Home » Grand Slam » Australian Open » Spelers in discussie over hitte in Melbourne: “Er zit een drama aan te komen”

Spelers in discussie over hitte in Melbourne: “Er zit een drama aan te komen”

Spelers in discussie over hitte in Melbourne: “Er zit een drama aan te komen”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Wedstrijden afwerken in weersomstandigheden van 40 graden en meer, voor sommige atleten is de maat vol. O.a. Alizé Cornet (WTA-42) vindt dat de organisatie van de Australian Open dringend moet ingrijpen. Roger Federer (ATP-2) vindt de commotie echter fel overdreven.

Cornet verloor afgelopen nacht haar derderondepartij tegen Elise Mertens (WTA-37) nadat ze net niet was flauwgevallen door de hitte. “Wij zijn geen robots, de organisatie moet hier rekening mee houden en ingrijpen”, vindt Cornet.

“Spelen in dergelijke temperaturen brengt risico’s met zich mee. Het is wachten tot het eerste drama zich voltrekt… Misschien verandert er dan wél iets?!”

Djokovic en Monfils: “Dit is gevaarlijk”

Ook Novak Djokovic (ATP-14) en Gaël Monfils (ATP-39) stellen zich vragen over de extreme heat policy op de Australian Open. “Dit is geen sport meer, dit is pure business geworden”, reageert Djokovic, “maar men moet beseffen wat wij als speler moeten doorstaan op het terrein.”

Novak Djokovic - © Christopher Levy (www.flickr.com)
Novak Djokovic – © Christopher Levy (www.flickr.com)

Monfils, die in de tweede ronde verloor van Djokovic, deelt de mening van zijn collega. “Ik gooi niet snel de handdoek, maar heb respect voor spelers die dat in deze omstandigheden wel doen.”

Federer relativeert

Roger Federer (ATP-2), die zelf (nog) geen wedstrijd in de hitte moest afwerken, relativeert de hele hetze. “Als speler weet je op voorhand dat de condities in Melbourne hard kunnen zijn, daar moet je mee kunnen omgaan”, vindt hij. “Natuurlijk ben ik blij dat ik ‘s avonds en ‘s nachts mag spelen, maar ik zou er geen probleem mee hebben om mijn wedstrijden overdag af te werken.”

Roger Federer - © mirsasha (Flickr)
Roger Federer – © mirsasha (Flickr)

“Ik herinner mij jaren wanneer het vier dagen op rij 40 graden en meer was, nu zijn het er slechts twee. Zolang er niets ernstigs gebeurt, is er wat mij betreft niets aan de hand.”

[alert type=”info” title=”Ook de organisatie reageert”]Craig Tiley, toernooidirecteur van de Australian Open, benadrukt dat de bescherming van de spelers van het grootste belang is. “Tegelijk is het een hele uitdaging, maar ik kan iedereen verzekeren dat we erg nauwgezet te werk gaan met een heus medisch team dat de spelers, die vaak al enkele weken voor het toernooi naar Australië afreisden om te acclimatiseren, in de beste condities voorbereidt op alle mogelijke omstandigheden.”

“We schrijven de toernooiregels uit voor de start van het toernooi en het zou niet eerlijk zijn om deze aan te passen als de Australian Open halfweg is. Na elke editie maken we een analyse, ook van onze extreme heat policy.”[/alert]

[poll id=”57″]

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws