Home » Grand Slam » US Open » Dit zijn de favorieten en outsiders op de US Open

Dit zijn de favorieten en outsiders op de US Open

Dit zijn de favorieten en outsiders op de US Open

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Onze redactie wikt en weegt het deelnemersveld van de US Open 2018 en fileert voor u de favorieten en dark horses. Wie maakt, na de uitschakeling van Simona Halep, de favorietenrol waar? Krijgen we een eerste Griekse overwinning ooit bij de mannen? En verbazen de Belgen vriend en vijand?

Favorieten bij de mannen

Novak Djokovic voegde onlangs opnieuw een regel toe aan z’n al indrukwekkende erelijst door de Masters 1000 van Cincinnati te winnen. Zo is de Serviër de eerste speler ooit die alle negen Masters 1000-toernooien op z’n naam weet te schrijven. Het was het laatste toernooi dat ontbrak op z’n erelijst, al was hij er met 4 verloren finales wel al enkele keren dichtbij.

De blessurezorgen van Djoko lijken voorbij te zijn. Na een aarzelende start bewees hij dat al eerder dit jaar door z’n vierde Wimbledon te winnen afgelopen juli. Een heuse verademing voor Djokovic aangezien het al van 2016 was geleden dat hij een Grand Slam had gewonnen.

Op z’n 31e lijkt Djokovic alle kaarten in handen te hebben om (wie weet in een episch gevecht met Nadal) z’n veertiende Grand Slam overwinning binnen te halen!

De Spanjaard Rafael Nadal koos ervoor om na z’n overwinning in Toronto niet deel te nemen aan het toernooi in Cincinnati om zich fysiek niet te overbelasten. Net door deze beslissing toont Nadal aan dat hij gegroeid is op tactisch vlak. Minder de overenthousiaste krachtpatser van weleer die alles wil winnen, maar meer een ervaren speler die goed naar z’n lichaam luistert. De titelverdediger op de US Open toonde bovendien in Toronto dat hij in bloedvorm is door korte metten te maken met revelatie Tsitsipas.

Rafael Nadal - © Christopher Levy (flickr)
Rafael Nadal – © Christopher Levy (flickr)

Dit jaar haalde Nadal al vijf titels binnen, waaronder Roland Garros voor de elfde keer. Dat hij een gravelbeest is hoeft geen betoog, maar z’n statistieken op hardcourt mogen ook worden gezien. Zo won hij over z’n carrière 79,1% van z’n matchen op hardcourt (t.o.v. 90,67% op gravel).

De Argentijnse reus, Juan Martin Del Potro, komt naar de US Open met een duidelijk doel voor ogen: beter doen dan de halve finale vorig jaar. Del Potro nam de afgelopen weken enkel deel aan de Masters 1000 in Cincinnati en werd daar uitgeschakeld door een herboren David Goffin. Belangrijk detail: voorafgaand aan het toernooi in Cincinnati moest Del Potro forfait geven in Toronto wegens een polsblessure.

Het was al van 2013 geleden dat de Argentijn 2 toernooien in hetzelfde jaar binnenhaalde (Bazel, Tokio, Washington en Rotterdam). Dit jaar zit Del Potro aan 4 finales waarvan hij er 2 op zijn naam schreef (Indian Wells en Acapulco). Opmerkelijk feit om z’n kandidatuur kracht bij te zetten: de enige Grand Slam die Del Potro tot dusver kon winnnen was de US Open in 2009.

Outsiders bij de mannen

“Beware a Greek bearing a backhand from the Gods.” Zo luidde de lofzang van Amerikaanse tennislegende Jim Courier aan het adres van de 20-jarige Stefanos Tsitispas. De Griek die op minder dan één jaar tijd van plaats 205 naar 15 op de ATP-ranking steeg is net zoals generatiegenoot Denis Shapovalov van nature uit meer een grasspeler. Zo slaagde hij er reeds in de dubbeltitel op Wimbledon bij de junioren te verzilveren. Op dit moment bewijst hij echter dé revelatie van het ATP-circuit te zijn.

Stefanos Tsitsipas - © Christopher Levy (flickr)
Stefanos Tsitsipas – © Christopher Levy (flickr)

Hij speelde net de finale van de Masters in Toronto (6-2, 7-6 verlies) en hij is ook de enige speler die Novak Djokovic kon verslaan sinds diens titel op Wimbledon. Desalniettemin heeft de Griek nog een hele weg af te leggen vooraleer hij als topfavoriet aan de start van een Grand Slam staat. Maar met de vorm waarin hij nu verkeert ligt er misschien wel een mooie run in het verschiet in de Verenigde Staten. In 2018 speelde Tsitsipas 63 matchen (40 overwinningen t.o.v. 23 keer verloren) goed voor een winstpercentage van 57,5%.

Desalniettemin was het in Toronto, al voor de tweede keer dit seizoen, niemand minder dan Rafael Nadal die Tsitsipas van z’n eerste ATP-titel hield. Dat was eerder op het gravel van Barcelona ook al het geval. In beide tornooien maakte Tsitsipas wel korte metten met 4 toptien spelers waaronder Zverev, Djokovic, Thiem en Anderson.

Die steile opmars gaat niet onopgemerkt voorbij. Zo staat Tsitsipas momenteel op de 2e stek van de ATP Next Gen Contender ranglijst. Voor hem hoeft hij enkel Alexander Zverev te dulden, het vierde reekshoofd op de US Open, die een straatlengte voorsprong heeft. Het verschil tussen Tsitsipas en, derde in de stand, Shapovalov is miniem en de Griek won hun laatste confrontatie overtuigend in Monte Carlo, midden april.

2018 was niet het beste jaar voor David Goffin. Na een ontgoochelend seizoensbegin lijkt David net op tijd boven water te komen. Zo komt hij deze week terug binnen in de top 10, dankzij een verrassend sterke reeks die hij neerzette in Cincinnati. Daar schakelde onze Belgische nummer 1 zowel Kevin Anderson (ATP-5) als Del Potro (ATP-3) uit. Jammer genoeg moest Goffin in de halve finale tegen Roger Federer opgeven met een schouderblessure. Vis sociale media stelde hij z’n Belgische fans echter gerust dat hij wel degelijk speelklaar zou zijn voor de US Open.

Hij werd onlangs ook opgeroepen voor Team Europe door Björn Borg. De selectieheer voor de Laver Cup stelt een ploeg samen met o.a. Djokovic, Federer, Zverev en Dimitrov. Deze competitie wordt gespeeld van 21 tot 23 september in Chicago. Met dit vertrouwen gaat Goffin voor een beter resultaat dan zijn 1/8e finale die hij haalde in 2017.

De ervaren Kroaat Marin Cilic heeft een speciale liefdesrelatie met de US Open. Hij won het tornooi één keer, speelde één finale, een halve finale en twee kwartfinales. Cilic lijkt klaar te zijn voor het tornooi met een halve finale in Cincinnati en een kwartfinale in Toronto. Dit seizoen speelde hij reeds de finale van de Australian Open waar hij een nagelbijter forceerde tegen Roger Federer in 5 sets. Op z’n 29e is Cilic op een leeftijd gekomen waar hij volop rendeert en misschien wel de beker in de lucht mag steken op 9 september.

Favorieten bij de vrouwen

Serena Williams, de jongste van de Williams zussen, is tegen verwachting in reekshoofd (zeventiende) ondanks een 26e plaats op de WTA-ranking. Serena is ontegensprekelijk de meest succesvolle vrouwelijke tennisster in de geschiedenis. Desondanks loopt de comeback na haar zwangerschap niet van een leien dakje. Ze won sinds de terugkeer nog geen enkel toernooi, al speelde ze wel tennis van een behoorlijk niveau.

Serena Williams - © Jimmie48 Tennis Photography
Serena Williams – © Jimmie48 Tennis Photography

De voorbereiding voor de harcourt Grand Slam liep echter niet zoals verhoopt. Met een onverwacht verlies tegen Konta (6-1, 6-0) in de eerste ronde van San Jose kreeg de 23-voudige Grand Slam winnares de zwaarste pandoering uit haar carrière op het rekest. In Cincinnati ging de recordkampioene eruit in de derde ronde tegen Kvitova in drie sets. Het verleden heeft echter al bewezen dat Serena een krijgster is. Een amazone die blijft doorgaan en op de cruciale momenten vriend en vijand met verstomming kan slaan.

De titelverdedigster (en huidig nummer 3 op de WTA-ranking) Sloane Stephens won als een duivel in een doosje de editie van 2017. Ze zal zich dan ook als diezelfde duivel in een wijwatervat weren om haar titel te verlengen. De jonge Amerikaanse lijkt net op tijd de goede vorm te hebben gevonden en haalde eerder dit seizoen het prestigieuze hardcourtoernooi van Miami binnen. Desondanks twee verloren finales tegen Simona Halep (Wimbledon 2017 en Montreal) lijkt zij één van de grote uitdagers in New York.

Outsiders bij de vrouwen

De Belgische nummer 1 bij de vrouwen, Elise Mertens, is één van de coming ladies op het WTA-circuit. Met een halve finale in San José en kwartfinales in Montréal en Cincinnati is ze ook in goede doen op de harde ondergrond. Zo versloeg ze onlangs nummer 3 van de wereld, Sloane Stephens. Momenteel bekleedt Mertens de 15e plaats op de WTA-ranking, wat ook haar status als reekshoofd wordt.

Tel daarbij dat ze al verschillende malen liet optekenen dat hardcourt haar favoriete ondergrond is met een winstpercentage van 71,22% en elke speelster weet dat ze een kluif zal hebben aan onze Belgische leading lady.

Als overwinnaar in Cincinnati dit jaar heeft de Nederlandse Kiki Bertens een rol te spelen op deze US Open. Net zoals in Parijs dit jaar raakte Bertens nog nooit verder dan de tweede ronde in de Verenigde Staten. Van nature uit is ze meer een gravelspeelster waardoor ze twee jaar geleden, op haar 24e, het voorlopige Grand Slam-hoogtepunt van haar carrière bereikte: de halve finales op Roland Garros. Maar waar ze in 2016 nog kon stunten, lukte dit absoluut niet vorig jaar, noch dit jaar. Bertens bezweek maar al te vaak onder de druk en kon in Parijs niet verder raken dan de 2e ronde.

Kiki Bertens - © Jimmie48 Tennis Photography
Kiki Bertens – © Jimmie48 Tennis Photography

Met winst in Cincinnati en een kwartfinale op Wimbledon lijkt Kiki veel complexlozer te tennissen dit seizoen. “Ik ben met yoga en ademhalingsoefeningen begonnen en probeer meer te relativeren. Door de oefeningen ben ik ook leniger geworden in de heupen waardoor het makkelijker is om moeilijke, korte ballen te halen in de hoeken.”

Haar geheim is een doorgedreven Spaanse opleiding als jeugdspeler waar ze zowel ‘s winters als ‘s zomers, indoor en outdoor op gravel leerde spelen. Het is daar dat ze haar mannentennis onder de knie kreeg. Bertens’ spel, met ballen vol topspin die tot op schouderhoogte opstuiten, wordt alom gevreesd in het WTA-wereldje.

De statistieken van de Nederlandse spreken dan ook boekdelen: sinds begin 2016 heeft Kiki Bertens 78% van haar wedstrijden op gravel gewonnen, tegen 36 procent van haar hardcourtduels in diezelfde periode. Als we echter deze cijfers vergelijken met de statistieken van dit seizoen zien we een opmerkelijke evolutie. Dit jaar won Bertens maar liefst 65% van haar duels op harcourt. 2018 was ook het jaar van de eerst titel op de harde ondergrond, daarvoor versloeg ze niemand minder dan de huidige nummer één Simona Halep. Volgt er deze US Open eindelijk een declic voor de Nederlandse?

De Tsjechische Petra Kvitova treft in de eerste ronde van de US Open onze Belgische Yanina Wickmayer. De Tsjechische ex-nummer 2 van de wereld lijkt een maatje te groot voor Wickie, ware het niet dat Kvitova haar kwartfinale op het voorbereidende toernooi van New Haven heeft moeten staken met een schouderblessure. Nadat ze de eerste set tegen de Spaanse Carla Suarez-Navarro had verloren met 6-3 gaf ze er de brui aan. “Ik voelde in de vorige wedstrijd tegen Zarina Diyas al wat last en hoopte dat het met wat rust over zou gaan. In de opwarming vandaag voelde ik al dat de pijn erger werd.” Het is momenteel nog koffiedik kijken of de Tsjechische aan zal treden in haar eerste ronde wedstrijd tegen Wickmayer. Als dat het geval is verwachten wij echter grote dingen van Kvitova.

De nieuwbakken nummer 5 op de WTA-ranking volgt net na Simona Halep wat betreft meest gewonnen matchen dit seizoen (46-9). Ze staat dan weer wel aan de leiding wanneer men kijkt naar het aantal gewonnen driesetters. Kvitova beschikt over een ijzersterke fysieke uithouding en ditto mentale veerkracht na een set te hebben verloren. Kvitova beleeft een topseizoen met reeds 5 titels op de teller: in Sint-Petersburg en Doha won ze op het iets tragere hardcourt, in Madrid schreef ze het prestigieuze graveltornooi op haar naam en in Birmingham pakte ze ook een grastitel mee naar huis.

Op de US Open kon ze het nog nooit langer uitzingen dan de kwartfinales. Haar topresultaten eerder dit jaar doen vermoeden dat het deze keer misschien wel de goede keer is om een worp naar de titel te doen. Echter in de voorbije weken werd ze tot twee maal toe vroegtijdig uitgeschakeld door mede-outsider Kiki Bertens in de toernooien van Cincinnati en Toronto.

[alert type=”info” title=”Zelf een prono wagen?”]Klik hier om jouw mening te geven én er nog geld aan te verdienen ook![/alert]

Tennisplaza

Tennisplaza

Meer nieuws