Home » Grand Slam » Australian Open » #AusOpen 2017 Round up dag 11: Williams zet clash op met zus, Federer als vanouds, Gérard dubbelt verder

#AusOpen 2017 Round up dag 11: Williams zet clash op met zus, Federer als vanouds, Gérard dubbelt verder

#AusOpen 2017 Round up dag 11: Williams zet clash op met zus, Federer als vanouds, Gérard dubbelt verder

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op de Australian Open zaten de spelers en speelsters vandaag niet stil. Zowel de dames als enkele heren knokten voor een plaats in de finale. Landgenoot Joachim Gérard (ITF-3) kwam zowel in actie in het enkel- als in het dubbelspel. 

De Belgen

Gérard stond vorig jaar nog in de finale en zorgde een paar dagen geleden voor een stunt door eerste reekshoofd Gordon Reid (ITF-1) uit te schakelen. Vandaag speelde hij de halve finale tegen Nicolas Peifer (ITF-5) uit Frankrijk. Gérard leek onzeker in de eerste set en wist geen enkele servicebeurt te verzilveren, Peifer won met 6-3. In de tweede manche leek het lange tijd beter te gaan, maar een regenpauze strooide roet in het eten. Gérard sleepte nog een tiebreak uit de brand, maar hierin trok de Fransman het laken met 7-4 naar zich toe.

In het dubbelspel verging het Gérard beter. Samen met Reid versloegen ze de Nederlands-Australische tandem Maikel Scheffers (ITF D-9) en Ben Weeks (ITF D-16). Sterker nog, ze gunden hun tegenstanders slechts één spelletje. Het werd 6-0 en 6-1.

Matches of the Day

De dames maakten vandaag onderling uit wie een plaatsje in die felbegeerde finale verdiende. Het eerste duel ging tussen Venus Williams (WTA-17) en landgenoot Coco Vandeweghe (WTA-35). Wat op papier een redelijk eenvoudige opgave kon zijn, dreef de oudste Williams-zus toch tot het uiterste. In de eerste set bleef Vandeweghe aanklampen en moest een tiebreak verlossing brengen. Met een overtuigend spel haalt ze deze met 7-3 binnen. Williams vindt haar ritme in de tweede set en komt snel 5-1 voor. Vandeweghe krijgt een boel kansen op een rebreak maar moet de set met 6-2 aan Williams laten. In de beslissende manche klaarde Williams de klus, met 6-3 verzekerde ze zich van een plek in de finale. Met haar 36 lentes is ze de oudste dame, sinds Martina Navratilova in 1994, die in de finale van een Grand Slam staat.

Haar tegenstander in die finale wordt een oude bekende. Serena Williams (WTA-2) en Mirjana Lucic-Baroni (WTA-79) bekampten elkaar om deze eer. Voor Lucic-Baroni mocht het al een wonder heten dat ze in de finale stond. Haar droom werd echter uit elkaar gekogeld door het powerplay van Williams. Na nog geen uur spelen stond de eindstand al op het bord. Met 6-2 en 6-1 zorgt de Amerikaanse ervoor dat men alvast ‘Williams’ in  de trofee kan graveren. Als Venus wint, wordt ze de oudste vrouw die ooit een Grand Slam won. Wint Serena, dan verovert ze opnieuw de eerste plaats op de wereldranglijst.

De laatste grote blikvanger van de dag was het Zwitsers onderonsje tussen Roger Federer (ATP-17) en Stanislas Wawrinka (ATP-4). De twee stonden al 21 keer tegenover elkaar, slechts 3 maal ging Wawrinka met de winst aan de haal. Na de lange afwezigheid van Federer zouden Wawrinka’s kansen gestegen kunnen zijn, maar daar is de eerste games niet veel van te merken. Federer speelt alsof hij nooit een blessure heeft gehad en wint de eerste twee sets met 7-5 en 6-3. In de derde set kent Fed Express een dipje. Wawrinka krikt zijn spel op en wint, 6-1. Het blijft een tijdje minder lopen bij Federer, ook set 4 gaat aan zijn neus voorbij, 6-4. Met een beslissende vijfde set, geven de twee Zwitsers de toeschouwers waar voor hun geld. Beide heren blijven aan elkaar gewaagd tot Federer door de opslag van zijn opponent gaat en 5-2 voor komt te staan. Wawrinka stapelt de fouten op en met een zoveelste unforced error brengt hij collegiaal Federer’s 18e Grand Slam een beetje dichterbij.

 

 

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws