Home » Grand Slam » Australian Open » #AusOpen Round-up Dag 2: Flipkens houdt Belgische eer hoog, Nadal uitgeschakeld na Spaanse thriller

#AusOpen Round-up Dag 2: Flipkens houdt Belgische eer hoog, Nadal uitgeschakeld na Spaanse thriller

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Ook op dag twee van de Australian Open sneuvelden enkele grote namen. Verder begon Lleyton Hewitt (ATP-308) in schoonheid aan zijn afscheidstournee, kwamen toppers als Murray en Wawrinka voor het eerst in actie, zagen we Kirsten Flipkens (WTA-80) schitteren, Steve Darcis (ATP-110) een sterke start nemen en Alison Van Uytvanck (WTA-43) buigen onder een wel erg zware loting.

De Belgen

Na Wickmayer en Goffin gisteren, was het vandaag de beurt aan Kirsten Flipkens, Alison Van Uytvanck en Steve Darcis. Flipkens was de enige die meteen de baan op mocht, Darcis en Van Uytvanck stonden als tweede wedstrijd op hun court geprogrammeerd.

Kirsten Flipkens moest aantreden tegen Mirjana Lucic-Baroni (WTA-68) uit Kroatië, misschien niet evident maar zeker een haalbare kaart voor onze landgenote. Flipkens begint goed aan de wedstrijd en kan rekenen op een degelijke eerste opslag. Ze rukt echter weinig op naar het net en wint er slechts één punt op vijf. Lucic-Baroni slaat meer dan dubbel zoveel winners als Flipkens en pakt de eerste set met 7-5. In set twee gaat de Kroatische veel meer fouten maken en houdt Flipkens het hoofd koel. Ze krijgt meer vertrouwen in haar netspel en kan elk breakpunt benutten. Met 6-2 brengt ze de bordjes in evenwicht. In de derde en beslissende set zijn het vooral de unforced errors die het verschil maken, 12 voor Flipkens, maar liefst 31 voor Lucic-Baroni. Flipkens wint met 7-5 en plaatst zich voor de tweede ronde. Daarin neemt ze het op tegen Garbiñe Muguruza, het Spaanse nummer 3 van de wereld.

Steve Darcis - © Philippe Buissin/IMAGELLAN
Steve Darcis – © Philippe Buissin/IMAGELLAN

Steve Darcis begon eveneens goed aan zijn duel met de Argentijnse Guido Pella (ATP-75). Hoewel slechts vijftig procent van zijn eerste opslagen over het net en binnen gingen, won hij meer dan 90% van deze punten. In geen tijd schrijft hij de eerste set met 6-2 op zijn naam. In set twee sloeg hij slechts twee winners, maar maakte geen enkele unforced error. Bijgevolg wint Darcis ook deze manche vlotjes, 6-3. In de derde set zijn de heren erg aan elkaar gewaagd. Pella kan echter meer breakpunten benutten en haalt de set binnen, 6-3. Ook in de vierde set blijft het aantal winners en nodeloze fouten van beide heren zeer beperkt. Pella slaat toe op het juiste moment en brengt de stand in evenwicht, met 7-5 wint hij de set. In de vijfde en laatste set kan Darcis geen enkel breakpunt verzilveren, hij verzet zich nog maar het mag niet baten. Pella wint de beslissende set met 6-1 en maakt een einde aan het toernooi van Darcis.

Als laatste landgenoot kwam Alison Van Uytvanck in actie. Zij kwam in haar eerste ronde meteen tegenover een kanshebber voor de eindoverwinning te staan. Tegen de Wit-Russische Victoria Azarenka leken haar kansen eerder klein, maar een spannende wedstrijd behoorde tot de mogelijkheden. De feiten draaiden echter anders uit. Van Uytvanck serveerde zwak, won in de eerste set geen enkel punt op haar tweede opslag en slechts 20% van de punten op Azarenka’s service. Na amper 24 minuten stond de 6-0 op het bord. In de tweede set liep de eerste opslag van Van Uytvanck iets beter, maar liet ze het afweten op andere fronten. De ene winner die ze slaat, weegt niet op tegen het aantal fouten dat ze maakt. 29 minuten later is de double bagel een feit. Coach Wim Fissette kan trots zijn op zijn pupil, Azarenka speelt een zo goed als foutloze match en toont dat ze haar vroegere nummer 1-stekje nog wel eens zou kunnen heroveren.

Victoria Azarenka - © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Victoria Azarenka – © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

Matches of the day

Na een passieve Serena Williams (WTA-1), doet zus Venus (WTA-10) het vandaag niet veel beter. Tegen de Britse Johanna Konta (WTA-47) speelt de oudste Williams-telg een degelijke wedstrijd, maar haalt nooit haar hoogste niveau. Na nog geen anderhalf uur mag de Amerikaanse haar biezen pakken. Met 6-4 en 6-2 plaatst Konta zich voor de tweede ronde. Ook Simona Halep (WTA-2) leek zichzelf niet. De relatief onbekende Shuai Zhang (WTA-133) dwong haar met heel wat winners op de knieën. Ana Ivanovic (WTA-23) en Jelena Jankovic (WTA-22) bevestigen en gaan zonder problemen door naar de tweede ronde.

Andy Murray (ATP-2) kende weinig moeilijkheden met de jonge Duitser, Alexander Zverev (ATP-83). Murray leverde niet meer dan zes spelletjes in. Stanislas Wawrinka (ATP-4) kon dan weer profiteren van de opgave van zijn tegenstander. Bij een 2-0 achterstand in sets, wierp Dmitry Tursunov (ATP-265) de handdoek in de ring. Thuisspeler Bernard Tomic (ATP-17), die vorige week nog de woede van het publiek op de hals haalde door in de kwartfinale van het toernooi van Sydney grijnzend op te geven (Tomic vertelde de stoelscheidsrechter toen dat hij zich wou concentreren op de Australian Open, nu roept hij een voedselvergiftiging in als excuus voor zijn opgave) verloor de eerste set tegen de Oezbeekse Denis Istomin (ATP-59) maar won de drie volgende telkens met 6-4.

De schok van de dag vond plaats in de Rod Laver Arena waar twee Spaanse stieren het tegen elkaar opnamen. Rafael Nadal (ATP-5) die stilaan terug zijn oude vorm lijkt terug te vinden stond oog in oog met landgenoot én mede-leftie Fernando Verdasco (ATP-45). Nadal slaat zelf zeven aces, maar krijgt er niet minder dan twintig om zijn oren. De heren zijn zo aan elkaar gewaagd dat een vijfde set na meer dan 3,5 uur tennis de beslissing moet brengen. Nadal wint in deze set nauwelijks de helft van de punten op zijn eerste opslag, Verdasco meer dan 80%. Bovendien slaat Fernando vier keer zoveel winners als Rafael. Nadal vecht voor wat hij waard is, maar kan niet voorkomen dat Verdasco met 6-2 uiteindelijk aan het langste eind trekt. Het is slechts de tweede keer in zijn carrière dat Nadal de eerste ronde van een Grand Slam-toernooi niet overleeft. In 2013 beleefde hij deze ondankbare primeur dankzij onze Steve Darcis die hem in de eerste ronde van Wimbledon naar huis kegelde.

 

Momenten van de dag

Lleyton Hewitt, voormalig nummer één van de wereld en winnaar op Wimbledon is bezig aan een afscheidstournee. Vanuit zijn Australische thuisbasis start Hewitt alvast goed. Hij won zijn eerste ronde-partij van landgenoot James Duckworth (ATP-129). Deze zege herinnert hem meteen aan de reden waarom hij uren op de tennisbaan slijt.

Voor Rafael Nadal zit de Austalian Open er helaas al op. Zijn stevige ontbijt voor de training heeft niet mogen baten.


Een eervolle vermelding gaat uit naar enkele heren die het vandaag zeer moeilijk hebben gekregen. Opvallend waren immers het enorme aantal tie breaks dat gespeeld werd. Zowel Gilles Muller (ATP-38) als Simone Bolleli (ATP-64) hadden vier exemplaren nodig om hun tegenstander klein te krijgen. De prijs voor vijfde set met het grootste aantal gespeelde spelletjes, gaat naar Jeremy Chardy (ATP-31) en Ernests Gulbis (ATP-79). Chardy won uiteindelijk met 13-11. Marathon is bij deze zes heren nog zachtjes uitgedrukt…


 

Het volledige overzicht van de resultaten van vandaag, kan je hier terugvinden.

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

MEER NIEUWS