Ook Kyle Edmund (ATP-49) kon, ondanks moedige pogingen, Cilic niet uit de finale houden.

De knappe Kroaat bereikt met een derde plaats op de wereldranglijst maandag sowieso een nieuw hoogtepunt in zijn carrière. Na een eindzege op de US Open in 2014 en een finaleplaats op Wimbledon vorig jaar, is de honger van Cilic nog lang niet gestild. Meer dan 10 jaar staat hij al aan de top van het mannentennis. Jammer genoeg voor hem viel deze periode samen met de heerschappij van Federer, Nadal, Djokovic en Andy Murray (ATP-19).

Marin Cilic - © si.robi (Flickr)

Marin Cilic – © si.robi (Flickr)

Voormalig Wimbledon-winnaar Goran Ivanisevic hielp Cilic uit hun schaduw treden. Hij leerde hem zijn lengte gebruiken en verbeterde zijn geweldige opslag tot een massief wapen. Als team bereikten ze in New York hun eerste grote overwinning. Afgelopen jaar stond Cilic tegenover Federer in de finale op het heilige Londense gras. Vreselijke blaren op zijn voet bezorgden hem toen echter onnoemlijk veel pijn en in tranen gaf hij de match uit handen.

Federer’s palmares ziet er met 19 grandslamtitels lichtjes anders uit. Na zes maanden van blessureleed was de Zwitser begin 2017 eindelijk klaar om weer aan de slag te gaan. Op zijn bucket list stond in grote letters geschreven “Nog één Grand Slam winnen, maakt niet uit waar, voor ik mijn racket aan de haak hang”. Datzelfde jaar was hij de beste in Melbourne en Londen, maar aan stoppen denkt Fed Ex gelukkig nog even niet.

Dat Federer het hele toernooi geen enkele set prijs gaf, is op zich een prachtprestatie. Wel moet gezegd worden dat zijn loting iets gunstiger was dan die van Cilic. Met Aljaz Bedene (ATP-51), Jan-Lennard Struff (ATP-55) en Marton Fucsovics (ATP-80) kreeg de Zwitser niet meteen taaie klanten voorgeschoteld. Maar ook subtoppers Richard Gasquet (ATP-31) en Tomas Berdych (ATP-20) konden Federer niets in de weg leggen. Coming man Hyeon Chung (ATP-58) leek na zijn stunt tegen Djokovic tot veel in staat, maar in de halve finale tegen Federer was hij bij een 6-1 en 5-2 achterstand, door een blessure, echter genoodzaakt op te geven.

Will Ferrell, Roger Federer en John McEnroe - © YouTube Australian Open

Will Ferrell, Roger Federer en John McEnroe – © YouTube Australian Open

 Zowel Federer als Cilic zijn erg geliefd op de tour. Ideale schoonzonen als het ware, graag gezien door publiek, spelers en toernooidirectie. In aanloop naar de Australian Open ontmoetten de twee elkaar zelfs op vakantie op de Maledieven. Zonder coaches naast de baan, waagden ze zich zelfs aan een ontspannend potje tennis. Toch is het morgen pure ernst. Voor Federer staat er immers heel wat op het spel. Als hij aan het langste eind trekt, evenaart hij Djokovic’s en Roy Emerson’s record van zes titels en kerft zo voor goed zijn naam in het Australische hart. Verder kan hij de primeur hebben de Australian Open te winnen zonder setverlies. Cilic van zijn kant kan de eerste Kroaat ooit worden die deze Australische trofee op zijn schouw mag zetten.

De Zwitser speelde reeds zes finales in Melbourne en verloor er slechts één. Cilic en Federer stonden negen keer tegenover elkaar, slechts één keer kon de Kroaat aan het langste eind trekken, op weg naar zijn triomf op de US Open. Hij verkeert duidelijk in topvorm, maar is dat genoeg om het ouwe, getrouwe Rodge een strobreed in de weg te leggen? Beide heren zitten goed in hun vel en staan stevig te tennissen, alvast een voorbode voor een pittige partij!

Programma

Matches of the day
F: [5] Timea Babos (HUN)/Rohan Bopanna (IND) vs. [8] Gabriella Dabrowski (CAN)/Mate Pavic (CRO)
Rod Laver Arena, eerste partij vanaf 16.00 uur (6.00 uur Belgische tijd)

F: [6] Marin Cilic (CRO) vs. [2] Roger Federer (SUI)
Rod Laver Arena, eerste partij om 19.30 uur (9.30 uur Belgische tijd)

 

Het volledige programma vind je hier terug.

Deel:

Over de redacteur

Eindredacteur

Stuur Chloë een mail via Chloe.Lyssens.Danneboom@tennisplaza.be.