De elfde dag van Wimbledon belooft interessant te worden. Kevin Anderson (ATP-8), John Isner (ATP-10), Novak Djokovic (ATP-21) en Rafael Nadal (ATP-1) strijden voor een felbegeerd plekje in de finale.

Opslagkanonnen en outsiders Isner en Anderson: een duel van meer dan vier meter

In de eerste halve finale staan twee verrassingen tegenover elkaar: de Zuid-Afrikaan Anderson en de Amerikaan Isner. Anderson zette dé stunt van het toernooi neer in een adembenemende vijfsetter tegen Roger Federer (ATP-2). De 32-jarige Zuid-Afrikaan stond vorig jaar op de US Open in de finale en kan nu voor de tweede keer in zijn loopbaan in een grandslamfinale terechtkomen. Vóór 2018 geraakte Anderson op Wimbledon niet verder dan de vierde ronde.

Andersons zal nog wel voorbij de taaie Amerikaan Isner moeten geraken om zijn eerste Wimbledonfinale te bereiken. De 33-jarige Isner staat voor het eerst in de halve finale van een grandslam. Hij rekende in de tweede ronde nog af met onze landgenoot Ruben Bemelmans (ATP-104) en was in de kwartfinale te sterk voor de Canadees Milos Raonic (ATP-32).

De halve finale tussen Isner en Anderson zal een duel op het scherpst van de snee worden tussen twee boomlange opslagkanonnen van meer dan twee meter. Isner is met 2 meter en 8 centimeter vijf centimeter langer dan Anderson. De Amerikaan leidt in onderlinge duels met 8-4.

Nadal en Djokovic in blockbuster 52e keer tegen elkaar

De tweede halve finale kan met recht en reden dé finale avant-la-lettre genoemd worden. Tweede reekshoofd Rafael Nadal (ATP-1) en twaalfde reekshoofd Novak Djokovic (ATP-21) wonnen samen immers al 29 (!) grandslams, waarvan vijf keer Wimbledon. Djokovic heeft twaalf grandslams veroverd, terwijl Nadal al zeventien keer een grandslamtitel pakte. De Serviër heeft al drie keer Wimbledon gewonnen tegenover twee Wimbledonzeges van de Spanjaard. Nadal en Djokovic speelden al 51 (!) keer eerder tegen elkaar. Djokovic haalde het 26 keer van Nadal, terwijl de Spanjaard 25 keer de sterkste was.

Nadal overleefde in de kwartfinale een spannende vijfsetter tegen de Argentijn Juan Martin Del Potro (ATP-4) maar liet daarnaast geen enkele set liggen in het hele toernooi. De laatste jaren kon de Spanjaard geen potten breken op Wimbledon. Zijn laatste finale dateert al van 2011 en zijn laatste zege was in 2010. Kan hij daar nu verandering in brengen?

Djokovic keert langzaam maar zeker terug naar de top nadat hij in 2016 twee grandslams won en in 2017 een diepe val maakte op de ATP-ranking. De Serviër speelde op Wimbledon een secuur toernooi en liet in totaal slechts twee sets liggen tegen respectievelijk Kyle Edmund (ATP-17) en Kei Nishikori (ATP-28).

Programma

Matches of the day

SF: [8] Kevin Anderson (RSA) vs [9] John Isner (USA)
Centre Court, eerste partij om 14.00 uur Belgische tijd

SF: [2] Rafael Nadal (ESP) vs. [12] Novak Djokovic (SRB)
Centre Court, tweede partij, vanaf 14.00 uur Belgische tijd

Het volledige programma vind je hier terug.

Deel:

Over de redacteur

Redacteur

Volg Wouter op Twitter of stuur een mail naar Wouter.Kesteloot@tennisplaza.be.