Home » Xtra » 14-jarige Costoulas klaar voor eerste grand slam: “Ik wil genieten van elk moment”

14-jarige Costoulas klaar voor eerste grand slam: “Ik wil genieten van elk moment”

14-jarige Costoulas klaar voor eerste grand slam: “Ik wil genieten van elk moment”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De 14-jarige Sofia Costoulas (ITF-63) bereidt zich momenteel samen met haar coach Thierry Van Cleemput voor op de Australian Open bij de junioren. In een exclusief dubbelinterview met Tennisplaza blikken Costoulas en haar moeder Patricia vooruit op deze nieuwe ervaring.

Costoulas won vorig jaar twee Grade 2-toernooien op het juniorencircuit en klom naar nummer 62 op de juniorenranking (begin dit jaar, nvdr). Door deze knappe prestaties mag ze dit seizoen voor het eerst deelnemen aan de Australian Open bij de junioren.

Goede voorbereiding

Het 14-jarige talent is momenteel al in Australië, samen met haar coach Thierry Van Cleemput die vroeger David Goffin (ATP-11) begeleidde en tankte alvast vertrouwen op een voorbereidingstoernooi in Traralgon (Grade 1). “Ik vind het hier heel leuk in Australië”, vertelt ze ons. “Ik heb goede wedstrijden gespeeld. Zo heb ik mijn eerste wedstrijd met 6-2 en 6-3 gewonnen tegen de 18-jarige Giulia Morlet (ITF-44) en heb ik daarna met 6-7 (5) en 2-6 verloren tegen het nummer 22 van de wereld, een 16-jarige Spaanse (Ane Mintegi Del Olmo, nvdr). Toch heb ik een goede wedstrijd gespeeld en heb ik kansen gehad in die partij.”

Volgende week debuteert ze dus op een heus grandslamtoernooi en daar kijkt de Belgische met Griekse vader erg naar uit. “Ik wil genieten van elk moment, heel veel leren en ervaring opdoen. Verder wil ik dit seizoen mijn ranking nog verbeteren en toernooien winnen. Mijn grote voorbeeld in de tenniswereld is Serena Williams.”

Leren van Justine Henin

Costoulas traint momenteel op de Justine Henin Academy waar Henin haar ook zelf begeleidt. “Ik heb een goed contact met Justine en ik leer heel veel van haar. Het klikt ook goed met mijn coach Thierry”, zegt Costoulas. Naast haar coach is Henin trouwens ook aanwezig in Melbourne waar ze commentaar geeft voor Eurosport.

Justine Henin - © Philippe Buissin (Imagellan)
Justine Henin – © Philippe Buissin (Imagellan)

Moeder Costoulas, Patricia, volgt de prestaties van haar dochter vanzelfsprekend op de voet, ook van thuis uit. “We hebben dagelijks contact als het ochtend is in Australië en avond in België”, vertelt ze. “Het blijft uiteraard moeilijk om mijn dochter te missen, maar na al die jaren ben ik het wel al gewoon. Meestal is Sofia ongeveer vijftien dagen weg is maar nu gaat het wel wat langer zijn.”

Examens voor examencommissie

Patricia had nooit gedacht dat de carrière van haar dochter zo’n vliegende start zou nemen. “We hadden niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Ze speelt nog maar sinds eind augustus 2018 toernooien bij de junioren en nu kan ze op 14-jarige leeftijd al meedoen aan de Australian Open. We hebben totaal geen verwachtingen en blijven hierbij heel rustig. Nu is het vooral belangrijk voor Sofia om ervaring op te doen.”

“We beleven dit alles eigenlijk heel rustig en positief. We blijven met de beide voetjes op de grond. Sofia werkt hard en probeert haar droom te bereiken en ondertussen geniet ze van alles wat ze meemaakt.”

Sofia Costoulas - © Richard van Loon (tennisfoto.net)
Sofia Costoulas – © Richard van Loon (tennisfoto.net)

De 14-jarige Costoulas combineert haar prille tennisloopbaan overigens met studeren. “Sofia doet haar examens voor de examencommissie als ze geen toernooien moet spelen en dat gaat heel goed. Ze is een goede studente, leert graag nieuwe dingen bij en heeft veel discipline.”

Wouter Kesteloot

Wouter Kesteloot

Meer nieuws