Home » Grand Slam » Australian Open » #AusOpen 2018: Round-up dag 5: Mertens blijft stunten, favorieten op dreef

#AusOpen 2018: Round-up dag 5: Mertens blijft stunten, favorieten op dreef

#AusOpen 2018: Round-up dag 5: Mertens blijft stunten, favorieten op dreef

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De vijfde dag op de Australian Open, nog steeds broeierig heet én toch zorgde Elise Mertens (WTA-37) wederom voor een stunt.

De Belgen

Dat Mertens in topvorm verkeert, betwijfelt niemand meer. Eerder schakelde ze, niet zonder slag of stoot, Daria Gavrilova (WTA-23), vandaag was Alizé Cornet (WTA-42) hetzelfde droevige lot beschoren. De Française kreeg meteen de wind van voren en keek snel tegen een 1-4 achterstand aan. Cornet zette deze scheve situatie recht, maar toch ging Mertens met 7-5 setwinst aan de haal. Een medical time-out in de tweede manche bracht geen soelaas, onze landgenote kon veel beter om met de verzengende omstandigheden en stuurde Cornet met 6-4 de baan af. Mertens plaatst zich zo voor het eerst in haar carrière voor de achtste finales van een grandslamtoernooi. Daarin neemt ze het op tegen de Kroatische Petra Martic (WTA-81).

In het dubbelspel kende Mertens minder succes. Samen met de Nederlandse Demi Schuurs (WTA D-31) moest ze het onderspit delven tegen de derde reekshoofden, Ashleigh Barty (WTA D-11) en Casey Dellacqua (WTA D-9). Na een klein anderhalf uurtje stond de 3-6, 5-7 eindstand op het bord.

Matches of the day

Vele ogen waren vandaag gericht op het onderonsje tussen Marta Kostyuk (WTA-521) en Elina Svitolina (WTA-4). Op zich een hapklare brok voor Svitolina, ware het niet dat haar 15-jarige landgenote al enkele grote verrassingen uit haar mouw schudde. De meer dan 500 plaatsen verschil op de wereldranglijst lieten zich echter voelen. Svitolina domineerde van begin tot einde en maakte na amper een uur spelen, met tweemaal 6-2 een einde aan het sprookje van Kostyuk.

Een van de favorieten voor de eindzege in Melbourne, Caroline Wozniacki (WTA-2) nam het op tegen Kiki Bertens (WTA-32). De Deense trok reeds tweemaal aan het langste eind en ook dit keer haalde ze de bovenhand. In de laatste match van de dag stuurde ze Bertens met 6-4 en 6-3 wandelen.

Bij de heren werd de avond met een ware clash geopend. Thuisspeler Nick Kyrgios (ATP-17) nam het op tegen zijn jeugdidool, Jo-Wilfried Tsonga (ATP-15). Beide spelers gaven elkaar geen duimbreed toe, de match ontaardde in maar liefst drie tiebreaks. Kyrgios won de eerste set met 7-6(5), Tsonga maakte gelijk met 6-4 en de strijd barstte opnieuw los. Met 7-6(6) en 7-6(5) was het uiteindelijk het Australische enfant terrible dat zich mag opmaken voor een duel in de achtste finale.

Daarin zal Kyrgios Grigor Dimitrov (ATP-3) ontmoeten. De Bulgaar kruiste de degens met Andrey Rublev (ATP-32). Dimitrov nam een goede start en schreef de eerste set met 6-3 op zijn naam. Rublev liet zich niet doen en hing de bordjes in evenwicht, 4-6. De moedige Rus geraakte echter niet meer voorbij de blokkade van Dimitrov. Tweemaal 6-4 bezorgde de Bulgaar een plek in de volgende ronde.

Rafael Nadal (ATP-1), tot slot, kende geen problemen met Bosniër Damir Dzumhur (ATP-30). De Spanjaard lijkt herboren in zijn traditionele, mouwloze shirt en walste over Dzumhur. De Bosniër maakte te veel fouten om Nadal enigszins het vuur aan de schenen te leggen. Met een ace rondde Rafa de wedstrijd af, 6-1, 6-3, 6-1.

Een overzicht van alle uitslagen van de vijfde dag kan je hier terugvinden.

Momenten van de dag

Vooral Nadal toonde zich vandaag erg dankbaar naar het publiek toe. Hoewel de temperaturen weer hoog opliepen en er meer dan 65000 toeschouwers op zijn vingers zaten te kijken, kon de Spanjaard het hoofd koel houden.

Zou hij stiekem een koelelement in zijn haarband verstopt hebben? Hier leert hij ons alvast hoe zijn favoriete accessoire perfect te dragen.

Tijdens de wedstrijd van Kyrgios en Tsonga dook er bekend volk op in de tribune. Niemand minder dan topacteur en wereldster Will Smith blijkt een tennisliefhebber. De liefde van Kyrgios is in ieder geval wederzijds. Wie zou het partijtje coolness gewonnen hebben?

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws