Home » Davis Cup » Fenomenale Goffin vloert Tsonga en trekt stand in finale Davis Cup weer gelijk

Fenomenale Goffin vloert Tsonga en trekt stand in finale Davis Cup weer gelijk

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

België leeft nog altijd in de Davis Cup-finale tegen Frankrijk. David Goffin (ATP-7) sleepte zopas een beslissende vijfde wedstrijd uit de brand. De 26-jarige Luikenaar haalde zijn beste tennis boven en versloeg Jo-Wilfried Tsonga (ATP-15) in drie sets, 7-6 (5) 6-3 6-2.

Goffin en Tsonga stonden al zes keer eerder tegenover elkaar (het exhibitietoernooi in Abu Dhabi niet meegerekend). Vier keer was de Fransman de beste en ook bij hun laatste ontmoeting, in februari in Rotterdam, trok hij het laken naar zich toe. Goffin tankte de voorbije weken wel heel wat vertrouwen, al duurde het even voor de motor aansloeg vandaag. Tsonga gaf in de volledige eerste set op zijn eigen opslag slechts zes puntjes prijs en versierde zelf vier breakpunten en zelfs een setpunt. Telkens werkte Goffin zich uit de nesten met agressief en indrukwekkend tennis. De Fransman werd er bijna moedeloos van en kreeg in de tiebreak ook nog het deksel op de neus. Goffin verzilverde meteen zijn eerste setbal en klom zo na 1 uur en 16 minuten op voorsprong, 7-6 (5).

Ook in het tweede bedrijf kreeg Tsonga als eerste een breakpunt, maar het vervolg laat zich al raden. Goffin werkte dat vakkundig weg en ging in de zesde game vervolgens zelf door de opslag van de Fransman. Een dreun voor het nummer vijftien van de wereld die even het noorden kwijt was. Onze landgenoot maalde er niet om en haalde ook de tweede set binnen, 6-3.

Tsonga wist in een Davis Cup-match nog nooit terug te komen van een 2-0 achterstand in sets. Een statistiek die ook vandaag niet doorbroken werd, want van bij het begin werd duidelijk dat de veer bij de Fransman gebroken was. Zijn opslag sputterde en ook in de rally’s trok Goffin steevast aan het langste eind. Onze landgenoot tenniste op een wolk en Tsonga ging hem daar niet meer vanaf halen. Goffin stoomde door naar winst, 6-2!

Daardoor mogen Steve Darcis (ATP-76) en Lucas Pouille (ATP-18) onderling uitmaken wie de Davisbeker straks in de lucht mag steken. Aanvankelijk werd de naam van Richard Gasquet (ATP-31) vooruitgeschoven, maar hij is geblesseerd en kan niet spelen.

Steven Gijbels

Steven Gijbels

MEER NIEUWS