Home » Grand Slam » Australian Open » #AusOpen Round Up dag 13: Kerber stunt en onttroont Williams, net niet voor Gérard

#AusOpen Round Up dag 13: Kerber stunt en onttroont Williams, net niet voor Gérard

#AusOpen Round Up dag 13: Kerber stunt en onttroont Williams, net niet voor Gérard

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Dertien is voor veel mensen een ongeluksgetal, maar voor Angelique Kerber (WTA-6) is dit allerminst het geval. Op de dertiende dag van de Australian Open zorgde de Duitse immers voor een stunt. Ze speelde de finale van het enkelspel bij de dames tegen niemand minder dan Serena Williams (WTA-1). Meer nog, ze won deze zelfs! Ook rolstoeltennisser Joachim Gérard (ITF-4) speelde zijn finale.

De Belgen

Joachim Gérard (ITF-4) speelde zaterdag voor het eerst in zijn carrère de finale van de Australian Open. Hij nam het op Gordon Reid (ITF-5), net als Gérard op weg naar zijn eerste Grand Slam-titel.Vorige week won Reid nog de Melbourne Wheelchair Tennis Open, Gérard moest toen vrede nemen met een tweede plaats. In de eerste set gaat het heel lang gelijk op, een tiebreak zou beslissing moeten brengen. Gérard maakt te veel fouten en kijkt toe hoe Reid met 9-7 de eerste manche op zijn naam schrijft.

Ook in de tweede set houden beide heren gelijke tred. Gérard kan echter niet voorkomen dat Reid ook deze set wint, 6-4. Geen eerste Grand Slam-titel voor de 26-jarige Waal, wel een heel knap toernooi om op terug te blikken. Met zijn overwinning brengt Reid de stand wat onderlinge ontmoetingen betreft lichtjes uit evenwicht. Met 8-6 op de teller zijn de heren beslist nog niet klaar met elkaar.

Matches of the day

De match waar iedereen vandaag naar uitkeek, was uiteraard de finale bij de dames. Dat Serena Williams (WTA-1) haar titel zou verdedigen, was voor niemand echt een verrassing. Dat ze zich zou moeten meten met de Duitse Angelique Kerber (WTA-6), hadden echter slechts weinigen kunnen voorspellen. Hoewel Kerber sinds 2012 een vaste stek in de top 10 van het vrouwentennis bekleedt, geraakte ze op de Australian Open nooit verder dan de vierde ronde. Ze maakte deze editie wel al indruk door in de kwartfinale één van de topfavorieten, Victoria Azarenka (WTA-16) simpelweg opzij te zetten.

Kerber wint de toss en laat de eer te beginnen met serveren aan Williams. Het huidige nummer 1 van de wereld doet dat met verve, een love game toont dat Williams duidelijk gebrand is op een 22e Grand Slam-titel. Kerber maakt gelijk en gaat wat later zelfs door de opslag van Williams, 2-1. De Duitse lonkt even naar een 4-1 voorsprong, maar de jongste van de Williams-zussen knokt zich terug in de set, 3-3. De Amerikaanse blijft echter veel fouten maken, terwijl Kerber heel degelijk staat te spelen. De oerkreten die Williams bij momenten uitstoot, geven blijk van heel wat frustratie. Kerber wint, na amper 39 minuten, verdiend de eerste set met 6-4.

In de tweede set lijkt Williams haar kalmte terug te hebben gevonden, zowel tijdens als tussen de punten. Kerber maakt meer fouten en laat de Amerikaanse terug in de wedstrijd komen. Williams neemt een 4-1 voorsprong, het momentum lijkt gekanteld. Met 6-3 steekt ze de set op zak. Het publiek van deze spannende finale wordt verwend met een beslissende derde set.

In deze laatste set gaat de Duitse meteen door de opslag van Williams en komt 2-0 voor. Het nummer 1 van de wereld beent echter bij en brengt de bordjes weer in evenwicht, 2-2. Kerber blijft echter mogelijks het beste tennis uit haar carrière spelen. Ze blijft gefocust, maakt nauwelijks fouten en speelt erg gevarieerd en terwijl bij Williams de opslag lijkt te haperen. Kerber gaat voor de tweede keer door de service van Williams en komt 5-2 voor. Slechts vier puntjes scheiden haar op dat moment nog van die felbegeerde, eerste Grand Slam-titel.

Opgeven ligt echter niet in de aard van Serena Williams. De Amerikaanse komt terug tot 5-4 en heeft zelfs kansen om 5-5 gelijk te maken. De dames lijken de langste en mooiste rally’s voor het einde bewaard te hebben. Williams laat Kerber alle hoeken van het veld zien, maar de Duitse houdt stand. Bij 5-4 krijgt ze op de opslag van Williams een eerste matchpunt. Williams rukt op naar het net, krijgt een bal van Kerber in de voeten gespeeld en mist de volley.

Angelique Kerber wint zo haar eerste Grand Slam-toernooi. Ze is slechts de tweede Duitse die dit op haar palmares kan zetten, enkel Steffi Graf ging haar voor. Kerber is ook de eerste vrouw die een Grand Slam-titel wint, nadat ze een matchpoint tegen had in de allereerste ronde. Haar overwinning brengt Kerber voorts naar een welverdiende tweede plaats op de wereldranglijst, net achter Serena Williams.

Tijdens de prijsuitreiking hadden beide speelsters niets dan lof voor elkaar. Williams feliciteerde Kerber met haar prachtige parcours en geweldige tennis. Kerber prijsde Williams de hemel in als kampioen, unbelievably great person en bron van inspiratie voor heel wat jonge tennisspelers. De Duitse voegde er, duidelijk geëmotioneerd, nog aan toe dat ze vereerd was deze finale te mogen spelen, tegen Serena en dat haar droom werkelijkheid werd.

Tot slot nam het Brits-Braziliaanse duo Jamie Murray (ATP D-7)/Bruno Soares (ATP D-22) het in de finale van het dubbelspel bij de heren op tegen Daniel Nestor (ATP D-19) en Radek Stepanek (ATP D-82). De oudere broer van Andy, die in oktober mee aan de basis van de overwinning van het Britse team tijdens de Davis Cup-finale stond, aast op zijn eerste Grand Slam-titel.

Nestor, toepasselijk met zijn 43 lentes, en Stepanek winnen de eerste set overtuigend met 6-2. De tweede set brengt meer spanning met zich mee. De heren gaan gelijk op tot 4-4, Murray en Soares trekken met 6-4 aan het langste eind. Ook in de derde set zijn de vier mannen elkaar waard. Uiteindelijk schrijven Murray en Soares met 7-5 de match op hun naam en steken zo hun eerste Grand Slam-titel op zak.

En we weten meteen ook waar Andy Murray vannacht uithing…

 

 

 

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws