Home » Grand Slam » Wimbledon » Wimbledon dag 13: Oerdegelijke Djokovic overklast Federer vol foutjes

Wimbledon dag 13: Oerdegelijke Djokovic overklast Federer vol foutjes

Wimbledon dag 13: Oerdegelijke Djokovic overklast Federer vol foutjes

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Voor de veertigste keer staan Novak Djokovic (ATP-1) en Roger Federer (ATP-2) tegenover elkaar. Twintig keer kon Federer aan het langste eind trekken, maar de statistieken liggen onmenselijk dicht bij elkaar. Djokovic blijft maar verbeteren, terwijl Federer zijn topniveau van weleer weer lijkt te halen. Dit belooft een finale op het scherp van de snee te worden.

Onder het oog van onder meer Hugh Grant en Bradley Cooper wint Roger Federer (ATP-2) de toss en verkiest te serveren. Met een opslagspel waarin Djokovic geen enkel punt scoort is de toon meteen gezet, 0-1. De Serviër laat zich echter niet doen en brengt de stand meteen in evenwicht, 1-1. Donkere wolken komen samen boven het stadion wanneer Federer met wederom een blanco service game een 3-2 voorsprong neemt. Niet veel later krijgt de Zwitser maar liefst drie breakpunten op de opslag van Djokovic. Eentje is voldoende om de eerste break van de wedstrijd te realiseren, Federer leidt met 4-2.

Zijn geluk is van korte duur, meteen daarna maakt hij zijn eerste dubbele fout en kondigt hiermee een minder opslagspel aan. In het hele tornooi kon enkel Gilles Simon (ATP-13) door de opslag van Federer gaan. Novak Djokovic (ATP-1) mag zich vanaf nu de tweede noemen, hij maakt de vroege break van Federer onmiddellijk ongedaan, 3-4. Zowel Djokovic als Federer blijven vervolgens meer dan degelijk serveren en staan hun tegenstander weinig of geen punten toe. Serve and volley brengt Federer uiteindelijk op een 6-5 voorsprong. Djokovic laat zich echter niet van zijn stuk brengen, een tie break moest de beslissing brengen in de eerste set.

Djokovic stormt meteen door naar een 3-0 voorsprong. Federer lijkt even de pedalen kwijt en maakt een heleboel fouten die we niet gewend zijn van King Roger. Bij 5-1 mag Djokovic serveren en kan meteen vijf setpunten afdwingen. Een ongewone dubbele fout van Roger Federer werpt Djokovic de eerste set in de schoot. Met 7-1 in de tie break haalt de Serviër het laken naar zich toe.

Met een love game begint Djokovic vervolgens aan de tweede set. Federer is meteen op achtervolgen aangewezen. De Zwitser laat zich echter niet uit zijn lood slaan en maakt meteen weer gelijk, 1-1. Toch zien we heel wat ongebruikelijke foutjes bij Federer. Hij maakte reeds 15 unforced errors, tegenover slechts 3 voor Djokovic. Federer krijgt bij 2-2 wel als eerste een breakpunt dat hij helaas niet kan verzilveren. Bij 3-3 vindt Roger het tijd voor een fris shirt. Het bewonderende gefluit in de tribunes toont aan dat deze vader van vier nog steeds gezien mag worden.

Bij 5-4 in het voordeel van Novak Djokovic geeft Roger Federer hem met een dubbele fout een setpunt cadeau. Ook Djokovic kan zijn breakpunt echter niet benutten, 5-5. De spanning is te snijden. Dankzij het magistrale tennis dat Federer in de halve finale toonde, krijgt hij vervolgens de kans om door de opslag van Djokovic te gaan. Ook dit keer lijkt de hand van de meester te trillen en laat hij het punt liggen. Bij 6-5 is het Federer die moet gaan serveren om in de set te blijven. Net als in de eerste set, gaat een tie break de doorslag geven. Na zeven setpunten tegen, is het uiteindelijk toch Roger Federer die met 12-10 de tie break binnen haalt. Na bijna twee uur spelen staat het 1-1 in sets en is het jawel, weer tijd voor een nieuw shirt bij Federer.

In de derde set moeten beide heren meteen hard werken om hun opslag te behouden. Een overenthousiaste forehand langs de lijn die meters buiten vliegt, geeft Djokovic een break voorsprong. Het staat 2-1 en de Serviër mag gaan serveren. Bij 3-2 in het voordeel van Djokovic doet de tornooischeidsrechter teken het zeil over het veld te trekken. De regen is te fel om door te spelen. Een klein kwartiertje later wordt de wedstrijd hervat. Bij 5-4 krijgt Djokovic drie setpunten en dit keer is het eerste meteen het goede. Hij pakt de derde set met 6-4 en leidt met twee sets tegen één.

Ook in set vier gaat het gelijk op. Toch is het Federer die het meeste meters aflegt, een statistiekje toont aan dat hij met zijn 2,7 afgelegde kilometers zo’n 7% boven Novak Djokovic zit. In de vijfde game gaat Djokovic door de opslag van de Zwitser en gaat het er plots heel erg slecht uitzien voor de Zwitser. Om Djokovic te verslaan moet Federer zijn hoogste niveau halen en dat is voorlopig niet het geval. Met een dubbele fout creëert Federer bij 4-2 in het voordeel van Djokovic een virtueel matchpunt. Een goede opslag werkt dit weg, maar een zoveelste kaderbal bezorgt Djokovic al snel een nieuw breakpunt. De Zwitser kan het gevaar gelukkig nog even afwenden en serveert zich uit de problemen, 4-3.

Djokovic komt onder druk op zijn eigen opslag, maar Federer kan een 0-30 voorsprong niet verzilveren en brengt Djokovic met een afzwaaier van jewelste op 5-3. De Zwitser moet nu serveren om in de wedstrijd te blijven. Federer lijkt de hoop echter te hebben opgegeven. Bij een betwiste call van de lijnrechter en een overrule van de stoelscheidsrechter maakt hij niet het minste aanstalten te klagen. Bij 15-40 krijgt Djokovic een eerste wedstrijdbal. Met een ontkruiste forehand buiten het bereik van Federer maakt Djokovic in schoonheid een einde aan de match. Zowel mentaal als fysiek toonde Djokovic zich enorm sterk en weerbaar. Federer daarentegen haalde niet het niveau van zijn halve finale en maakte te veel fouten. Djokovic wint zijn derde Wimbledon op vier finales, Federer is diep teleurgesteld en blijft steken op zeven eindoverwinningen op tien.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws