Home » Grand Slam » Wimbledon » #Wimbledon 2017: preview dag 13: afspraak met de geschiedenis voor Federer

#Wimbledon 2017: preview dag 13: afspraak met de geschiedenis voor Federer

#Wimbledon 2017: preview dag 13: afspraak met de geschiedenis voor Federer

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Finale dag vandaag op de laatste dag van Wimbledon. De grote favoriet aan het begin van het toernooi, Roger Federer (ATP-5), staat in de finale tegenover Marin Cilic (ATP-6). 

Weinigen hadden aan het begin van het tennisseizoen kunnen voorspellen dat Federer zo’n sterke prestaties zou neerzetten. Niet alleen staat hij in zijn tweede grandslamfinale van het jaar, hij won dit jaar al dertig wedstrijden en verloor er slechts twee. De 35-jarige Zwitser speelt nu voor zijn tweede grandslamtitel van het jaar. Als hij de finale wint, is dat voor het eerst sinds 2009 dat hij nog eens twee Slams op zijn naam kon zetten. Voor diegene die twijfelen over zijn vorm: op weg naar de finale verloor Federer nog geen enkele set.

De 28-jarige Cilic is aan een goed grasseizoen bezig met een halve finale in Rosmalen en een finaleplaats in Queen’s. Hij staat pas in zijn tweede grandslamfinale (tegenover de 29e voor Federer) maar heeft een knappe standvastigheid getoond in de voorgaande wedstrijden tegen stevige opponenten. De tussenstand in de onderlinge duels is 1-6 in het voordeel van de Zwitser. De enige keer dat Cilic wist te winnen was op de US Open van 2014, toen hij ook zijn enige Grand Slam wist te winnen. Op Wimbledon van vorig jaar ontmoetten beide heren elkaar in de kwartfinale. Toen was Federer de sterkste in vijf sets.

Cilic maakt een kans om de dominantie van the big four op Wimbledon te doorbreken. Het is van de overwinning van Lleyton Hewitt in 2002 geleden dat er een speler won die niet Andy Murray, Novak Djokovic, Roger Federer of Rafael Nadal heet. Bij winst voor Federer, wordt hij de eerste speler die acht Wimbledontitels op zijn naam kan schrijven. Hij staat vandaag op een gedeelde eerste plaats samen met Pete Sampras met elk zeven titels. Moest Cilic winnen, wordt hij de tweede Kroaat die Wimbledon kan winnen na Goran Ivanisevic in 2001 en bereikt hij voor het eerst in zijn carrière de top vijf.

Topwedstrijd in het dubbel gemengd

De tweede finale die op het programma staat op Centre Court is er ook eentje die de moeite kan zijn. Het thuispubliek zal zonder twijfel een Britse overwinning krijgen want de finale gaat tussen Jamie Murray (ATP D-5)-Martina Hingis (WTA D-3) en Henri Kontinen (ATP D-1)-Heather Watson (WTA D-81). De ondertussen 36-jarige Zwitserse heeft al zeventien grandslamtitels in het dubbel op haar naam staan, en zoekt nu haar achttiende beker. Kontinen en Watson weten echter wat het is om te winnen op Wimbledon want ze zijn de titelverdedigers op SW19. Op weg naar de titel vorig jaar, schakelden Kontinen en Watson in de derde ronde titelverdediger Hingis uit (toen samen met Leander Paes (ATP D-62)).

 

koen

koen

Meer nieuws