Home » Grand Slam » Australian Open » #AusOpen Round-up Dag 1: Wicky toch!

#AusOpen Round-up Dag 1: Wicky toch!

#AusOpen Round-up Dag 1: Wicky toch!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Dag één van de Australian Open 2016 zit er al weer op. Het werd zoals altijd een bewogen dag met heel wat drama. Een hele rits reekshoofden moesten al inpakken en ook Yanina Wickmayer (ATP-41) kon haar doelstelling niet waarmaken. En dan was er natuurlijk ook nog dat gokschandaal…

De Belgen

Zowel Wickmayer als David Goffin (ATP-16) mochten direct aan de slag in het bloedhete Melbourne. Toch hadden ze beiden een haalbare kaart getrokken en werd een plaatsing voor de tweede ronde verwacht.

Goffin begon echter problematisch aan zijn partij. Met twee winners en elf unforced errors mag het nog een mirakel heten dat hij in de eerste set drie spelletjes achter zijn naam kreeg. Dat was dan vooral te danken aan zijn tegenstander Stakhovski (ATP-60). Die bleef de rest van de partij al even slordig spelen en Goffin profiteerde optimaal door zijn foutenlast tot een minimum te beperken. Zeker geen goede match en La Goff zal niet tevreden zijn, maar de klus werd geklaard. En bovenal: in de tweede ronde kan het alleen maar beter gaan, toch?

Een ander verhaal bij Wickmayer. Ze startte degelijk tegen Magdalena Rybarikova (WTA-75). Hier en daar nog wat veel foutjes, maar ze kon genoeg druk zetten op de Slowaakse om haar te doen buigen in de eerste set. Aanvankelijk ging het in de tweede set ook nog oké, maar de slordigheden in Wicky’s spel begonnen door te wegen. Tekenend waren de volley die Wickmayer in de tweede set bij 3-3* en 0-15 in de voeten speelde van Rybarikova in plaats van om het even waar ergens anders op het plein en de twee opeenvolgende dubbele fouten in het volgende opslagspel. Wicky toch! Met vertrouwen naar Australië afgezakt, een doenbare loting gekregen en dan pijnlijk verliezen, we gunden je zoveel meer. Het goede nieuws: we zagen ook flitsen van de agressieve Wickmayer, en we geloven nog steeds in reekshoofdenstatus op Roland Garros. Blijven geloven en wat matchritme opdoen, dat wordt nu de boodschap.

Yanina Wickmayer - © Philippe Buissin/IMAGELLAN
Yanina Wickmayer – © Philippe Buissin/IMAGELLAN

Matches of the day

“Wat doe je toch, Serena Williams (WTA-1)?”, moeten de toeschouwers gedacht hebben. Zelden zo’n passieve, verdedigende Williams gezien als in haar eerste ronde partij, maar ook zij kreeg haar klus geklaard. Novak Djokovic (ATP-1) was dan weer zijn stabiele, solide zelve, en daar kan voorlopig niemand of niets iets aan doen. Ook hij stoot door naar de tweede ronde.

Jo-Wilfried Tsonga (ATP-10) had het dan weer drie sets verdomd lastig met oude rot Marcos Baghdatis (ATP-46). De tweede set moest hij zelfs gewoon inleveren. Na het binnenhalen van de derde set was het vet echter van de soep bij de Cyprioot. Drie tegen één werd het daar uiteindelijk.

Verder viel er genoeg drama te beleven op dag één. Stosur kon alweer niet presteren onder de druk van het thuispubliek, en kon na twee sets inpakken. Stephens had een bijna perfecte voorbereiding achter de rug, maar struikelde raar genoeg over een onbekende kwalificatiespeelster. En ook Wozniacki, Errani, Petkovic, Pavlyuchenkova (in een parallelle wereld de tegenstander van Wickmayer in de tweede ronde) en Schmiedlova kunnen hun koffers al gaan pakken. Zeven reekshoofden liggen al op straat na dag één, net niet de helft van diegenen die in actie kwamen dus. Het lijkt er steeds meer op dat reekshoofden verplicht worden om in de beginfase van een Grand Slam te verliezen, of is dat de invloed van een GokRus of -Italiaan?

Maar ook bij de mannen liep het niet altijd van een leien dakje. Karlovic zag zich genoodzaakt om op te geven, en Benoit Paire was gewoon slecht. Té slecht om zelfs maar een set te pakken tegen een of andere Amerikaanse nummer 328 – althans dat zei hij zelf. Misschien in het vervolg toch maar in de juiste sport voorbereiden?

Momenten van de dag

We kunnen er niet om heen. Na het voetbal heeft ook het tennis nu zijn GokChinees. Alleen is het geen Chinees, maar zijn het Russen en Italianen. De tennistop liet al verbaasd van zich horen, maar het was vooral Roger Federer die de nagel op de knop sloeg.

“Federer zegt wat we allemaal denken: ‘Ik zou graag de namen horen.'”

Voor velen kwam het verlies van Wozniacki als een schok, maar eigenlijk was het dat niet. Gelukkig voor haar is die trend nu ten einde, tenzij de Deense volgend jaar kwalificaties wil gaan spelen natuurlijk…

“Caroline Wozniacki zag vorig jaar op de Australian Open een verlies in de eerste ronde al wel aankomen, maar probeerde alsnog om de trend te keren.”
Gemarkeerde tekst: “Ik denk dat het een vloek is die hier op me rust. Ik ben hier tot de halve finales geraakt, het jaar daarna tot de kwartfinale, dan de vierde, derde en nu de tweede ronde. Dat is hoe het de laatste jaren gegaan is. Hopelijk kan ik die trend volgend jaar (in 2016, nvdr.) omkeren en dan de andere richting uit beginnen te gaan.”

Tot slot was er nog Benoit Paire. De anders zo goedlachse en grappige Fransman had er flink de pest in dat hij er in de eerste ronde werd uitgeknikkerd door iemand buiten de top 300. Dat verlies had hij vooral aan zichzelf te danken, en dat maakte hij op een niet al te propere en sportieve manier duidelijk in de perszaal. Oh, Benoit’ke toch…

“Benoit Paire kwam recht van het plein naar de perszaal om duidelijk te maken hoe slecht Noah Rubin volgens hem is – nadat hij in drie sets van hem verloor.”
“Hij is geen goede speler, maar ik was heel slecht vandaag… Ja, hij is geen hele goede speler. Maar ik was nog slechter dan hem vandaag.”

Ach ja, we hebben allemaal wel eens een slechte dag zeker? Fijn gaan slapen dan, en op naar een nieuwe dag met nieuw drama!

Het volledige overzicht van de resultaten van vandaag, kan je hier terugvinden.

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws