Home » Grand Slam » Australian Open » #AusOpen: De mannelijke favorieten van de redactie

#AusOpen: De mannelijke favorieten van de redactie

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Voor de start van de Australian Open keek de Tennisplaza België-redactie in haar glazen bol om een antwoord op drie vragen te geven: “Wie wint de Australian Open?”, “Wie zorgt er voor de verrassing?” en “Wat doen de Belgen?”. Voorlopig hielden we het resultaat daarvan nog angstvallig geheim (kwestie van je niet te veel te beïnvloedden in het samenstellen van je Scorito-team!), maar nu kunnen we de resultaten bekendmaken.

Benieuwd naar de keuze van de redactie voor de vrouwen?

Wie wint de Australian Open?

Chloë
Novak Djokovic, hij blijft de te kloppen man. In de halve finale zal hij wel zijn beste tennis moeten bovenhalen om voorbij Roger Federer te geraken en misschien struikelt hij zelfs over King Roger. In de andere halve finale zal het sowieso Andy Murray zijn die aan het langste eind trekt, zijn tegenstander wordt hopelijk Rafaël Nadal, als die tenminste voorbij Stan Wawrinka raakt.

Chris
Bij de mannen is het in 2016 nog altijd wachten op de eerste grandslamfinalist uit de jaren ’90, maar dat zit er ook nu nog niet aan te komen, hoewel Milos Raonic verraste in Brisbane. Novak Djokovic toonde in Doha dat hij de goeie vorm al opnieuw te pakken heeft. Ik verwacht dan ook een finale tussen Djokovic en Andy Murray, die in het begin van het jaar ook altijd goed is, waarbij de Serviër aan het langste eind zal trekken.

Melissa
Mijn hart gaat uit naar Andy Murray, maar ik vrees dat Novak Djokovic de titel zal pakken. De Serviër won het toernooi reeds vijf maal en is meestal ongenaakbaar in de finale. Geef mij maar een intense vijfsetter tussen beide heren in de finale.

Wouter
Andy Murray. Behalve als zijn vrouw bevalt en hij Australië vroegtijdig verlaat, denk ik dat Murray de titel pakt op de Australian Open. Hij is gebeten om voor het eerst sinds 2013 nog eens een Grand Slam te winnen en zal Novak Djokovic kloppen in een droomfinale.

Rob
Ik zie niet echt iemand die Novak Djokovic kan bedreigen. Zijn prestatie tegen Nadal zindert nog na, en heeft een duidelijke boodschap gestuurd naar zijn tegenstanders. Enkel een Andy Murray in Davis Cup-finale modus kan hem het vuur aan de schenen leggen, maar met een eerste kindje op komst vrees ik dat hij mentaal niet fris genoeg zit om er helemaal voor te gaan.

Andy Murray - © Christopher Levy (www.flickr.com)
Andy Murray – © Christopher Levy (www.flickr.com)

Wie zorgt er voor de verrassing?

Melissa
Benoît Paire. Begin vorig jaar verloor hij nog van Elias Ymer in de eerste kwalificatieronde en ging hij vervolgens een Futurestoernooi spelen in Frankrijk. Inmiddels staat hij 18e op de ranking en heeft hij een gunstige loting. Een kwartfinale tegen Djokovic behoort zeker tot de mogelijkheden.

Rob
Meer dan dat ik het ook echt geloof, hoop ik vooral op Lleyton Hewitt. De sympathieke, goedlachse Australiër staat aan de start van een nieuw leven nu hij zijn tennisrackets definitief aan de haak hangt na deze Australian Open. Sinds zijn relatie met Kim Clijsters is hij toch ook een beetje “van ons” geworden. Ik gun hem dan ook van harte een galamatch tegen een van de big 4 om in schoonheid af te sluiten, al zou hij daarvoor tot in de halve finales moeten geraken. Iets wat fysiek bijna onmogelijk lijkt. Een afscheid tegen David Ferrer in de tweede ronde na een lange, uitputtende match met duizenden joelende Australiërs zou daarom een mooi eind van dit tijdperk zijn.

Chris
Bij de mannen ben ik benieuwd naar de prestaties van de Amerikaan Steve Johnson, die vorig jaar geruisloos is opgeklommen tot plaats 32 op de ATP ranking. Met een relatief makkelijke loting acht ik het niet onmogelijk dat hij een verrassende naam wordt in de kwartfinales, waar hij dan wel kansloos zal zijn tegen Andy Murray.

