Het is gebeurd: Federer 2.0 a.k.a. Grigor Dimitrov (ATP-78) heeft Roger Federer (ATP-3) verslagen en plaatste zich zo voor de halve finale van de US Open (Verenigde Staten, Grand Slam).

Zeven keer in evenveel ontmoetingen trok Federer aan het langste eind, maar dinsdagnacht trad de Bulgaar eindelijk uit de schaduw van de man met wie hij tot treurens toe wordt vergeleken. Dimitrov won een spannende vijfsetter met 3-6, 6-4, 3-6, 6-4 en 6-2.

“Het enige wat ik dacht tijdens de partij was: “Blijf in de wedstrijd, blijf in de wedstrijd”. Naar het einde toe speelde Roger niet meer aan 100%, maar ik ben gewoon blij nu”, aldus Dimitrov na afloop.

De wedstrijd, die drie uur en 12 minuten duurde, was een ware thriller van begin tot einde. Bewijs hiervan zijn de statistieken. Zo sloeg Federer veertig winners, tegenover 35 voor Dimitrov en de Bulgaar won uiteindelijk maar vier punten meer dan zijn opponent.

Nieuwe Dimitrov?

Is een nieuwe Dimitrov, ooit het nummer drie van de wereld, opgestaan? “Er is niet zoiets als een oude of een nieuwe Grigor, ik kijk alleen maar vooruit. Ik voel me wel anders. Als persoon, maar ook als speler. Ik geniet van het spel en voel me vrij.”

In de halve finale wacht nu Daniil Medvedev (ATP-5). Hij versloeg een zieke Stan Wawrinka (ATP-24) in vier sets: 7-6 (8), 6-3, 3-6 en 6-1.

Rusten

Federer was vanzelfsprekend teleurgesteld na het verlies, maar weet dit eerder aan een sterke Dimitrov dan aan een pijnlijke rug. “Ik voelde de hele tijd last in m’n bovenrug en heb daarvoor ook een medische time-out gevraagd, maar dit is Grigor’s moment en niet dat van mijn lichaam. Grigor speelde met veel variatie en was erg sterk achterin. Normaal domineer ik de baseline, maar dit keer was hij de betere.”

“Ik ben teleurgesteld, want ik had het gevoel dat ik goed in het toernooi zat, maar ik ben evenzeer blij dat ik nu wat kan rusten. De komende weken en maanden speel ik de toernooien die ik plande te spelen. Of ik nog Grand Slams kan winnen? Ik heb geen kristallen bol, maar ik hoop van wel.”

Deel:

Over de redacteur

Algemene coördinatie

Volg Christophe op Twitter of stuur een mail naar christophe.moons@tennisplaza.be.