Home » Grand Slam » Australian Open » Australian Open eert 88-jarige tennislegende met eigen toernooi munt

Australian Open eert 88-jarige tennislegende met eigen toernooi munt

Australian Open eert 88-jarige tennislegende met eigen toernooi munt

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De gewezen Australische tenniskampioen Ken Rosewall prijkt op de voorzijde van de herdenkingsmunt van de Australian Open 2023.

Het is al het zesde jaar op rij dat de Australian Open een herdenkingsmunt lanceert om Australische tennis helden in de bloemetjes te zetten. Dit jaar valt die eer dus Rosewall te beurt, die in 1953 op 18-jarige leeftijd de jongste speler was die het grandslamtoernooi won.

Dat record vestigde Rosewall exact zeventig jaar geleden en staat nog altijd op zijn naam. In totaal schreef hij de Australian Open nog drie keer op zijn naam. In 1972 won hij er – op 36-jarige leeftijd – een laatste keer.

De Australiër, die de titel van ridder aan de Orde van Australië én ridder aan de Orde van het Britse Rijk draagt, was niet alleen in eigen land één van de beste tennissers van zijn generatie. Tussen 1953 en 1972 won hij in totaal acht Grand Slams in het enkelspel, negen in het dubbelspel en zelfs eentje in het gemengd dubbelspel.

Rosewall maakte tijdens zijn carrière dus de omschakeling naar de Open Era – in 1968 – actief mee.

Geweldige eer

“Het is een geweldige eer om erkend te worden op de Australian Open-munt”, reageerde de intussen 88-jarige legende zondag op de inhuldiging van zijn munt. “Zeventig jaar lijkt een lange tijd, maar het voelt als de dag van gisteren dat ik als een jonge hoopvolle man de baan op stapte voor een kans op mijn eerste grote titel.”

Tijdens de onthulling werd Rosewall vergezeld door twee van de jongste deelnemers van de editie van dit jaar: de 15-jarige Brenda Fruhvirtova (WTA-136) uit Tsjechië en de 18-jarige Luca Van Assche (ATP-142) uit Frankrijk.

“Tennis is een fantastische sport die zoveel kansen biedt en het is geweldig om te zien dat zoveel kinderen en volwassenen een racket oppakken en de baan op gaan”, besloot Rosewall.

Ken Rosewall - © Tennis Australia
Ken Rosewall – © Tennis Australia

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws