Martina Navratilova beschuldigt de BBC ervan dat ze een oneerlijke verloning tussen mannen en vrouwen eropna houden. John McEnroe zou tien keer meer verdienen dan haar. 

Het zit er bovenarms op tussen Navratilova en de BBC. Een van de levende legendes van de sport treedt geregeld op als commentator en deed dat ook tijdens Wimbledon. Tijdens een interview voor het BBC-programma Panorama, dat maandagavond wordt uitgezonden, spreekt Navratilova over dit voorbeeld van de zogenaamde pay gap tussen mannen en vrouwen.

De Amerikaanse zou £ 15 000 (ongeveer € 17 000) hebben gekregen voor haar werk tijdens Wimbledon. Bij de publicatie van de best betaalde sterren bij de BBC viel het oog van Navratilova op het bedrag dat er naast de naam van John McEnroe stond. Hij zou tussen de £ 150 000 en £ 199 999 hebben ontvangen, dat is minstens het tienvoudige dan wat Navratilova gekregen heeft.

“Tenzij McEnroe heel wat andere dingen doet buiten Wimbledon, krijgt hij tien keer zo veel betaald als ik voor hetzelfde werk”, aldus Navratilova.

“Ik vind dit schokkend. Het is nog steeds de good old boys network… Het feit is dat de stem van een man nog steeds hoger gewaardeerd is dan die van een vrouw.”

De BBC reageerde dat het contract met McEnroe niet te vergelijken is met dat van Navratilova.

“De BBC gelooft dat de verloning een reflectie is voor het werk waarvoor ze gevraagd is, haar tijdsinvestering, haar ervaring met televisie, haar profiel en expertise”, luidt een verklaring van de BBC.

Het is niet de eerste keer dat de BBC in opspraak komt voor een dergelijk verhaal. Vorig jaar stapte de Carrie Gracie nog op als editor voor de BBC in China. Zij klaagde het verschil in verloning aan tussen haarzelf en haar mannelijke tegenhangers.

Deel:

Over de redacteur

Redacteur

Stuur Kristof een mail via Kristof.Rubens@tennisplaza.be.