Home » Geen categorie » Appelmans over dopinggebruik Sharapova: “Haar titels afnemen? Dat slaat nergens op!”

Appelmans over dopinggebruik Sharapova: “Haar titels afnemen? Dat slaat nergens op!”

Appelmans over dopinggebruik Sharapova: “Haar titels afnemen? Dat slaat nergens op!”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Na de dopingbekentenis van Maria Sharapova (WTA-7) afgelopen avond, regende het reacties op Twitter. Eén dag later nemen ook verschillende (ex-)collega’s het woord. Wij vroegen een reactie aan gewezen tennisster en ‘Het haviksoog’-columnist Sabine Appelmans.

“Ik was danig geschrokken toen ik het nieuws vernam”, vertelt Appelmans aan Tennisplaza België. “Zo’n grote naam die op een persconferentie vertelt dat ze betrapt is op doping, dat is schrikken.”

“Ik geloof niet dat ze bewust Meldonium heeft ingenomen om zich te doperen. Ik zie haar nog steeds niet als een bedriegster, eerder als iemand die een grote professionele fout heeft gemaakt. Wie hiervoor de verantwoordelijk draagt? Zowel haar team als zijzelf, want ze weet tenslotte nog altijd zelf wat ze inneemt en wat niet.”

Verschillende tennis- en sportfans pleitten op Twitter om bepaalde producten opnieuw van de verboden lijst te halen. Een lijst die volgens hen onrealistisch lang aan het worden is. “Het is natuurlijk zo dat de regels steeds strenger worden. Ik weet niet welke straf Sharapova boven het hoofd hangt, maar levenslang zou ik overdreven vinden. Ze nam het medicijn al zo lang zonder dat het verboden was. Ik geloof dat ze oprecht is en zich van geen kwaad bewust was. Daarom vind ik het trouwens nergens op slaan dat Jennifer Capriati nu roept dat Sharapova al haar titels moet inleveren. Meldonium heeft tot nu nooit op de verboden lijst gestaan, de voorbije negen jaar deed Sharapova niets fout door het in te nemen.”

Geen negatieve impact

Sharapova is de eerste spreekwoordelijke grote vis die op doping betrapt wordt. Volgens Appelmans hoeft dit echter geen negatieve invloed te hebben op het tennis, een sport die vooralsnog relatief als zuiver aanzien wordt. “Iedereen dacht altijd dat men in het tennis de grote namen met rust liet, maar dit bewijst het tegendeel en meer, dat men de dopingproblematiek ook in deze sport ernstig neemt.”

“Of Sharapova een groot verlies voor het tennis zou zijn? Dat denk ik niet. Ze zal snel vergeten zijn want er komen altijd nieuwe meisjes aan het venster piepen.”

Nipt ontsnapt

Appelmans liep zelf nooit tegen de dopinglamp, maar dat gebeurde ei zo na wel. “Ik was in het buitenland en had last van een hevige tandontsteking. De plaatselijke tandarts had mij een bepaald medicijn voorgeschreven dat op de dopinglijst bleek te staan. Ik had de WTA hiervan op de hoogte gebracht en moest heel wat formulieren invullen. Anderhalf uur voor mijn wedstrijd was alles in orde gebracht, maar bovenal had ik die dag gelukkig geen dopingcontrole. Ik heb die wedstrijd trouwens verloren.” (lacht)

“Misschien had Sharapova ook beter aan de WTA gevraagd of ze Meldonium mocht innemen? Nu ja, zij was zich van geen kwaad bewust.”

Beluister het hele interview met Appelmans hieronder:

[alert type=”info” title=”Capriati boos, Serena Williams hoopt op het beste”]Ook andere (ex-)tennissterren gaven een reactie op de positieve dopingtest van Sharapova. De gewezen Amerikaanse tenniskampioene Jennifer Capriati haalt in een reactie staalhard uit naar Sharapova. “Als dit allemaal waar is, moet ze haar titels inleveren”, vindt de intussen 39-jarige Capriati. “Ik ben boos en teleurgesteld. Het gaat ook om de levens van andere mensen. Ik moest een punt zetten achter mijn carrière. Wat ik het meest lief had, werd van mij afgenomen door pijn en blessures. Het is vreselijk om te moeten stoppen op een topmoment, maar ik dacht er nooit aan om vals te spelen. Uiteindelijk draait het allemaal om geld.”
 
Serena Williams (WTA-1) vindt Sharapova’s bekentenis dan weer getuigen van veel moed. “Ik was verrast en geschrokken”, laat Williams optekenen. “Ik vind het wel bijzonder moedig dat ze nu haar verantwoordelijkheid neemt. Ik wens haar het beste. Dat Nike haar niet meer wil sponsoren? Daar geef ik geen commentaar op”, besluit de Amerikaanse die zelf ook door Nike gesponsord wordt.
 
De Russische tennisbond steunt Sharapova alvast voor de volle honderd procent. “Dit is flauwekul. De sporters nemen wat hen door de fysiotherapeuten en dokters wordt voorgeschreven. Ik denk dat Sharapova erbij zal zijn op de Spelen”, klonk het bij voorzitter Sjamil Tarpitsjev. Ook Fed Cup-kapitein Anastasia Myskina vindt dat haar landgenote niets fout heeft gedaan. “Haar team heeft een fout gemaakt, niet Maria. De Russische ploeg rekent nog steeds op haar.”[/alert]

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws