Home » Grand Slam » Australian Open » De magie van de Australian Open

De magie van de Australian Open

De magie van de Australian Open

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Seizoen 2018 zindert nog na, maar de supporter kijkt al reikhalzend uit naar een nieuw jaar vol tennismagie. Tennisplaza laat een winterslaap dan ook aan zich voorbijgaan en blikt graag terug op de geschiedenis van de Australian Open, de eerste grote krachtmeeting die in 2019 op stapel staat.

Het prestigieuze tennistoernooi staat symbool voor de opening van het seizoen en laat het hart van de tennisliefhebber elk jaar opnieuw sneller slaan. Ook de aankomende Australian Open in januari 2019 belooft weer spectaculair en vermakelijk te worden.

Knap tennis is dan ook gegarandeerd op dit fantastisch grandslamtoernooi. De geschiedenis van dit evenement neemt ons mee naar het jaar 1905. Niet alleen de locatie van het evenement bevond zich toen elders, ook de naam van het tennistoernooi klonk anders. De Australian Open werd namelijk bekend als de Australasian Championships. Voordat het evenement de naam kreeg zoals we die nu kennen, verandert het nog een aantal keer van naam én locatie.

Wist je trouwens dat het toernooi niet altijd aan het begin van het kalenderjaar werd gehouden? In 1977 werd het ingepland eind december (rond kerst) waardoor er dat jaar zowel in januari als in december een toernooi werd gehouden. Eind 1985 werd besloten om dit terug te draaien waardoor de eerstvolgende editie pas in 1987 zou worden gespeeld. Hierdoor werd er in 1986 geen toernooi gehouden.

Thuisoverwinningen

De laatste Australiërs die het toernooi wisten te winnen waren Mark Edmondson (het mannentoernooi van 1976), Christine O’Neil (het vrouwentoernooi van 1978), Todd Woodbridge (met de Zweed Jonas Björkman, mannen dubbelspel 2001), Alicia Molik (met de Russin Svetlana Koeznetsova, vrouwen dubbelspel 2005) en het duo Jarmila Gajdošová/Matthew Ebden (gemengd dubbelspel 2013).

De Australiër Lleyton Hewitt, die in zijn carrière twee grandslamtoernooien won, bereikte in 2005 de finale Down Under, maar die winnen lukte niet.

Van de huidige generatie wonnen Novak Djokovic (ATP-1) en Roger Federer (ATP-3) het toernooi elk zes keer. De meeste overwinningen op de Australian Open aller tijden gingen naar een vrouw: Margaret Smith-Court. Zij schreef het toernooi maar liefst elf keer op haar naam.

Internationale allure

De eerste jaren was er nog maar weinig sprake van internationale allure. Dit had deels te maken met de onaantrekkelijke ligging van Australië. Door de lange reisafstanden besloten de tennisprofs uit die tijd de Australian Open links te laten liggen. Pas vanaf 1946 kreeg het toernooi wereldwijd aanzien toen de vervoersvormen vereenvoudigd werden. Het vliegtuig pakken naar Australië werd gewoonweg simpeler en toegankelijker.

Sinds die tijd is de bekendheid van de Australian Open in een stroomversnelling terechtgekomen. Professionele tennissers van over de hele wereld maakten hun opwachting op het toernooi. Het is dan ook niet verwonderlijk dat tennis sindsdien tot één van de populairste sporten ter wereld behoort.

Tennis is vandaag de dag ook big business in de gaming industrie en in online slots. Zelfs wedden op tenniswedstrijden met de Betway bonus code review behoort tot de mogelijkheden. Voor een flinke dosis spanning hoef je dus niet noodzakelijk af te zakken naar Melbourne binnenkort.

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws