Kan Simona Halep (WTA-7) de plannen van Serena Williams (WTA-10) dwarsbomen? Of haalt de Amerikaanse haar slag én 24e grandslamtitel binnen op Wimbledon (Groot-Brittannië, Grand Slam)?

De finale van Wimbledon 2019 is de elfde ontmoeting tussen Halep en Williams. Negen van de voorgaande tien keer was het Williams die de armen in de lucht mocht steken. Bij een tiende overwinning wint ze niet alleen haar achtste Wimbledon, maar evenaart ze meteen ook het record van de Australische Margaret Court en staan er 24 grandslamtitels achter haar naam. “Met haar record hou ik me niet bezig”, focust Halep zich. “Natuurlijk heb ik enorm veel respect voor haar carrière, maar ik moet m’n eigen spel spelen. Ik weet dat ik kans maak, ik voel me mentaal sterker dan vroeger tegenover haar.”

“Uitkomen tegen Serena in de finale van een Grand Slam is een fantastisch gevoel. Die finale dan ook nog eens winnen, maakt het nog mooier. En daar ga ik voor.”

Iets te bewijzen

De reden voor Williams’ drive is genoegzaam bekend, maar ook Halep heeft iets te bewijzen. De Roemeense won vorig jaar na lang aarzelen haar eerste Grand Slam op het gravel van Roland Garros, maar verloor nadien al snel haar eerste plaats op de wereldranglijst en kon in de andere Grand Slams nooit echt meer meedoen om de knikkers. “Ze sloot twee keer op rij het jaar af als nummer 1 van de wereld, ik heb het gevoel dat ze terug is”, is Williams op haar hoede. “Simona wil bewijzen dat ze opnieuw een Grand Slam kan winnen. Je kan haar niet onderschatten, ze is erg sterk.”

Twee keer net niet

Ook Williams’ coach, Patrick Mouratoglou, beseft wat er op het spel staat in de finale. “Serena heeft al veel records op haar naam staan, maar dit is het ultieme dat ze écht wil evenaren”, weet hij.

Sinds haar comeback na haar zwangerschap in maart 2018 kwam Williams al twee keer erg dichtbij: op Wimbledon verloor ze de finale van Angelique Kerber (WTA-5), enkele maanden later bleek Naomi Osaka (WTA-2) te sterk op de US Open. “In tegenstelling tot toen is ze nu erg kalm en voelt ze zich gelukkig. Dat maakt haar des te gevaarlijker”, aldus Mouratoglou.

“Ik speel inderdaad beter wanneer ik kalm ben”, treedt Williams haar coach bij. “Makkelijk is dat niet. Het vergt concentratie om niet op te gaan in je emoties. Tegelijk moet je altijd gefocust blijven. Het gaat om het vinden van het juiste evenwicht.”

“De druk zal in de finale voldoende aanwezig zijn, wetende dat je geschiedenis kan schrijven. Daar zal ze mee moeten kunnen omgaan”, besluit Mouratoglou.

Deel:

Over de redacteur

Algemene coördinatie

Volg Christophe op Twitter of stuur een mail naar christophe.moons@tennisplaza.be.