Home » Grand Slam » Australian Open » #AusOpen Round-Up Dag 5: Goffin zegeviert, Federer en Sharapova schrijven stukje geschiedenis

Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

Succes voor Goffin en Flipkens op dag 5 van de Australian Open. Ook de topreekshoofden bij de mannen en de vrouwen boekten hun stek in de achtste finales.

De Belgen

David Goffin (ATP-16) mocht vandaag als eerste aantreden in de Hisense Arena. In zijn wedstrijd in de derde ronde nam hij het op tegen de 22-jarige Oostenrijker Dominic Thiem (ATP-20), die de laatste twee ontmoetingen tegen onze landgenoot won. In hun eerste ontmoeting in een Grand Slam speelde Goffin een heel sterke wedstrijd en was hij Thiem de baas in vier sets: 6-1, 3-6, 7-6 (2), 7-5.

Ook Kirsten Flipkens (WTA D-158) kwam opnieuw in actie in de tweede ronde van het dubbelspel. Samen met Dominika Cibulkova (WTA D-180) stond ze tegenover het Amerikaans-Australische duo Madison Keys (WTA D-248) – Ajla Tomljanovic (WTA D-103). In een wedstrijd met veel breaks trokken Flipkens en Cibulkova in twee sets aan het langste eind.

Matches of the day

De kraker van dag 5 in het mannentoernooi moest de wedstrijd worden tussen Roger Federer (ATP-3) en Grigor Dimitrov (ATP-28), een wedstrijd die wellicht ook door het team van Goffin met argusogen werd gevolgd omdat de winnaar in de volgende ronde tegen onze landgenoot speelt. De Bulgaar met de gelijkaardige techniek en speelstijl als Federer kon nog nooit winnen van de Zwitser, maar won in hun laatste ontmoeting enkele weken geleden wel voor het eerst een set tegen Federer. Ook vandaag kon Dimitrov na verlies van de eerste set de wedstrijd gelijk trekken met winst in de tweede set, maar daarna was het opnieuw Federer die de volgende twee sets domineerde en de wedstrijd binnenhaalde: 6-4, 3-6, 6-1 en 6-4.

Een wedstrijd die zich als heel spannend aandiende, was deze tussen het Australische woelwater Nick Kyrgios (ATP-30) en Tomas Berdych (ATP-6). De Tsjech trok vrij vlot de eerste twee sets naar zich toe, maar in de derde stond er ineens geen maat op de 20-jarige Australiër. Set 4 ging opnieuw gelijk op, tot Berdych in de laatste game van de set een break forceerde en zo ook meteen de wedstrijd won: 6-3, 6-4, 1-6 en 6-4.

Bij de dames stuurde Serena Williams (WTA-1) een duidelijke boodschap naar de concurrentie. In amper 44 minuten veegde ze de Russische Daria Kasatkina (WTA-69) van de baan en lijkt haar knieblessure voltooid verleden tijd. Winnen zowel Williams als Sharapova hun wedstrijd in de vierde ronde, dan komen beide elkaar tegen in de kwartfinale.

Momenten van de dag

Roger Federer staat al enkele jaren helemaal bovenaan in de geschiedenis van het mannentennis. Zijn overwinning in de derde ronde vandaag was zijn 300e overwinning in het enkelspel op een Grand Slam, een absoluut record en liefst 67 overwinningen meer dan Jimmy Connors, het nummer 2 in dat lijstje.

Ook Maria Sharapova schreef een stukje persoonlijke geschiedenis vandaag. Door haar overwinning in de derde ronde tegen de Amerikaanse Lauren Davis bracht ze haar totaal aantal overwinningen in haar carrière op 600, wat weliswaar nog niet volstaat voor een plaats in de top 10 aller tijden, die wordt aangevoerd door Martina Navratilova. De organisatie van de Australian Open bedacht Sharapova met een taart om dit te vieren:

Tenslotte een mooi stukje sportiviteit in tijden van geruchten en verdachtmakingen omtrent omkopingschandalen in het tennis. In zijn verliespartij tegen Goffin mocht Dominic Thiem een punt overspelen van de scheidsrechter na een challenge gewonnen door Goffin, maar Thiem weigerde en kende het punt direct toe aan Goffin: