Home » Davis Cup » Dit was het parcours van de Belgen naar de Davis Cup-finale

Dit was het parcours van de Belgen naar de Davis Cup-finale

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Voor de tweede keer in drie jaar tijd staat België in de finale van de Davis Cup. Gedurende het jaar hebben ze ons getrakteerd op spannende en prachtige momenten. Tijd voor een terugblik op een knap 2017 vinden we.

Een onthoofd België klopt Duitsland

In de eerste ronde van de Davis Cup moest de ploeg van Johan Van Herck het opnemen tegen Duitsland met Alexander Zverev als sterspeler. De jonge Duitser was toen nog het nummer 22 van de wereld, maar verraste aan het begin van het jaar door Roger Federer te verslaan op de Hopman Cup. België moest het zonder David Goffin doen: hij moest zijn lichaam rust geven om de rest van zijn seizoen niet in gevaar te brengen.

Joris De Loore en Ruben Bemelmans - © Philippe Buissin (IMAGELLAN)
Joris De Loore en Ruben Bemelmans – © Philippe Buissin (IMAGELLAN)

De uitdaging was dus groot en Steve Darcis moest als nummer één alle druk op zich nemen. Mr. Davis Cup bewees dat hij met die druk om kon gaan en won zijn beide partijen in het hol van de leeuw. Arthur De Greef kon zijn enkelpartijen niet winnen, maar dankzij Ruben Bemelmans en Joris De Loore, die het dubbelspel wonnen van de broers Zverev, stond het 2-2 tussen de beide landen. Darcis perste er een knappe zege uit tegen de jongste Zverev en zo stuntte ze Duitsland uit de Davis Cup met 2-3.

Italië ten onder tegen geïnspireerd België

In de kwartfinale ontvingen de Belgen Italië in Charleroi. Dit keer was Goffin er wel bij en België ging vol vertrouwen naar de ontmoeting. Italië moest het in laatste instantie zonder hun nummer één Fabio Fognini doen, de Italiaan had te veel last van een blessure aan de voet en pols. Maar met Paolo Lorenzi en Andreas Seppi had de Italiaanse ploeg genoeg talent en ervaring om op terug te vallen.

David Goffin - © Christophe Moons (Fotoplaza)
David Goffin – © Christophe Moons (Fotoplaza)

België speelde een geïnspireerde ontmoeting tegen Italië, misschien mede dankzij de ‘Ode aan de Davis Cup-ploeg’ van Jonas Merckx. België behaalde een overtuigende zege met Goffin die het beslissende derde punt scoorde en zijn beide enkelwedstrijden won. Ook Darcis won zijn enkelwedstrijd op de eerste dag. Zo stond België na vier partijen op een onoverbrugbare 3-1 voorsprong. Voor besnaarder Dieter was de overwinning iets pijnlijker, zijn wenkbrauwen moesten eraan geloven.

Magistrale Goffin klopt enfant terrible van het Australische tennis

De Belgen mochten zich opmaken voor opnieuw een thuiswedstrijd tegen Australië in de halve finale. In de aanloop van de confrontatie met Australië leek een lelijke blessure van Goffin roet in het eten te gooien van de Davis Cup-ploeg. Even werd gevreesd voor het einde van het seizoen voor het Belgische nummer één, maar zo ver kwam het gelukkig niet. Vaste waarde in het dubbelspel De Loore moest verstek geven voor het duel tegen Australië, hij bezeerde zich bij de training aan de knie.

Steve Darcis - © Vincent Van Doornick (Imagellan)
Steve Darcis – © Vincent Van Doornick (Imagellan)

Een wisselvallig Goffin bezorgde België het eerste punt tegen John Millman, terwijl een sterke Darcis vechtend onderuit ging tegen Nick Kyrgios. In het dubbelspel moesten de Belgen het onderspit delven tegen ervaren dubbelaars Millman en John Peers, toen het nummer twee van de wereld. Met een 1-2 achterstand zag het er niet goed uit voor de ploeg van Van Herck.

Toen kwam Goffin opzetten met een wedstrijd van wereldniveau tegen Kyrgios. Dan was het aan Darcis, de sterkhouder van het Davis Cup-team, om dit duel te beslissen. De 33-jarige Belg bezweek niet onder de druk en speelde België opnieuw naar de finale. De vreugde bij de Belgische ploeg was groot na hun 3-2 zege. In de finale nemen ze het nu op tegen en in Frankrijk.

koen

koen

MEER NIEUWS