Home » Grand Slam » Wimbledon » Afwezigheid Serena Williams laat vacuum achter

Afwezigheid Serena Williams laat vacuum achter

Afwezigheid Serena Williams laat vacuum achter

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Maar liefst vier vrouwen kunnen op Wimbledon de nummer één-positie van Angelique Kerber (WTA-1) overnemen. Bij de vrouwen is er geen torenhoge favoriet om de titel te winnen.

Simona Halep (WTA-2), die er deze week dichtbij was, en Caroline Wozniacki (WTA-6) maken kans om de nieuwe nummer één van de wereld te worden. Ze zijn hierbij niet alleen. Ook Karolina Pliskova (WTA-3) en Elena Svitolina (WTA-5) kunnen met de eerste plaats gaan lopen.

Sinds Serena Williams (WTA-4) haar seizoen stopzette omdat ze zwanger was, staat de deur wagenwijd open voor nieuwe namen die de fakkel kunnen overnemen. Tekenend is de verrassende overwinning van Jelena Ostapenko (WTA-14) op Roland Garros. Of dit resultaat een uitschieter was of de voorbode van een nieuwe sterspeelster, kunnen we alleen maar afwachten.

Jelena Ostapenko - © Jimmie48 Tennis Photography
Jelena Ostapenko – © Jimmie48 Tennis Photography

Andere toppers zoals Kerber en Garbiñe Murguruza (WTA-15) konden na een schitterend 2016 dit jaar nog niet veel potten breken. Kerber won na haar twee Grand Slams geen enkel toernooi meer en de Spaanse kon na haar zege op Roland Garros niet meer echt overtuigen.

Maria Sharapova (WTA-179) is afwezig door een blessure en kende dankzij de dopingcontroverse een tumultueus 2017. Victoria Azarenka (WTA-678) is ook terug na haar zwangerschap, maar mist wellicht nog wedstrijdritme om een grote bedreiging te vormen. Het feit dat Petra Kvitova (WTA-12) als één van de kanshebbers wordt gezien, spreekt voor het vacuum dat Williams heeft achtergelaten.

40 kanshebbers bij de vrouwen

Sinds de Australian Open van dit jaar, zijn er maar liefst 22 verschillende speelsters die een WTA-toernooi hebben kunnen winnen. Enkel Svitolina (4) en Pavlyochenkova (2) konden meerdere toernooien winnen. Voormalig nummer 4 van de wereld en top coach (van onder andere Andre Agassi en Andy Roddick) Brad Gilbert maakte een gewaagde uitspraak.

Elina Svitolina - © Jimmie48 Tennis Photography
Elina Svitolina – © Jimmie48 Tennis Photography

“Ik zei bij het begin van Roland Garros dat minstens 30 vrouwen de titel konden nemen en ik telde Ostapenko niet eens mee omdat ze nog nooit een WTA-toernooi kon winnen. Voor Wimbledon zeg ik nu dat er 40 vrouwen zijn die met de zege kunnen gaan lopen”, aldus Gilbert die commentator is bij de Amerikaanse sportzender ESPN.

Chris Evert, achtienvoudig grandslamkampioene, vindt dat de top bij de vrouwen erg chaotisch is:

“Ik denk dat speelsters aan de top niet echt gepresteerd hebben zoals ze zouden moeten doen afgaand op hun ranking. Het is verschrikkelijk dit te moeten zeggen, maar iedereen die de nummer één positie heeft gehaald, is er niet in geslaagd om dat momentum vast te houden. Je kan vandaag geen speelster naar voor schuiven als favoriet zoals je dat zou kunnen doen met Serena.”

“Het veld ligt helemaal open, iedereen kan winnen. Dat is goed voor het vrouwentennis, het is interessant om te volgen. Het is een beetje saai als altijd dezelfde wint”, besluit Evert.

koen

koen

Meer nieuws