Home » Grand Slam » Roland Garros » #RG18: Preview dag 15: Kan Thiem elfde Spaanse fiësta tegenhouden?

#RG18: Preview dag 15: Kan Thiem elfde Spaanse fiësta tegenhouden?

#RG18: Preview dag 15: Kan Thiem elfde Spaanse fiësta tegenhouden?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De vijftiende en laatste dag op het Parijse gravel brengt ons gewoontegetrouw de finale van het dubbelspel bij de dames en de match waar iedereen naar uitkijkt, de finale van het enkelspel bij de heren. Verder treden ook nog enkele ware legendes zoals John McEnroe aan. 

Matches of the day
Omstreeks half twaalf beginnen de dames aan hun finale van het dubbelspel. Zesde reekshoofden Barbora Krejcikova (WTA D-24) en Katerina Siniakova (WTA D-10) kruisen de degens met Eri Hozumi (WTA D-65) en Makoto Ninomiya (WTA D-41). Het Japanse duo schakelde eerste reekshoofden Timea Babos (WTA D-4) en Kristina Mladenovic (WTA D-8) uit, de Tsjechische tandem kegelde dan weer de tweede en derde reekshoofden uit het toernooi. Misschien een ietwat verrassende finale, maar zeker het bekijken waard.

Zonder de prestatie van de dames oneer aan te doen, blijven alle ogen toch gericht op de heren. Rafael Nadal (ATP-1) evenaart ongekende hoogtes door voor de 11e keer in de finale van Rolang Garros te staan. De Spanjaard toonde zich dan ook zijn hele parcours duidelijk superieur. Tot vandaag gaf hij slechts één set prijs, in zijn kwartfinale tegen de taaie Diego Schwartzman (ATP-12). De Argentijn won de eerste manche, maar moest dan de wet van de sterkste ondergaan.

Wie kan Nadal stoppen, is de vraag die rijst. Met de afwezigheid van Roger Federer (ATP-2) en Stan Wawrinka (ATP-30) leek Novak Djokovic (ATP-22) een goede kans te maken. Zijn vroege uitschakeling door het Italiaanse wonder van Roland Garros 2018, Marco Cecchinato (ATP-72) legde de hoop dan weer even bij Juan Martin Del Potro (ATP-6). Helaas bleek ook de Argentijn met eindeloze armen niet opgewassen tegen het Spaanse geweld.

In de media kwam de naam van Dominic Thiem (ATP-8) steeds meer bovendrijven. De jonge Oostenrijker timmert al enkele jaren aan het firmament en sluipt steeds dichter bij zijn doel. Hij kende doorheen het toernooi wat meer problemen dan Nadal. Hij verloor een set aan Stefanos Tsitsipas (ATP-39), Matteo Borrettini (ATP-96) en Kei Nishikori (ATP-21). Nummer 3 van de wereld, Alexander Zverev (ATP-3) was dan weer totaal geen hinderpaal voor Thiem en ook Cecchinato kreeg hij, weliswaar niet zonder slag of stoot, onder de zoden.

Nadal en Thiem speelden reeds negen keer tegen elkaar. Zes ontmoetingen won Nadal, drie draaiden uit in het voordeel van Thiem. Dit jaar was Nadal overtuigend de beste in Monte Carlo, terwijl Thiem hun laatste duel in Madrid won. Feit is dat de statistieken van de Spaanse furie verbazingwekkend zijn. Van de 87 wedstrijden die Nadal op Roland Garros speelde, verloor hij er amper 2. Eens de Spanjaard de kwartfinale bereikte, faalde hij nooit meer. Met een 21 gewonnen halve en finales tegenover geen enkele verliespartij is Nadal torenhoog recordhouder.

Verder is aangetoond dat Nadal in zijn carrière op Roland Garros in 50% van zijn gewonnen sets niet meer dan drie spelletjes prijs gaf. Bovendien versloeg hij, met uitzondering van Mariano Puerta in een ver verleden, steeds spelers uit de top 10. In best of five-sets lijkt de suprematie van Nadal zelfs nog groter. Op gravel speelde hij 112 vijfsetters, waarvan hij er slechts twee verloor. Respect voor Robin Söderling in 2009 en Djokovic in 2015.

Geen gemakkelijke klus voor Thiem dus. De Oostenrijker kan nochtans ook geschiedenis schrijven. Als hij de finale wint, wordt hij de 11e speler die de top 2 verslaat in een Grand Slam. Hij kan ook de tweede Oostenrijker ooit worden die een Grand Slam wint, na Thomas Muster in 1995. Verder wordt Thiem ook de jongste grandslamwinnaar sinds Djokovic in 2012, als hij Nadal van de troon kan stoten. Wat in zijn voordeel spreekt is dat Thiem dit seizoen wel aan de leiding staat wat overwinningen op gravel betreft. Met 26 stuks doet hij het net ééntje beter dan Nadal. Dit belooft in ieder geval een zeer spannende match te worden, maar we houden in ons achterhoofd dat Nadal verslaan in de finale van Roland Garros één van de grootste uitdagingen uit de geschiedenis van de sport vormt.

Op court Suzanne Lenglen spelen de legendes in de voormiddag hun finales. Bij de 45-plussers zien we John McEnroe en Cédric Pioline het opnemen tegen Mansour Bahrami en Fabrice Santoro. Met deze balkunstenaars is spektakel gegarandeerd. Bij de junior veteranen kijken Yevgeny Kafelnikov en Marat Safin in de ogen van Alex Corretja en Juan Carlos Ferrero.

Matches of the day

F: Eri Hozumi (JPN) & Makoto Ninomiya (JPN) vs. [6] Barbora Krejcikova (CZE) & Katerina Siniakova (CZE)
Court Philippe-Chatrier, eerste partij om 11.30 uur

F: [1] Rafael Nadal (ESP) vs. [7] Dominic Thiem (AUT)
Court Philippe-Chatrier, tweede partij vanaf 15.00 uur

F: John McEnroe (USA) & Cédric Pioline (FRA) vs. Mansour Bahrami (FRA) & Fabrice Santoro (FRA)
Court Suzanne-Lenglen, eerste partij om 11.00 uur

F: Yevgeny Kafelnikov (RUS) & Marat Safin (RUS) vs. Alex Corretja (ESP) & Juan Carlos Ferrero
Court Suzanne-Lenglen, tweede partij vanaf 11.00 uur

Het volledige programma vind je hier terug.

[/alert]

 

 

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws