Justine Henin was een aandachtige toeschouwer tijdens de Fed Cup-ontmoeting tussen Frankrijk en België afgelopen weekend. Ze gaf haar mening over Elise Mertens (WTA-20) en de prestatie van de Belgen.

In een interview met de RTBF ging Henin in op vragen over de recente Fed Cup-ontmoeting met Frankrijk en over Mertens.

“Elise heeft tijd en ervaring nodig. Ze geeft blijk van enorm veel doorzettingsvermogen en we hebben al mooie dingen van haar gezien”, aldus de zevenvoudige grandslamkampioene.

“De volgende maanden gaan niet makkelijk zijn voor Elise. Maar dat maakt deel uit van de job. Ze heeft nog enkele werkpunten. Maar ze staat met de voeten stevig op de grond, zowel Elise als haar entourage. De resultaten die ze nu heeft behaald, zijn geen garantie voor de toekomst, maar het potentieel is erg interessant. Ze is slim en heeft vaardigheden. Maar ze moet zich nog een beetje fysiek ontwikkelen.”

“Ze moet ook nog goed leren doseren. Soms wil ze te hard gaan. Ze heeft nu al laten zien dat ze kan vertragen, wisselen en variëren. Het doseren moet ze nog leren maar ze is nog erg jong op het circuit.”

“België was niet de favoriet”

Over de prestaties en de verwachtingen van de Belgen in hun Fed Cup-duel tegen Frankrijk is Henin duidelijk: “De Belgen waren geen favoriet om te winnen”.

“Ja, we hadden de Australian Open met een prachtige prestatie van Elise en daarvoor won ze nog het WTA-toernooi in Hobart. Ja, Kristina Mladenovic (WTA-13) had op dat moment nog niet veel wedstrijden gewonnen. Ja, de Franse ploeg had af te rekenen met afzeggingen. Maar de realiteit was wel dat Mladenovic terug wat gelanceerd was. Het was niet zo dat Mertens de uitgesproken favoriete was in de wedstrijd tegen Mladenovic.”

“De Belgische ploeg kwam toe met erg veel nederigheid, net als de Franse ploeg. De Fransen kregen het warm, maar ze bleven sereen. Mladenovic liet geen enkel teken van paniek zien gedurende het weekend.”

“Ik mistte enthousiasme bij de Belgen”

De Belgische Fed Cup-ploeg hebben een mooi parcours achter de rug die hen na een lange periode van afwezigheid terug in de wereldgroep bracht. Henin begrijpt dat de teleurstelling groot is, maar er is volgens haar geen reden tot paniek.

“Deze ploeg wil meer en dat is goed. Je moet ambitieus zijn om verder te raken. Maar ze moeten blijven werken. De Belgen krijgen nog kansen. We moeten erkennen dat we verloren hebben van een ploeg die beter was, simpel.”

“Achteraf ben ik wat gefrustreerd want volgens mij had Kirsten Flipkens (WTA-70) de capaciteiten om Mladenovic iets meer te doen twijfelen. Wat het dubbelspel betreft, was ik wat teleurgesteld door het gebrek aan enthousiasme. Ze speelden voor het beslissende punt voor een plaats in de halve finale, ik mistte de magie een beetje. Dat is misschien het enige wat me wat frustreerde. Ik vind dat er weinig werd gecommuniceerd in het dubbelspel en dat de meisjes zeer snel twijfelden.”

“Alison Van Uytvanck (WTA-79) liet mooie dingen zien en er waren hoogtes en laagtes van Kirsten, zoals gewoonlijk. Ze moeten een grotere goesting laten zien om te winnen. De wil was er misschien wel, maar ze moeten meer fierheid tonen.”

 

Deel:

Over de redacteur

Redacteur

Stuur Kristof een mail via Kristof.Rubens@tennisplaza.be.