Op dag 12 van Wimbledon strijden de dames traditiegetrouw om de felbegeerde trofee. Met Serena Williams (WTA-181) en Angelique Kerber (WTA-10) krijgen we een heruitgave van de finale uit 2016.

Matches of the day

De dag vangt aan met het hervatten van de halve finale tussen Novak Djokovic (ATP-21) en Rafael Nadal (ATP-1). Door de marathonpartij van John Isner (ATP-30) en Kevin Anderson (ATP-8) konden de heren slechts erg laat het terrein betreden. Bij een 2-1 voorsprong in sets voor de Serviër werd de partij, om klokslag 23u, dan ook stilgelegd.

Williams en Kerber kijken elkaar zaterdag voor de negende keer in de ogen. Zes keer was Williams de sterkste, tweemaal kon de Duitse blondine aan het langste eind trekken. Voor het eerste duel tussen beide dames moeten we terug naar 2007. Williams versloeg de toen 19-jarige Kerber in de eerste ronde van de US Open. Hun laatste ontmoeting dateert van juli 2016, toen ze zich op exact dezelfde plaats bevonden. Het Amerikaanse geweld haalde het toen met 7-5 en 6-3.

Met haar finaleplaats geeft Williams haar huidige records nog wat extra glans. Ze staat voor de 30e keer in de finale van een Grand Slam, tien daarvan op het heilige Londense gras. Williams verloor slechts tweemaal, in 2004 van Maria Sharapova en in 2012 van Agnieszka Radwanska. Voor Kerber wordt het haar vierde grandslamfinale, na haar gloriejaar 2016 waarin ze zowel op de Australian Open als op Wimbledon en de US Open bij de laatste twee hoorde.

Kerber, voormalig nummer één van de wereld tuimelde vorig jaar uit de top 20 maar lijkt weer te herleven. In haar laatste twaalf toernooien haalde ze tien keer minstens de kwartfinale. Williams, terug uit zwangerschapsverlof, kan de vierde moeder in de geschiedenis worden die een grandslamtitel in de wacht sleept. Kerber, 30 lentes op de teller en Williams, 36 jaar jong zijn slechts het tweede duo dertigers dat de finale speelt op het Engelse gras. Als de Amerikaanse wint, verbreekt ze haar eigen, dubieuze record van oudste grandslamwinnares.

Voor beide dames staat er best wat op het spel. Williams stijgt sowieso naar de 28e stek op de wereldranglijst en kan zelfs de top 20 binnenduiken bij winst. Kerber wordt minstens nummer zeven, als ze de titel binnenrijft krijgt ze de vierde plaats er gratis bij.

Programma

Matches of the day

SF: [2] Rafael Nadal (ESP) vs. [12] Novak Djokovic (SRB)
Centre Court, eerste partij, vanaf 14.00 uur Belgische tijd

F: [11] Angelique Kerber (GER) vs [25] Serena Williams (USA)
Centre Court, tweede partij, niet voor 15.00 uur Belgische tijd

F: [13] Raven Klaasen (RSA) & Michael Venus (NZL) vs [7] Mike Bryan (USA) & Jack Sock (USA)
Centre Court, derde partij, niet voor 15.00 uur Belgische tijd

Het volledige programma vind je hier terug.

 

Deel:

Over de redacteur

Eindredacteur

Stuur Chloë een mail via Chloe.Lyssens.Danneboom@tennisplaza.be.