Home » Grand Slam » Australian Open » #AusOpen 2017 Preview dag 14: Historische strijd der titanen

#AusOpen 2017 Preview dag 14: Historische strijd der titanen

#AusOpen 2017 Preview dag 14: Historische strijd der titanen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Na alweer een geslaagde editie is ook de laatste dag van de Australian Open aangebroken. Gisteren mocht het publiek smullen van een strijd tussen zussen, vandaag betreden twee andere grootheden het Australische hardcourt voor een historisch onderonsje. 

Match of the Day

Elk Grand Slam sluit traditioneel af met de finale van het enkelspel bij de heren. Laat de Australian Open 2017 op dat vlak nu een aangename verrassing bieden. Wat niemand durfde wensen, maar iedereen wel stilletjes hoopte is werkelijkheid geworden. Voor een keertje geen Novak Djokovic (ATP-2) of Andy Murray (ATP-1) in de finale, zelfs geen Milos Roanic (ATP-3) of Stanislas Wawrinka (ATP-4). Neen, net als een kleine tien jaar geleden krijgen we een clash tussen Roger Federer (ATP-17) en Rafael Nadal (ATP-9).

Twee kampioenen, verschillend en toch gelijk. Beide heren hebben enorm veel respect voor elkaar en zijn uitgegroeid tot rolmodellen voor spelers over de hele wereld. Allebei beschikken ze over een heel eigen speelstijl die zich zeer efficiënt toont. Nadal  staat voor powertennis met huizenhoge spin, Federer is toonbeeld van finesse en elegantie. Beiden geven ze nooit op en kwamen fysiek zelden in de problemen. Blessures aan respectievelijk de pols en knie hielden hen allebei een tijdje aan de kant waardoor de Spanjaard net niet uit de top 10 viel en Federer zich intussen moet tevreden stellen met een 17e plaats op de wereldranglijst.

Voor de 35e keer kijken ze elkaar straks in de ogen. Hun eerste ontmoeting op het ATP-circuit vond dertien jaar geleden plaats. Op de ATP Masters Series in Miami trok Nadal al in de derde ronde met tweemaal 6-3 aan het langste eind. Het laatste duel tussen deze twee heren zagen we in 2015. Op eigen bodem, in de finale van het ATP-toernooi van Basel, mocht Federer juichen.

Intussen bekampten ze elkaar 34 keer, met wisselend succes voor beiden. 21 van deze onderonsjes vonden plaats in de finale, negen zelfs in eentje van een Grand Slam. In 2009 stonden ze down under tegenover elkaar, Nadal won toen in vijf sets. De Spanjaard behaalt een algemeen overwicht met 23 overwinningen tegen 11 voor Federer. Voor de Zwitser is het weliswaar zijn 28e grandslamfinale, Nadal komt ‘slechts’ aan 21.

Zowel Federer als Nadal stonden op weg naar deze finale geruime tijd op de baan. Fed Express had vijf sets nodig tegen Kei Nishikori (ATP-5) en landgenoot Wawrinka. Nadal had moeite met Alexander Zverev (ATP-24) en kende een marathonpartij tegen Grigor Dimitrov (ATP-15). Net zo’n thriller in de finale zou een godsgeschenk voor alle toeschouwers zijn. Hoewel de statistieken lichtjes in het voordeel van Nadal pleiten, is Federer geen speler om zonder handschoenen aan te pakken en nooit afgeschreven. Met wat geluk krijgen we een titanenstrijd op het scherp van de snee.

Voorafgaand aan deze wedstrijd staat de finale van het gemengd dubbel op het programma. Daarin nemen Abigail Spears (WTA D-20) en Juan Sebastian Cabal (ATP D-30) het op tegen tweede reekshoofden Sania Mirza (WTA D-2) en Ivan Dodig (ATP D-14).

 

Matches of the day

F: Abigail Spears (USA) – Juan Sebastian Cabal (COL) vs. [2] Sania Mirza (IND) – Ivan Dodig (CRO)
Rod Laver Arena, eerste partij om 16 uur (6 uur Belgische tijd)

F: [17] Roger Federer (SUI) vs. [9] Rafael Nadal (ESP)
Rod Laver Arena, tweede partij, niet voor 19.30 uur (9.30 uur Belgische tijd)

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws