Home » Geen categorie » Federer: “Het is makkelijker om als speler een lange carrière te hebben”

Federer: “Het is makkelijker om als speler een lange carrière te hebben”

Federer: “Het is makkelijker om als speler een lange carrière te hebben”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Roger Federer (ATP-2) heeft het afgelopen week opnieuw bewezen: op zijn 36e geniet hij van het beste tennis uit zijn leven. Hij geeft aan dat de omstandigheden om een lange carrière te hebben, verbeterd zijn. 

Op het ATP Masters 1000-toernooi van Shanghai (China, $ 8 092 625) toonde de Zwitser nog maar eens uit welk hout hij gesneden was. Hij won dominant van de andere man die 2017 kleur gaf: Rafael Nadal (ATP-1). Beide zijn ze meer dan dertig jaar en schijnbaar in blakende gezondheid. Dit komt nadat 2016 is mineur eindigde voor deze twee toppers wegens blessures. Federer heeft een verklaring waarom een tennisser makkelijker een lange carrière kan nastreven dan in de vorige generaties.

“Veel van de mannen gingen tussen 29 en 32 jaar met pensioen, maar nu lijken de meesten tussen de 31 en 35 te stoppen met het tennis. Hoe dan ook moet elke speler zelf beslissen wat het lichaam nog aankan, in welke fase van je leven je bevindt, hoe het met je familie zit en hoeveel je het reizen nog kan verdragen”, aldus Federer na zijn overwinning.

“Het prijzengeld gaat enkel maar de hoogte in, dus dat is misschien ook nog een stimulans om verder te blijven spelen. De spelers blijven gezond, gezonder gedurende het hele jaar aangezien we meer investeren in massage therapeuten en fysio’s die mee rijzen. De Tour (ATP, nvdr.) stelt betere diensten tot onze beschikking op de toernooien. Ook het reizen is eenvoudiger dan 30 jaar geleden, we kunnen nu meer rechtstreeks vliegen.”

Scherp contrast met de huidige lappenmand

Deze beweringen staan in scherp contrast met het aantal spelers die noodgedwongen een kruis over hun seizoen moesten maken: Stan Wawrinka (ATP-9), Novak Djokovic (ATP-7), Kei Nishikori (ATP-15). Andy Murray (ATP-3) worstelt ook al een tijdje met de zoektocht naar zijn beste fysieke vorm en ook Milos Raonic (ATP-12) geeft vocaal protest tegen het striemende regime op de ATP World Tour.

“Het is erg frustrerend. Ik denk dat ik een tiental verschillende blessures heb gehad die me verhinderden toernooien te spelen. Dat was niet leuk want ik kon me niet concentreren op mijn tennis, ik focus me eerder op ‘Kan ik vandaag spelen of niet?’ in plaats van ‘Wat moet ik doen om mijn tennis te verbeteren?'”, aldus Raonic na zijn mislukte comeback enkele weken geleden.

“Ik denk dat ik de enige speler ben uit de top vijf van vorig jaar die nog probeert te spelen. Geen van die spelers speelden de US Open. Misschien is dit een teken aan de wand dat er een hervorming nodig is ten voordele van de carrières van de spelers. De speelschema’s, de lengte van het seizoen en de geografische verspreiding van de verschillende toernooien … dit zijn dingen waar eens grondig naar gekeken moet worden. Het is al moeilijk genoeg om te pieken op de vier Grand Slams, laat staan op de andere toernooien.”

koen

koen

Meer nieuws