Chloë
Daar heb ik niet meteen een antwoord op. Stilaan hoopt iedereen op een verrassing uit eender welk hoek, om eens niet Djokovic, Federer, Nadal of Murray in de finale te zien staan. Nick Kyrgios kan voor eigen publiek stunten en beschikt met de Hopman Cup op zak over het nodige vertrouwen, maar hem gun ik het echter niet. Kyle Edmund zou ik daarentegen wel graag een gloriemomentje zien beleven, helaas zou dat dan ten koste van David Goffin gaan. Ook Lleyton Hewitt mag nog een keertje uitblinken en kan met de steun van het publiek misschien wel in schoonheid afscheid nemen.

Wouter
Borna Coric. Ik denk dat de nog altijd maar 19-jarige Kroaat dit jaar volledig zal doorbreken. Het talent bereikte al de finale in Chennai en ontloopt de grote toppers in de eerste rondes. Een kwartfinale tegen Roger Federer is mogelijk.

Lleyton Hewitt - © Christopher Levy (www.flickr.com)
Lleyton Hewitt – © Christopher Levy (www.flickr.com)

Wat doen de Belgen?

Rob
Ik vrees voor het lot van Steve Darcis. Zonder voorbereiding meteen een Grand Slam spelen is nooit goed, al is Darcis dat met al zijn blessures intussen wel gewoon. Een eerste ronde tegen Pella moet misschien nog haalbaar zijn, maar ik zie hem na een felle strijd in vijf sets vooral fysiek ten onder gaan. David Goffin heeft met onder andere Edmund en Thiem een moeilijke, maar haalbare route naar een vierde ronde tegen Federer. Ik zou hem daarin heel graag zien stunten tegen de Zwitser, iets waarvan ik overtuigd ben dat La Goff het in zich heeft. Maar vooral de weersomstandigheden waar Goffin het toch steeds moeilijk mee heeft, strooien waarschijnlijk roet in het eten, en dus wacht ik liever op Roland Garros. Een vierde ronde Down Under zou een knappe, en waarschijnlijk de best mogelijke, prestatie zijn.

Wouter
Vijftiende reekshoofd David Goffin heeft geen gemakkelijke loting met op weg naar de achtste finales twee sterke, opkomende talenten: in een mogelijke tweede ronde de 21-jarige Brit Kyle Edmund (moeilijke vijfsetter in Davis Cup) en in een mogelijke derde ronde de sterke 22-jarige Oostenrijker Dominic Thiem. Goffin tankte echter vertrouwen in het voorbereidende exhibitietoernooi en zal zich naar de achtste finales knokken. Maar daarin zal hij niet kunnen stunten tegen Federer. De prestatie van Steve Darcis is moeilijker in te schatten omdat hij dit jaar nog niet in actie kwam en last had van een polsblessure. Ik vrees dat hij in de eerste ronde meteen zal uitgeschakeld worden.

Chloë
David Goffin wordt sowieso weer de beste Belg. Hij gaat zonder problemen naar de tweede ronde en rekent dan in vier sets af met Kyle Edmund. In zijn strijd tegen Federer laat Goffin erg knap tennis zien, maar aan de meester tippen kan hij op dit moment niet. Steve Darcis gaat door naar de tweede ronde maar blijkt dan niet fit genoeg.

Chris
David Goffin zal opnieuw het verst geraken in het mannentoernooi. Zijn doel moet zijn om een vierde ronde tegen Roger Federer af te dwingen, al vrees ik dat hij in ronde drie zal blijven steken tegen Dominic Thiem.

Melissa
David Goffin mag dromen van een vierde ronde tegen Federer, al moet hij dan wel voorbij Dominic Thiem geraken. Het blijft afwachten hoe fit Steve Darcis is. Als hij de eerste ronde overleeft dan heeft hij aan Lopez een taaie klant in de tweede ronde.

Benieuwd naar de keuze van de redactie voor de vrouwen?

David Goffin - © Philippe Buissin/IMAGELLAN
David Goffin – © Philippe Buissin/IMAGELLAN

Rob van Roy

Rob van Roy

MEER NIEUWS