Home » Grand Slam » Wimbledon » Elise en Yannick Mertens feesten, Mestach verliest in Wimbledon

Elise en Yannick Mertens feesten, Mestach verliest in Wimbledon

Elise en Yannick Mertens feesten, Mestach verliest in Wimbledon

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Yannick Mertens (ATP-231) en Elise Mertens (WTA-215) hebben zich woensdag geplaatst voor de derde en laatste ronde van de kwalificaties van Wimbledon (Grand Slam, £ 9 600 000). Tweede reekshoofd An-Sophie Mestach (WTA-111) moest dan weer inpakken.

Van de acht Belgen die aan de start van de kwalificaties van The Championships begonnen, wisten er op maandag en dinsdag drie door te stoten. Naast tweede reekshoofd Mestach, waren dat ook – een beetje verrassend – Elise en Yannick Mertens. En laat het nu net die twee zijn die opnieuw een sterke prestatie neerzetten en zo een vervolg breien aan hun toernooi.

An-Sophie Mestach - © Fotoplaza | Christophe Moons
An-Sophie Mestach – © Fotoplaza | Christophe Moons

Eerst op het programma was Mestach. Hoewel ze al een tijdje sukkelt om haar niveau terug te vinden, begon ze tegen de Chinese Shuai Zhang (WTA-190) toch als favoriete. Hoewel Zhang vorig jaar nog de nummer 30 van de wereld was, wist ze dit jaar namelijk nog maar 4 van haar 18 wedstrijden te winnen, beduidend minder dan Mestach (11 van de 29) dus. Na een spannende eerste set, was het dan ook Mestach die in de tiebreak haar favorietenrol waarmaakte: 7-1.

Vanaf de tweede set begon Zhang echter nog een niveau hoger te spelen. Mestach kreeg het wat moeilijk en moest toezien hoe haar Chinese tegenstreefster de partij in handen nam: 6-4. In de derde set was het beste er daarna af bij de Gentse. Nog één game wist ze te verzilveren, maar daar bleef het ook bij: 1-6.

Yannick Mertens - © Richard Van Loon (www.tennisfoto.net)
Yannick Mertens – © Richard Van Loon (www.tennisfoto.net)

Daarna was het de beurt aan Yannick Mertens, die in de eerste ronde nog het dertiende reekshoofd klopte. Ook nu moest hij het gras op tegen een hoger geplaatste tegenstander: de Fransman Mathias Bourgue (ATP-178). In tegenstelling tot Mestach, moest Mertens in de eerste set wel het onderspit delven in de tiebreak: 4-7. Daarna zette de Belg de situatie echter recht. Met 6-3 in de tweede dwong hij een beslissende set af. In die derde set ging Mertens gewoon verder op zijn elan. Met een 6-2 verzekerde Mertens zich van een plaatsje in de derde kwalificatieronde.

Een knappe prestatie dus van Yannick Mertens, maar de grote stunt van de dag kwam toch van naamgenoot Elise Mertens (grote foto bovenaan). Ook zij won enigszins verrassend haar eerste kwalificatieronde, en moest in de tweede ronde aan de bak tegen het Oekraïense tiende reekshoofd Kateryna Bondarenko (WTA-115). Bondarenko was in 2009 nog de nummer 29 van de wereld. Even later zou ze echter op tennispensioen gaan om een gezinnetje te stichten. Vorig jaar maakte ze haar comeback, hoewel de grote resultaten voorlopig toch een beetje uitblijven. Dat ze aan de weg terug blijft timmeren werd enkele weken geleden wel nog duidelijk toen ze in Birmingham Yanina Wickmayer (WTA-88) versloeg.

Geen makkelijke opdracht dus, maar toch had Mertens het verleden aan haar kant. Vorig jaar won ze namelijk hun enige onderlinge duel in een spannende driesetter. Ook deze keer was de Limburgse allerminst onder de indruk van haar tegenstandster. Op een mum van tijd stond er namelijk 4-0 op het bord. Even spartelde de ervaren Bondarenko nog tegen en kwam zelfs terug tot 4-4, maar daarna gaf Mertens plankgas: 6-4.

Ook in de tweede set ging Mertens verder op haar elan. Met een vroege break bleef ze aan de stuurknuppel zitten en dicteerde ze de partij. Bij 5-3 kreeg ze zelfs al haar eerste matchpunten, maar het tiende reekshoofd wou nog van geen wijken weten. Ook op haar eigen opslag kon de 19-jarige Mertens haar matchballen niet benutten, en dus kwamen de scorebordjes terug in evenwicht te hangen. Bij 5-6 leek de match daarna te kantelen met zelfs een setpunt voor Bondarenko, maar Mertens liet haar mentale veerkracht en vechtersmentaliteit zien en sleurde er toch nog een tiebreak uit. Ook daarin moest de Hamontse nog een setpunt wegwerken, maar bij 7-6 was het tiende matchpunt uiteindelijk toch het goede: 7-6 (6).

Om zich te plaatsen voor de hoofdtabel moeten de twee Mertensen nu nog één horde nemen. Yannick kruist de degens met zeventiende reekshoofd Aleksandr Nedovyesov (ATP-122). Voor de Kazach en de Belg wordt het het eerste onderlinge duel. Elise neemt het op tegen een Tsjechische: Petra Cetkovska (WTA-161), in 2012 nog goed voor een 25ste plaats op de ranglijsten. Ook voor hen wordt het hun eerste ontmoeting.

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws