Marco Ceccinato (ATP-72) beleeft deze week een sprookje op Roland Garros waar hij verrassend in de halve finale staat. Toch hing zijn tenniscarrière recent aan een zijden draadje.

Verdachte wedstrijd in Marokko

De Siciliaan Cecchinato kwam twee jaar geleden in opspraak. Op een challengertoernooi in Marokko zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan matchfixing. Samen met zijn vriend, de minder bekende tennisser Riccardo Accardi, sprak hij op whatsapp af om zijn kwartfinale tegen Kamil Majchrzak op het challengertoernooi van Mohammedia te verliezen. Cecchinato verloor de match in twee sets en later bleek ook dat hij al een terugvlucht had geboekt voor de wedstrijd begonnen was. Op de telefoon van Cecchinato was geen bewijsmateriaal meer te vinden, maar op de gsm van Accardi werden wel nog whatsapp-berichten gevonden. Accardi gebruikte diverse accounts bij diverse goksites om in te zetten op de verdachte wedstrijd.

Schorsing

Cecchinato werd achttien maanden geschorst door de Italiaanse Tennisfederatie en kreeg een boete van € 40 000. In beroep werd die straf verminderd naar 12 maanden door een onafhankelijke rechtbank. Het Italiaans olympisch comité schrapte die straf wegens onregelmatigheden bij het vergaren van bewijs. Het is niet duidelijk of de TIU (Tennis Integrity Unit) nog verder dit incident onderzoekt. Onlangs werd Nicolas Kicker veroordeeld voor een gelijkaardige zaak uit 2015. Cecchinato weigert op persconferenties om verder over het incident te praten.

Doorbraak in 2018

Cecchinato won voor Roland Garros nog nooit een wedstrijd op een grandslamtoernooi. Eerder dit jaar was hij wel verrassend de eindwinnaar op het ATP-toernooi van Boedapest, waar hij als lucky loser op de hoofdtabel stond. Begin dit jaar stond hij nog buiten de top honderd, na Roland Garros stijgt hij minstens naar de 27e plaats op de ATP-ranking.

Deel:

Over de redacteur

Redacteur

Volg Melissa op Twitter of stuur een mail naar Melissa.Van.de.Wiele@tennisplaza.be.