Home » WTA » Opnieuw geen celstraf en monsterboete voor Wickmayer met dank aan blunderend parket

Opnieuw geen celstraf en monsterboete voor Wickmayer met dank aan blunderend parket

Opnieuw geen celstraf en monsterboete voor Wickmayer met dank aan blunderend parket

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De soap rond de bouwovertredingen van Yanina Wickmayer (WTA-127) en haar vader Marc duurt voort. De correctionele rechtbank van Leuven heeft maandag de straf- en herstelvordering tegen hen en hun vennootschap voor de tweede keer onontvankelijk verklaard.

In april 2017 werd de vordering al een eerste keer onontvankelijk verklaard. Toen lag een procedurefout (een blunder met de dagvaarding, nvdr.) aan de basis. Nu, net geen jaar later, zorgt een nieuwe gelijkaardige blunder er opnieuw voor dat Wickmayer en haar vader zonder celstraf en boete wegkomen.

De feiten vonden plaats in 2012 en 2013 toen de Wickmayers hun landgoed De Biesthoeve in Diest op verschillende manieren uitbreidden. Ondanks een geweigerde bouwvergunning vergrootten ze hun villa met een bijgebouw en drie garagepoorten én rooiden ze een bos in vol natuurgebied.

De overtredingen werden vastgesteld door het Agentschap Inspectie Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed (RWO). Het proces was een feit, de uitspraak op 10 april 2017 klonk dus “onontvankelijk”.

Op 9 mei van datzelfde jaar tekende de advocaat van de vennootschap van de Wickmayers beroep aan tegen die uitspraak. Op zich een ietwat vreemde beslissing, want zijn cliënt was niet veroordeeld. Het beroep werd afgewezen door het hof in Brussel, maar het parket van Leuven startte eerder in april al een nieuwe vervolging voor dezelfde feiten en rechtbank. Alleen… het bevel tot dagvaarding dateerde van 13 april, maar werd pas betekend op 15 mei. Zes dagen na het aangetekende beroep en dus ook zes dagen te laat. De dagvaarding was dus opnieuw niet geldig.

“Zolang de rechtsmacht van de beroepsrechter niet uitgeput is, kan een procedure over dezelfde feiten niet opnieuw aanhangig gemaakt worden voor de correctionele rechtbank”, klonk het maandag bij monde van de rechter.

Geen celstraf en monsterboete

Opnieuw geen celstraf noch monsterboete van 420 000 euro voor de Wickmayers dus. Opvallend weetje: Yanina heeft haar domicilie in Hasselt, haar vader in Tenerife. Geen van beiden is dus ingeschreven op de Biesthoeve.

Geen commentaar

Wij contacteerden de advocaat van Wickmayer voor een reactie, maar daar was te horen: “Aangezien de zaak nog lopende is in graad van beroep, kunnen wij geen commentaar geven.”

Wickmayer is deze week actief op Indian Wells. Haar eerste partij sloot ze, ondanks dit nieuws, winnend af.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws