Home » ATP » Murray blikt emotioneel terug op European Open

Murray blikt emotioneel terug op European Open

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Wat bijna niemand verwachtte, maar wel gebeurde…Andy Murray (ATP-243) stond in de finale van de European Open (België, 250). Sterker nog, de Brit kroonde zich tot kampioen.

De carrière van de 32-jarige Schot is er een van hoogtes en laagtes. Naast twee Olympische, gouden medailles en drie grandslamtoernooien heeft Murray 45 titels op zijn naam staan. Bovendien is hij één van de weinige tennissers die zich ‘Sir’ mag laten noemen. Toch liep zijn pad niet altijd over rozen, vooral de laatste jaren werd Murray geteisterd door blessures.

Een opspelende heup dwong hem in januari 2019 onder het mes en werd vervangen door een metalen exemplaar. Met het pijnlijke besef dat hij niet meer zou kunnen spelen zoals voordien, kondigde hij niet veel later zijn afscheid van het professionele tennis aan. De microbe bleef echter, op Wimbledon maakte hij enkele maanden later een succesvolle comeback in het dubbelspel.

Dat dit een wijze beslissing was, werd vandaag duidelijk. Dankzij zijn beschermde ranking mocht Murray deelnemen aan de European Open. De Brit liet zich dit geen twee keer zeggen en stormde door naar de finale. In een thriller worstelde hij zich voorbij Stan Wawrinka (ATP-18), door emotie overvallen kropen beide tennissers naast elkaar op het spelersbankje tijdens de prijsuitreikingsceremonie.

Na de wedstrijd stak Murray de loftrompet over zijn Zwitserse tegenstander: “In de eerste set sloeg Stan winners van eender waar, ik kon niet in het terrein komen en kon geen weerstand bieden. Hij legde de druk zo hoog en speelde zo goed. Op basis van hoe ik vandaag gespeeld heb, verdiende ik het niet te winnen.”

De Brit is vooral blij dat hij op de baan kon staan: “Zowel Stan als ik hebben heel wat blessures gehad, hij aan de knie, ik aan de heup. We zijn voornamelijk opgelucht en blij dat we hier vandaag staan. Drie maand na mijn operatie begon ik een balletje tegen de muur te slaan. Dat deed geen pijn, dus begon ik mij af te vragen waarom ik niet terug zou gaan tennissen. Ik serveer beter dan de jaren voordien en ben ook beter gaan retourneren.”

“Ik speelde hier drie dagen na elkaar en ondervind eigenlijk weinig of geen last. Vanochtend voelde ik me een beetje stijf en moe, wat ik vrijdag of zaterdag niet had. Maar het belangrijkste is dat ik geen pijn heb, ik voel me prima. Ik kan ook geen pijn hebben, mijn heup is nu van metaal, daar zitten geen pijnreceptoren in.”

De Brit kijkt vooral uit naar zijn nakende gezinsuitbreiding. Echtgenote Kim Sears kan elk moment bevallen van hun derde kindje. “Misschien moet ik wel vaker de hort op, elke keer wordt ons gezin wat groter”, grapte hij. Toch valt het leven met drie kinderen, jonger dan vier, niet te onderschatten. “Het is zwaar”, geeft hij toe.

Dat hij net nu Groot-Brittannië wel erg dicht bij de Brexit staat, de European Open wint, leek hem niet te deren. “Verbazend genoeg heeft nog nooit iemand mij een vraag in die richting gesteld. Ik heb er dan ook nog niet over nagedacht en weet niet goed wat te zeggen. Tjah, het waren rare maanden…”, besluit hij diplomatisch.

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

MEER NIEUWS

CONTACTEER ONS

Heb je zelf nieuws te melden, wil je een column laten publiceren of heb je een leuk idee voor Tennisplaza?

Tennisplaza is de bron bij uitstek voor de gepassioneerde tennisfan die op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen van de tenniswereld. Het is eigendom en valt onder het beheer van Largus.

Largus Group bv – Eekhoornlaan 2, 2910 Essen, België – BE 0691.823.202

Privacyverklaring | Cookieverklaring | Wedstrijdreglement

© 2012 – 2020 Largus | Alle rechten voorbehouden