Home » Geen categorie » ATP introduceert nieuwe wedstrijdformule bij Next Gen Finals

ATP introduceert nieuwe wedstrijdformule bij Next Gen Finals

ATP introduceert nieuwe wedstrijdformule bij Next Gen Finals

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De ATP heeft een nieuwe wedstrijdformule voorgesteld om een meer tv-vriendelijk product te creëren. Dit zal worden uitgetest bij de Next Gen ATP Finals in november van dit jaar.

De Next Gen ATP Finals zal voor het eerst dit jaar gespeeld worden en staat helemaal in het teken van de nieuwe garde. Letterlijk vertaald ‘de volgende generatie’, is een verzamelnaam voor spelers die jonger dan 21 jaar zijn en zich in de top 200 bevinden van de wereldranglijst. De zeven beste spelers zullen automatisch geselecteerd worden voor het ‘wereldkampioenschap’ voor deze spelers. De achtste plaats is voorbehouden voor een wild card. Dit toernooi zal plaatsvinden in Milaan van 7-11 november.

Venieuwend wedstrijdformat

De ATP heeft dinsdag een nieuw concept voorgesteld dat de sport ten goede zou moeten komen. Ze richten zich op nieuwe fans waarbij ze tegelijkertijd hun trouwe tennisfans willen blijven aantrekken. Deze vernieuwingen zouden een flitsender, meer op het scherp van de snee spelend en tegelijk tv-vriendelijk format moeten creëren. Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen.

1. Kortere sets

Er wordt naar drie winnende sets gespeeld waarbij een set nu kan gewonnen worden door vier games te winnen. Bij een 3-3 gelijkstand, wordt er een tiebreak gespeeld. Bij een 40-40 stand in de games, wordt er geen voordeel gespeeld. Wie dan het punt wint, wint dan ook het spel. Op zich is dit idee niet heel nieuw, het circuleert al een tijdje binnen de tenniswereld.

2. Kortere warm-up

Exact vijf minuten nadat de tweede speler op het veld komt, zal de wedstrijd beginnen. Dit moet het ‘saaie’ stuk net voor de wedstrijd een stuk inkorten. Time is of the essence. 

3. Shot clock

Dat tijd kostbaar is, wordt visueel zichtbaar dankzij de ‘shot clock’. Dit zal gebruikt worden om de 25 seconden-regel strikt te kunnen naleven tussen de punten door. Ook onderbrekingen tijdens de set, een medische time-out en de warm-up zal werken met de shot clock.

4. No let rule

Wanneer de opslag het net raakt, zal er gewoon worden doorgespeeld. Deze regel moet een bijkomend onvoorspelbaar element toevoegen aan de wedstrijd.

5. Medische time-out

De medische time-out zal beperkt worden tot één per wedstrijd.

6. Player coaching

Spelers en hun trainers zullen op bepaalde punten tijdens de wedstrijd met elkaar kunnen communiceren. Hoe en wanneer dat zal mogen, is momenteel nog niet uitgeklaard. Wel is zeker dat de trainer niet op het veld zal mogen komen.

Daarnaast zal er een ‘free movement’ policy zijn voor de toeschouwers. Dit houdt in dat de toeschouwers zich vrij kunnen bewegen tijdens de games, behalve achter de baseline. Dit zou een relaxte sfeer moeten creëren voor de fans.

Nieuwe generatie spelers, nieuwe generatie fans

Chris Kermode, de voorzitter van de ATP, gaf meer uitleg bij dit initiatief:

“We zijn ontzettend blij om iets nieuw te kunnen brengen voor dit toernooi. Het sport- en entertainmentlandschap is aan het veranderen, net als de manier waarop onze fans van de sport genieten. Dit event gaat niet enkel over de nieuwe generatie van spelers, maar het gaat ook over de nieuwe generatie van fans.”

Nummer één van de Next Gen Alexander Zverev (ATP-17) lijkt alvast gewonnen voor het idee:

“Ik denk dat het een heel interessant toernooi zal worden. Ze [de ATP, nvdr] doen erg goed hun best om dit te promoten. Het gaat erg leuk worden.”

Ook Novak Djokoivc (ATP-2) liet zijn licht schijnen op deze vernieuwingen en reageert alsnog voorzichtig:

“Ik denk dat alles aan het evolueren is in het leven, maar ook in de sport. Het tennis moet open staan voor dit soort veranderingen.”

koen

koen

Meer nieuws