Home » Grand Slam » US Open » #USOpen18: Preview dag 1: Mertens tegen Japanse, comeback Murray

#USOpen18: Preview dag 1: Mertens tegen Japanse, comeback Murray

#USOpen18: Preview dag 1: Mertens tegen Japanse, comeback Murray

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op de eerste dag van de US Open komt Elise Mertens (WTA-15) als enige landgenote in actie. Bij de toppers betreden Andy Murray (ATP-382), Rafael Nadal (ATP-1), Venus Williams (WTA-16) en co de Amerikaanse tennisvelden.

De Belgen

Eind augustus vormt New York traditioneel het decor voor de laatste grandslam van het jaar. Nummer 15 Elise Mertens begint als enige Belgische op de eerste dag aan haar toernooi. De Limburgse speelt voor de derde keer op rij de US Open maar kon nog nooit eerder de eerste ronde overleven.

Dit jaar start Mertens overduidelijk als favoriete tegen de Japanse Kurumi Nara (WTA-98) die 83 plaatsen lager op de ranking staat. De Japanse valt echter niet te onderschatten. Nara bereikte in 2013 en 2017 de derde ronde in New York en klopte vorig jaar ook ex-US Openkampioene Svetlana Kuznetsova (WTA-101). Mertens en Nara spelen de eerste match op Court 10 om 17 uur Belgische tijd.

Happy to be here #usopen #newyork @yorick_32

Een bericht gedeeld door Elise Mertens (@mertenselise) op

Matches of the day

Zoals altijd heeft de eerste dag van de US Open een goedgevuld programma in petto. Wij pikken voor jullie de interessantste affiches eruit.

In het Arthur Ashe Stadium openen Stan Wawrinka (ATP-101) en Grigor Dimitrov (ATP-8) de dag. Wawrinka won in 2016 de US Open maar tuimelde onder andere door blessures naar beneden op de ranking, terwijl ex-nummer drie Dimitrov een wisselvallig seizoen kende. In de eerste ronde op Wimbledon haalde Wawrinka het in vier sets van Dimitrov. Kan de Bulgaar nu revanche nemen?

Stan Wawrinka - © Christopher Levy (flickr)
Stan Wawrinka – © Christopher Levy (flickr)

Na Wawrinka en Dimitrov kunnen we uitkijken naar een strijd tussen twee gewezen US Openkampioenes. Kuznetsova, de winnares van 2004, en Venus Williams, de titelhoudster van 2000 en 2001, kijken elkaar in de ogen. In de onderlinge duels tussen de twee veteranes staat het 5-5.

Svetlana Kuznetsova - © Jimmie48 Tennis Photography
Svetlana Kuznetsova – © Jimmie48 Tennis Photography

De laatste partij in het Arthur Ashe Stadium kleurt volledig Spaans. Zeventienvoudig grandslamwinnaar Nadal ontmoet zijn Spaanse vriend David Ferrer (ATP-148). Ferrer speelt zijn laatste US Open want volgend jaar wil de ervaren Spanjaard in eigen land afscheid nemen van het professionele tennis.

Het wordt een dag van afscheid nemen én terugkeren. Na één jaar afwezigheid op grandslams maakt ex-nummer één Murray in het Louis Armstrong Stadium zijn comeback op de US Open. Murray won de US Open in 2012 en bereikte vorig jaar nog de kwartfinale in New York. De Schot staat tegenover de Australiër James Duckworth (ATP-82) in de eerste ronde.

[alert title=Programma dag 1”]

De Belgen

R1: Elise Mertens (BEL) [15] vs. Kurumi Nara (JAP)
Court 10, eerste partij om 17.00 uur Belgische tijd

Matches of the day

R1: Stan Wawrinka (SUI) vs [8] Grigor Dimitrov (BUL)
Arthur Ashe Stadium, eerste partij om 17.00 uur Belgische tijd

R1: Svetlana Kuznetsova (RUS) vs. [16] Venus Williams (USA)
Arthur Ashe Stadium, tweede partij vanaf 17.00 uur Belgische tijd

R1: [1] Rafael Nadal (ESP) vs. David Ferrer (ESP)
Arthur Ashe Stadium, tweede partij vanaf 01.00 uur Belgische tijd

R1: Andy Murray (GBR) vs. James Duckworth (AUS)
Louis Armstrong Stadium, tweede partij vanaf 17.00 uur Belgische tijd

Het volledige programma vind je hier terug.

[/alert]

Wouter Kesteloot

Wouter Kesteloot

Meer nieuws