Home » Grand Slam » Australian Open » #AusOpen 2018: Round-up dag 3: Mertens redt Belgisch eer, toppers ontsnappen en Melbourne getuige van enkele ‘aanslagen’

#AusOpen 2018: Round-up dag 3: Mertens redt Belgisch eer, toppers ontsnappen en Melbourne getuige van enkele ‘aanslagen’

#AusOpen 2018: Round-up dag 3: Mertens redt Belgisch eer, toppers ontsnappen en Melbourne getuige van enkele ‘aanslagen’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De derde dag van de Australian Open behoort tot de verleden tijd. Met verliespartijen voor Kirsten Flipkens (WTA-75), Ruben Bemelmans (ATP-117) en Alison Van Uytvanck (WTA D-603) werd het een magere dag voor de Belgen. Enkel Elise Mertens (WTA-37) zorgde voor een lichtpunt.

De Belgen

Het was Bemelmans die op Court 14 de spits mocht afbijten tegen Nikoloz Basilashvili (ATP-61). ‘Bemel’ kon aanvankelijk nog gelijke tred houden, maar kreeg daarna alsmaar meer last van een blessure aan het bovenbeen. Ook de kinesist en een tape brachten geen soelaas. Bemelmans verloor uiteindelijk met 5-7 1-6 3-6.

Op Show Court 3 mocht Flipkens intussen opdraven voor haar tweederondepartij tegen Magdalena Rybarikova (WTA-21). De Slovaakse subtopper won de eerste set, maar daarna rechtte Flipper de rug. Ze smeerde Rybarikova een droge 6-0 aan waardoor een derde set de beslissing moest brengen. En daarin was het 19e reekshoofd opnieuw de sterkste: 4-6 6-0 2-6.

Kirsten Flipkens - © Melissa Van de Wiele
Kirsten Flipkens – © Melissa Van de Wiele

Aan Mertens dan maar om de Belgische eer te redden. In de Rod Laver Arena keek ze publiekslieveling Daria Gavrilova (WTA-23) in de ogen. Onze landgenote startte dramatisch en keek snel tegen een 0-5 achterstand aan. Een pandoering leek in de maak, maar Mertens toonde nog maar eens haar enorme vechtlust. Ze werkte acht setpunten weg en won zeven games op rij, 7-5! In het tweede bedrijf stoomde Mertens door naar de derde ronde.

In het dubbelspel konden Alison Van Uytvanck (WTA D-603) en Anna-Lena Friedsam (WTA D-341) hun kansen niet ten volle verdedigen. ‘Ali’ had te veel last van zware hoofdpijn en moest uiteindelijk de handdoek gooien bij een 0-5 achterstandKristyna Pliskova (WTA D-79) en Donna Vekic (WTA D-382) kregen zo een vrijgeleide naar de tweede ronde.

Alison Van Uytvanck – © Pascal Ratthé (Tennis Canada)
Alison Van Uytvanck – © Pascal Ratthé (Tennis Canada)

Matches of the day

In de Margaret Court Arena was het uitkijken naar het duel tussen youngster Denis Shapovalov (ATP-50) en gevestigde waarde Jo-Wilfried Tsonga (ATP-15). De Canadees speelde een ijzersterke partij en had de overwinning voor het grijpen. In de vijfde set liep hij uit naar een 5-2 voorsprong tot de zenuwen de bovenhand namen. Shapovalov verloor vijf spelletjes op rij en droop na 3 uur en 39 minuten ontgoocheld af. Setstanden: 3-6 6-3 1-6 7-6 (4) 7-5.

Rafael Nadal (ATP-1) werd door Leonardo Mayer (ATP-52) al wat meer getest. De Spanjaard had het niet onder de markt met de lange Argentijn, al gaf hij uiteindelijk toch geen set prijs. Na 2 uur en 39 minuten stond de 6-3 6-4 7-6 (4) eindstand op het bord. Grigor Dimitrov (ATP-3) kende dan weer problemen met Mackenzie McDonald (ATP-186). De Bulgaar had vijf sets nodig, 4-6 6-2 6-4 0-6 8-6.

Bij de vrouwen kroop Caroline Wozniacki (WTA-2) tegen Jana Fett (WTA-119) door het oog van de naald. De Deense, toch één van de favorieten, keek in de derde set tegen een 2-5 achterstand aan en moest ook twee matchpunten wegwerken. Uiteindelijk krabbelde Wozniacki overeind en won ze met 3-6 6-2 7-5. Ook Elina Svitolina (WTA-4) moest zich in het zweet werken tegen Katerina Siniakova (WTA-59), 4-6 6-2 6-1.

De tweede ronde was verrassend het eindstation voor Belinda Bencic (WTA-78). De Zwitserse, die in de eerste ronde Venus Williams (WTA-5) klopte, kreeg geen voet aan de grond tegen Luksika Kumkhum (WTA-124), 1-6 3-6 was het harde verdict. Ook Julia Goerges (WTA-12), eveneens een outsider, strandde in de tweede ronde. De altijd lastige Alizé Cornet (WTA-42) won met 6-4 en 6-3 en maakte zo een einde aan de zegereeks van vijftien wedstrijden van Goerges.

De volledige uitslagen van dag 3 op de Australian Open kan je hier raadplegen.

Momenten van de dag

Wéér bijzonder veel fraaie punten op de derde dag. Pablo Carreño Busta (ATP-11) pakte in zijn partij tegen Gilles Simon (ATP-57) uit met een weergaloos shot.

Ook Nick Kyrgios (ATP-17) verzorgde het spektakel in zijn match tegen Viktor Troicki (ATP-65). Vanuit een bijzonder scherpe hoek draaide hij zijn backhand langs het net binnen de lijnen.

Niet alleen mooie punten op de derde dag, ook twee ‘aanslagen’. Zo torpedeerde Troicki in de tiebreak van de derde set umpire James Keothavong. Al konden beide spelers wel lachen om het voorval. Raluca-Ioana Olaru (WTA D-43) werd dan weer aangevallen door haar dubbelpartner Olga Savchuk (WTA D-38).

En tot slot waren er ook nog enkele pijnlijke/grappige momenten. Zo liet Ryan Harrison (ATP-45) zijn racket uit zijn handen glippen, liepen dubbelpartners Benoit Paire (ATP D-169) en Hugo Nys (ATP D-80) elkaar voor de voeten (maar wonnen ze wel het punt) én is Svitolina duidelijk geen al te grote fan van slangen.

 

 

Steven Gijbels

Steven Gijbels

Meer nieuws