In een interview met de Spaanse krant AS liet Rafael Nadal (ATP-1) zijn licht schijnen over het nieuwe tennisseizoen, zijn ambitie voor de meeste Grand Slams én zijn mogelijke pensioendatum. 

Het nummer één van de wereld Rafael Nadal wil het, ondanks een succesvol 2017, anders doen in het nieuwe tennisjaar. De Spanjaard had aan het einde van het seizoen opnieuw last van zijn knieblessure die hem eerder al parten speelde in zijn carrière. Diezelfde blessure houdt hem nu ook uit het demonstratietoernooi van Abu Dhabi dat eerder al enkele andere toppers zag wegvallen.

“Het was een zwaar 2017 en ik moet mijn kalender aanpassen om klaar te raken”, zei Nadal.

“Aan het einde van het seizoen had ik opnieuw last van mijn knie en we zijn aan het werken om de pijn te verminderen. We moeten dag na dag bekijken hoe dit evolueert om te bepalen wanneer ik mijn eerste optreden van 2018 maak.”

Op het schema van Nadal staat het ATP-toernooi van Brisbane en het Fast4-toernooi van Sydney waarna het eerste grandslamtoernooi van het jaar klaar staat, de Australian Open. Maar zal Brisbane ook het eerste toernooi zijn van de 31-jarige man uit Mallorca?

“Het zal pas officieel zijn als het officieel is”, was het kordate antwoord.

“Ik respecteer altijd mijn toezeggingen en probeer ze na te komen, maar soms lopen de dingen niet zoals gehoopt en verloopt het herstel traag.”

“Ik ben niet geobsedeerd door het record Grand Slams”

Roger Federer (ATP-2) staat aan kop met negentien titels, en Nadal komt als tweede met zestien grandslamtitels op zijn naam. Hoewel Nadal de tijd aan zijn zijde heeft om het record van de zes jaar oudere Federer te breken, is dat niet iets wat hij nastreeft.

“Hij heeft er drie meer, wat veel is. Maar het is niet iets waar ik mee bezig ben eigenlijk. Ik ben blij met wat ik doe en als alles goed gaat en het komt toch, des te beter. Maar wanneer ik mijn racket opberg en ik heb het record van Roger gebroken, zal dat me dat niet méér voldoening geven dan anders.”

In de herfst van zijn carrière is iedereen benieuwd hoe lang Nadal nog zal spelen.

“Ik zie mezelf niet zo lang spelen als Roger. Iedereen heeft zijn pad en iedere speler is anders. Wat goed is of werkt voor de ene persoon, is niet noodzakelijk goed voor de ander. Ik ben er 31 en heb nog wat jaren te gaan om op zijn leeftijd te komen. Ik wil me gewoon concentreren van dag tot dag. Ik betwijfel of hij zes jaar geleden had kunnen denken nu nog zo te spelen. Toen ik 26 was dacht ik er ook niet over of ik nog op mijn 31e nog zou spelen”, aldus een openhartige Nadal.

“Ik heb het geluk om iets te mogen doen wat me gelukkig maakt. Als ik, op een dag, dat gevoel verlies en ik mezelf moet dwingen om iets te doen in deze sport, dan is het tijd om iets anders te gaan doen. Mijn doel is om te blijven spelen op een niveau dat me een kans geeft om te wedijveren voor de dingen die me écht motiveren.”

Deel:

Over de redacteur

Redacteur

Stuur Kristof een mail via Kristof.Rubens@tennisplaza.be.