Home » Grand Slam » Roland Garros » #RG17 Preview dag 15: La décima voor Nadal of vierde grandslam voor Wawrinka?

#RG17 Preview dag 15: La décima voor Nadal of vierde grandslam voor Wawrinka?

#RG17 Preview dag 15: La décima voor Nadal of vierde grandslam voor Wawrinka?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De vijftiende en laatste dag van Roland Garros krijgt een mooie ontknoping met de veelbelovende mannenfinale. Rafael Nadal (ATP-4) strijdt voor een historische tiende titel op Roland Garros, terwijl Stan Wawrinka (ATP-3) aast op zijn vierde grandslam in vier jaar.

Finale Nadal-Wawrinka

Roland Garros 2017 wordt afgesloten met een strijd tussen de Spaanse topfavoriet Rafael Nadal en zijn Zwitserse uitdager Stan Wawrinka. Wij wikken en wegen de kansen van de twee titanen.

Parcours van Nadal

Nadal beleeft in 2017 opnieuw een topgravelseizoen en start als onbetwiste favoriet aan de finale van Roland Garros. Hij triomfeerde dit jaar al op de graveltoernooien van Monaco, Barcelona en Madrid. Enkel op het gravel van Rome liet de 31-jarige Spanjaard zich verrassen. Daarin verloor hij in de kwarfinale tegen Dominic Thiem (ATP-7).

Rafael Nadal - © Christopher Levy (www.flickr.com)
Rafael Nadal – © Christopher Levy (www.flickr.com)

Op Roland Garros legde Nadal een foutloos parcours af. Hij verloor amper 29 spelletjes in zes partijen! Hij won telkens in drie sets tegen Benoit Paire (ATP-45), Robin Haase (ATP-46), Nikoloz Basilashvili (ATP-63) en Roberto Bautista Agut (ATP-18). In de kwartfinale profiteerde de Spanjaard van de opgave van Pablo Carreno Busta (ATP-21). Tenslotte nam hij in de halve finale op magistrale wijze revanche op Thiem voor zijn nederlaag in Rome.

Parcours van Wawrinka

In de finale moet Nadal nog voorbij de 32-jarige Zwitser Wawrinka. Wawrinka kende minder succes op de voorbereidingstoernooien op gravel. Hij werd voortijdig uitgeschakeld in Monaco, Madrid en Rome maar veroverde nog wel de titel in eigen land op het ATP-250-toernooi van Genève.

Stan Wawrinka - © Christopher Levy (www.flickr.com)
Stan Wawrinka – © Christopher Levy (www.flickr.com)

Op Roland Garros vond Wawrinka terug zijn vertrouwen en ging hij vlot naar de halve finale. De Zwitser won telkens in driesetters tegen achtereenvolgens Jozef Kovalik (ATP-152), Alexander Dologopolov (ATP-89), Fabio Fognini (ATP-29), Gael Monfils (ATP-16) en Marin Cilic (ATP-8). In de halve finale was het kantje-boordje voor Wawrinka. Hij overleefde een spannende vijfsetter van 4 uur en 34 minuten tegen nummer één Andy Murray.

De statistieken

Wawrinka en Nadal spelen voor de negentiende keer tegen elkaar. In de onderlinge duels leidt de Spanjaard met 15-3. Wawrinka

Tussen 2005 en 2014 won Nadal maar liefst negen keer Roland Garros. Na twee jaar zonder triomf op de French Open domineert hij helemaal terug en kan hij geschiedenis schrijven met “La Decima”, een tiende titel op Roland Garros én zijn vijftiende grandslamtitel.

Met een vijftiende grandslamtitel kan de Spanjaard de oudste speler worden die een vijftiende grandslamtitel wint en kan hij Pete Sampras (14 grandslams) voorbijsteken in de all-time-ranglijst van grandslamtitels bij de mannen. Enkel Roger Federer, met 18 grandslamtitels, staat nog hoger in deze rangschikking.

Wawrinka strijdt voor zijn vierde grandslam in vier jaar en zijn tweede triomf op Roland Garros. De Zwitser won eerder al de Australian Open in 2014, Roland Garros in 2015 en Wimbledon in 2016. Op de Australian Open van 2014 ging hij in de finale nog voorbij Nadal. Kan hij die stunt van toen herhalen?

Dubbelfinale vrouwen

Vòòr de strijd tussen Nadal en Wawrinka, staat er ook nog de dubbelfinale bij de vrouwen op het programma. Daarin spelen de eerste reekshoofden Bethanie Mattek-Sands (WTA D-1) en Lucie Safarova (WTA D-2) tegen het verrassende Australische duo Ashleigh Barty (WTA D-68) en Casey Dellacqua (WTA D-71).

[alert title=”Programma dag 13]

Matches of the day

F: Bethanie Mattek-Sands (USA) [1] / Lucie Safarova (CZE) [1] vs. Ashleigh Barty (AUS)/ Casey Dellacqua (AUS)

Court Philippe-Chatrier, om 11.30 uur

F: [4] Rafael Nadal vs. [3] Stan Wawrinka (SUI)

Court Philippe-Chatrier, niet voor 15 uur

[/alert]

Wouter Kesteloot

Wouter Kesteloot

Meer nieuws