Home » Tennisplaza Awards » #TBAwards16: Speelster van het jaar (internationaal)

#TBAwards16: Speelster van het jaar (internationaal)

#TBAwards16: Speelster van het jaar (internationaal)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Tennisplaza België en Tennisdeals slaan net als de voorbije jaren de handen in elkaar en gaan samen op zoek naar dé tennisnamen en hét tennismoment van 2016. Vandaag stellen we de vijf laureaten voor Speelster van het jaar (internationaal) voor.

Angelique Kerber

De Duitse blondine is intussen ongeveer dertien seizoenen actief op het circuit en klopte in 2012 voor het eerst aan bij de top tien. Dankzij haar overwinning op de Australian Open dit jaar mocht ze zich zelfs ‘s werelds tweede beste tennisster noemen. Kerber (WTA-1) leek echter niet opgewassen tegen de druk die ze hiermee op haar schouders voelde. Ze haalde ettelijke finales, maar kon slechts één toernooi winnen. In Stuttgart versloeg ze Laura Siegemund in twee korte sets. Onder een stralende zomerzon schitterde Kerber in augustus wel op de Olympische Spelen, ze maakte Duitsland trots met een zilveren medaille en kwam volledig op kruissnelheid. Half september schreef ze de US Open op haar naam, inmiddels haar tweede Grand Slam van het jaar. Daarmee stootte ze meteen Serena Williams van haar troon en kwam bovenaan de wereldranglijst te staan. Kerber sloot haar tennisseizoen af met de WTA Finals, het officieuze wereldkampioenschap bij de dames. In haar eerste partij kende ze heel wat moeilijkheden met de Slovaakse Cibulkova, maar kon met een 3 op 3 naar de halve finales. Daarin maakte ze brandhout van Agnieszka Radwanska. In de finale kwam ze nogmaals tegenover Cibulkova te staan. In de battle of the blondes was het dit keer echter de Slovaakse die met de titel aan de haal ging.

Infographic Angelique Kerber 2016 - Foto: © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Infographic Angelique Kerber 2016 – Foto: © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

Serena Williams

De jongste Williams-zus kende niet haar meest memorabele jaar, maar bewees na al die jaren nog steeds over dezelfde power, stabiliteit en vechtlust te beschikken. Voor Serena Williams (WTA-2) was 2016 de laatste kans om de golden slam van fenomeen Steffi Graf te evenaren. Op de Australian Open liep het meteen mis toen ze in de finale, in drie sets de duimen moest leggen voor Kerber. Twee maand later haalde Williams de finale in Indian Wells, maar zag dit keer Victoria Azarenka (WTA-13) aan het langste eind trekken. In mei was het wel prijs voor Williams, op Romeinse bodem versloeg ze Madison Keys (WTA-8) en mocht een 70e titel in het enkelspel op haar palmares zetten. Op Roland Garros baande Williams zich een weg tot in de finale, maar struikelde fameus over de Spaanse Garbiñe Muguruza (WTA-7). Wimbledon bleek opnieuw een hoogtepunt voor Williams, ze kon eindelijk revanche nemen op Kerber en haalde zo haar 22e grandslam-titel binnen. Ze kon haar zegereeks echter niet verderzetten en verloor in de halve finale van de US Open van Karolina Pliskova (WTA-6). Hierdoor zag ze rivale Kerber met haar nummer één-stek aan de haal gaan. Williams’ seizoen eindigde in mineur, een schouderblessure dwong haar sinds eind september aan de kant.

Infographic Serena Williams 2016 - Foto: © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Infographic Serena Williams 2016 – Foto: © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

Dominika Cibulkova

De Slovaakse Cibulkova timmert sinds 2004 aan de weg naar succes en stond na amper drie jaar op een knappe 52e plaats. Het volgende decennium bleef ze op de achtergrond om dit jaar een enorme sprong op de wereldranglijst te maken. In Acapulco stond Cibulkova voor het eerst sinds twee jaar weer in een WTA-finale. De Amerikaanse Sloane Stephens (WTA-35) stuurde haar echter in drie sets wandelen. Enkele maanden later was het wel raak voor Cibulkova, in het Poolse Katowice bemachtigde ze haar vijfde WTA-titel. Haar voorbereiding op Wimbledon was zeer succesvol, met een eindoverwinning op het gras van Eastbourne. Ze versloeg toen Karolina Pliskova, zowat 25 cm groter dan kleine Do-mini-ka. Eind september bereikte Cibulkova voor het eerst in haar carrière de finale van een Premier Five-toernooi. Opponente Petra Kvitova (WTA-11) won, maar de Slovaakse stapte netjes de top tien van de rankings binnen. Nadien won Cibulkova in Linz haar zesde titel en plaatste zich voor de WTA-finals in Singapore. Daar verraste ze vriend en vijand door in de finale Angelique Kerber te verslaan en zich zo tot officieuze wereldkampioen van 2016 te kronen.

Infographic Dominika Cibulkova 2016 - Foto: © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Infographic Dominika Cibulkova 2016 – Foto: © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

Garbiñe Muguruza

De Spaanse Muguruza is met haar 23 lentes de benjamin van de bende en amper acht seizoenen actief op het circuit. Ze maakte haar debuut in 2008 op een kwalificatietoernooi in Barcelona en won een jaar later twee ITF-titels. Muguruza verovert maar liefst zeven toernooizeges vooraleer ze de overstap maakt naar de WTA-toer. Het Australische Hobart bleek Muguruza geluk te brengen, in 2013 wint ze er haar eerste WTA-titel in het dubbelspel, een jaar later volgt de primeur in het enkelspel. In 2015 maakt de Spaanse furore bij het grote publiek. Ze staat in de finale van Wimbledon, wint het toernooi van Peking en komt op de 3e plaats van de wereldranglijst te staan. Dit jaar bleef Muguruza op haar elan verder gaan en steekt op Roland Garros de eindzege op zak. Ze verslaat Serena Williams in twee spannende sets en stijgt zo nog een plekje op de rankings. Aansluitend verliest ze in Mallorca echter in de eerste ronde van Kirsten Flipkens (WTA-65). De rest van het seizoen blijft Muguruza degelijk presteren maar scheert geen hoge toppen meer. Ze haalt wel de WTA-Finals, maar kan zich niet plaatsen voor de halve finales.

Infographic Garbiñe Muguruza 2016 - Foto: © Christopher Levy (Flickr)
Infographic Garbiñe Muguruza 2016 – Foto: © Christopher Levy (Flickr)

Monica Puig

De Puerto Ricaanse Puig was tot enkele maanden geleden een redelijk nobele onbekende speelster. Hoewel ze in 2013 de vierde ronde op Wimbledon haalde, zullen de meeste tennisliefhebbers niet meteen achterover slaan bij het horen van haar naam. In 2011 won ze een zilveren medaille op de Pan-Amerikaanse Spelen, waarbij atleten uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika het tegen elkaar opnemen. Puig begon 2016 op een 92e plaats op de wereldranglijst en sluit het seizoen af op een knappe 32e stek. Ze maakte dus een imposante sprong van maar liefst zestig treden. Het absolute hoogtepunt voor Puig waren met stip de Olympische Spelen. Op weg naar de finale versloeg ze onder meer Muguruza, Pavlyuchenkova (WTA-27) en Siegemund (WTA-31). Haar laatste tegenstander was Kerber, toen nog nummer 2 van de wereld. Na een spannende driesetter was het uiteindelijk Puig die de gouden medaille mee naar huis mocht nemen, het allereerste exemplaar voor Puerto Rico. In oktober werd Puig echter nog verpletterd door Yanina Wickmayer (WTA-56). Op het hardcourt van Peking won onze landgenote met 6-2 en 6-0.

Infographic Monika Puig 2016 - Foto: © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Infographic Monika Puig 2016 – Foto: © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

[alert type=”info” title=”Stemmen vanaf 28 november 2016″]Van 28 november t.e.m. 4 december stellen we elke dag nieuwe laureaten voor de Tennisplaza België Awards 2016 voor. Stemmen kan vanaf maandag 5 december 2016.[/alert]

Tennisplaza

Tennisplaza

Meer nieuws