Home » Grand Slam » Australian Open » #AusOpen 2017 Round-Up dag 14: Federer triomfeert met 18e grandslamtitel

#AusOpen 2017 Round-Up dag 14: Federer triomfeert met 18e grandslamtitel

#AusOpen 2017 Round-Up dag 14: Federer triomfeert met 18e grandslamtitel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Roger Federer (ATP-17) heeft de Australian Open 2017 gewonnen. In de finale was hij in een vijfsetter te sterk voor Rafael Nadal (ATP-9). Het is de achttiende grandslamtitel voor de Zwitser.

De Australian Open 2017 sloot af met een droomfinale bij de mannen. Eeuwige rivalen Roger Federer (ATP-17) en Rafael Nadal (ATP-9) plaatsten zich verrassend voor de finale en speelden voor de 35e keer tegen elkaar. In de eerste set waren de twee titanen in het begin aan elkaar gewaagd maar Federer forceerde een belangrijke break in de zevende game. De Zwitser liet Nadal niet meer terugkeren en ging met een ace naar 6-4 in de eerste set.

In de tweede set kwam Federer meteen onder druk op zijn opslag. Nadal benutte zijn tweede breakkans en ging zo naar een 2-0-voorsprong. De sterk serverende Spanjaard werkte twee breakpunten weg en ging daarna met een tweede break naar 4-0. Federer stapelde steeds meer onnodige fouten op waardoor de Spaanse nummer negen duidelijk de overhand kreeg. Ondanks de hitte, hield de fel zwetende Nadal het hoofd koel en greep de tweede set met 6-3.

Federer gaf de hoop niet op en hervond zijn tennistalent en vertrouwen in de tweede set. Eerst redde hij drie breakpunten met fenomenale aces en daarna ging hij met mooie forehandwinners door Nadals opslag. Met een love game snelde de Fed Express naar een 3-0-voorsprong. Nadal vond geen antwoord op Federer en moest opnieuw zijn service inleveren. Met een mooi netpunt pakte de 35-jarige Zwitser de derde set met 6-1.

De kansen keerden echter opnieuw in de spektakelrijke finale. Nadal toverde met welgemikte powerslagen en nam de leiding met 4-1. De 30-jarige Spanjaard ging verder op zijn elan en veroverde de vierde set met 6-3.

Vòòr het begin van de vijfde set vroeg Federer een medical time-out. Begon een blessure hem parten te spelen? De Zwitser maakte in het eerste game een aantal onnodige fouten en verloor daardoor meteen zijn opslag. Nadal overleefde met knappe winners vier breakpunten en ging naar een 3-1-voorsprong. Uiteindelijk kon Federer zijn zesde breakbal in de vijfde set wel benutten en kwam zo terug naar 3-3. Federer snelde op zijn opslag naar 4-3.

Op Nadals opslag, bij 4-3, lieten de titanen de fans smullen van eindeloze toprally’s. De Zwitser benutte uiteindelijk zijn vijfde breakbal in het game en mocht daardoor serveren voor de match. Met een pak aces maakte Federer het onmogelijke waar: Met 6-3 in de laatste set verovert hij op 35-jarige leeftijd zijn achttiende grandslamtrofee, nadat hij zes maanden out was. Hij wint voor de vijfde keer de Australian Open. Federers vorige grandslamtitel dateerde al van Wimbledon 2012.

Federer was in de wolken met zijn trofee: “Vijf maanden geleden, toen ik Nadal bezocht op de opening van zijn tennisacademie, hadden we nooit gedacht dat we in de finale van de Australian Open zouden staan. Tennis is een harde sport zonder gelijke spelen maar ik zou graag mijn trofee delen met Nadal.” De Zwitserse legende kreeg zijn achttiende grandslamtrofee uit handen van het Australische tennismonument Rod Laver.

Vòòr de mannenfinale, werd ook nog de finale van het gemengd dubbel afgewerkt. Daarin haalden Abigail Spears (WTA D-20) en Juan Sebastian Cabal (ATP D-30) het verrassend van de tweede reekshoofden Sania Mirza (WTA D-2) en Ivan Dodig (ATP D-14). Het Amerikaans-Colombiaanse duo Spears-Cabal wonnen met 6-2 en 6-4.

Wouter Kesteloot

Wouter Kesteloot

Meer nieuws