Home » Grand Slam » Australian Open » #AustralianOpen19: Round-up Dag 14: Oppermachtige Djokovic verplettert Nadal

#AustralianOpen19: Round-up Dag 14: Oppermachtige Djokovic verplettert Nadal

#AustralianOpen19: Round-up Dag 14: Oppermachtige Djokovic verplettert Nadal

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De Australian Open 2019 zijn alweer een afgesloten hoofdstuk. In wat een spetterende finale tussen de nummers één en twee van de wereldranglijst beloofde te worden, bleef het publiek helaas enigszins op zijn honger zitten. 

Matches of the day

De dag ving aan met de finale van het dubbelspel bij de heren. Vijfde reekshoofden Pierre-Hugues Herbert (ATP D-12) en Nicolas Mahut (ATP D-11) namen het op tegen Henri Kontinen (ATP D-29) en thuisspeler John Peers (ATP D-28), beide uitsluitend dubbelspelers. Hoewel het Fins-Australische duo flink weerwerk bood, trok de Franse tandem met 6-4 en 7-6(1) aan het langste eind.

Uitkijken was het uiteraard naar de finale tussen Novak Djokovic (ATP-1) en Rafael Nadal (ATP-2). Voor de 53e keer keken de twee gladiatoren elkaar in de ogen, de verwachtingen waren hooggespannen. Beide toppers plaatsten zich vrij gemakkelijk voor de finale. Djokovic verloor onderweg twee sets, Nadal geen enkele. Bovendien veegde de Spanjaard de vloer aan met Stefanos Tsitsipas (ATP-15), de Serviër deed hetzelfde met verrassing van het toernooi Lucas Pouille (ATP-30).

Djokovic opende de wedstrijd en toonde meteen dat hij maar één doel voor ogen had: winnen. Hij ging onmiddellijk door de opslag van Nadal en kwam 3-0 voor. De Spanjaard kon de schade beperken tot 5-3, maar Djokovic bleek in topvorm. Tot in het negende game verloor hij geen enkel punt op eigen opslag en zelfs dat ene puntje dat Nadal hem kon afsnoepen, bracht hem niet uit evenwicht. Met 6-3 maakte hij een einde aan de eerste set.

Het was snel duidelijk dat Nadal een versnelling hoger zou moeten schakelen om deze ijzersterke Djokovic het vuur aan de schenen te kunnen leggen. De tweede manche begon veelbelovend, Nadal kwam om een 2-1 voorsprong. In het vijfde spel waren er echter alweer de breakpunten voor Djokovic. De Serviër ging door de service van zijn Spaanse tegenstander, behield zijn eigen opslag en kwam aan de leiding met 4-2.

Nadal kreeg vervolgens de ongelukkige eer de eerste dubbele fout uit de partij te slaan, waarna hij opnieuw zijn opslagspel inleverde. Met drie aces diende de Serviër Nadal wat later het genadeschot toe. Met 6-2 schreef hij de tweede set ongenaakbaar op zijn naam. Hij maakte amper één onnodige fout en scoorde maar liefst dubbel zoveel punten als zijn Spaanse tegenstander. Zal Nadal deze quasi vernedering nog te boven kunnen komen?

In tennis is alles mogelijk, Nadal spurtte van twee sets achter al meermaals naar eindwinst. Vandaag lijkt het echter heel, heel erg moeilijk te worden om Djokovic van zijn troon te stoten. De altijd gefocuste en gedreven Nadal laat bijna zichtbaar het hoofd hangen. De Serviër daarentegen staat op een wolk te tennissen, alles wat hij doet lijkt te lukken.

De derde set bracht jammer genoeg geen soelaas. Nadal won dan wel het openingsspel, maar al in het derde game kreeg Djokovic breakpunten die hij lustig benutte. Bij een 3-2 stand in het voordeel van de Servische halfgod viel er zowaar een breakkans voor Nadal. Sloopwerken Djokovic was echter niet uit balans te krijgen en hield het hoofd koel. Met 4-2 werd het gevaar afgewend.

Nadal gaf toch blijk van nog enige sprankel vechtlust en kwam bij tot 4-3. Op eigen opslag liet Djokovic echter nauwelijks een spaander heel van zijn tegenstander. Met uitstekend voetenwerk en prachtige slagen bracht hij zich op vier punten van de titel. Bij 5-3 kreeg de Serviër zijn eerste championship points. Nadal slaagde erin eentje hoofdschuddend weg te werken, maar het Spaanse zelfvertrouwen zat inmiddels ver onder de grond. Hij keilde vervolgens een backhand buiten en schonk Djokovic zo na twee uur en vier minuten spelen, de zege.

Voor de Serviër is het zijn zevende titel op het Australische hardcourt, hij komt zo op eenzame hoogten. Bovendien is het zijn vijftiende grandslamtitel en derde eindzege op rij. Dit wil zeggen dat hij tijdens Roland Garros op jacht gaat naar four-in-a-row. Voor Nadal was dit verlies een zware opdoffer. De doorgaans sportieve en sympathieke kerel droop na het handen schudden snel af. Hij stond 25 keer in de finale van een Grand Slam, het is echter de eerste keer dat hij geen set kon winnen.

Rafael Nadal - © YouTube
Rafael Nadal – © YouTube

Hoewel de wedstrijd zeer eenzijdig was en Nadal jammer genoeg nooit echt in de buurt van Djokovic kwam, hadden beide spelers niets dan lof voor elkaar. Nadal was tijdens de prijsuitreiking zichtbaar emotioneel. Hij bedankte iedereen voor de steun en beloofde te blijven vechten om een betere speler te worden. “Dit tornooi was moeilijk voor mij, soms door blessures, soms door de tegenstander, zoals vanavond,” grapte hij.

Ook Djokovic had niks dan mooie woorden over voor zijn tegenstander. Hij prees Nadal voor zijn vechtlust en kon zijn emoties nauwelijks onderdrukken. Allebei kregen ze af te rekenen met blessureleed en operaties, in de finale staan was dan ook een prachtige bonus. Djokovic bedankte in het bijzonder zijn coach Marían Vajda, die opnieuw deel uitmaakt van zijn team. Hij hoopte ook dat zijn vrouw en zoon de wedstrijd gezien hadden. “Dat hadden ze alleszins beloofd”, voegde hij er glimlachend aan toe.

 

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws