Home » Grand Slam » Australian Open » #AustralianOpen19: Round-up dag 7: Federer en Sharapova strijdend ten onder, Kerber kansloos

#AustralianOpen19: Round-up dag 7: Federer en Sharapova strijdend ten onder, Kerber kansloos

#AustralianOpen19: Round-up dag 7: Federer en Sharapova strijdend ten onder, Kerber kansloos

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De zevende dag leek op de Australian Open wel een rustdag, met slechts acht enkelpartijen uit de hoofdtabel op de agenda. Toch bracht deze zondag heel wat verrassingen.

De Belgen

Kim Clijsters trad met dubbelpartner Na Li aan bij de legendes. Ze streden tegen het duo Lindsay Davenport – Rennae Stubbs. De eerste set ging met 4-2 makkelijk naar onze landgenote. In de tweede manche bood de Amerikaans-Australische tandem meer weerwerk. Een tiebreak bracht de beslissing, 4-3(4).

Bij de junioren kwam Gauthier Onclin, het tiende reekshoofd aan de bak. Hij speelde tegen Harry Wendelken uit Groot-Brittannië. De twee waren elkaar de hele wedstrijd lang waard. De Brit schreef met 7-5 de eerste set op zijn naam, Onclin bracht met 7-6(5) de bordjes in evenwicht. Een tweede tiebreak moest uiteindelijk de partij beslissen, met 11-9 trok Wendelken aan het langste eind. Louis Herman verging het minder goed. Hij ging in twee sets onderuit tegen het zesde reekshoofd, Nicolas Alvarez Varona uit Spanje, 6-4 en 6-2. Ook in het dubbelspel moesten Onclin en Herman het onderspit delven.

Matches of the day

Achtste reekshoofd Petra Kvitova (WTA-8) veegde de vloer aan met aanstormend talent Amanda Anisimova (WTA-87). De 17-jarige Amerikaanse liet dit tornooi knappe dingen zien, maar was niet opgewassen tegen het Tsjechische geweld. Met 6-2 en 6-1 werd ze de laan uitgestuurd.

In de achtste finale kijkt Kvitova in de ogen van Ashleigh Barty (WTA-15). De 22-jarige thuisspeelster rekende in drie sets af met Maria Sharapova (WTA-30). De Russische schone nam de beste start en won de eerste set met 6-4. In de daaropvolgende manche was de Australische duidelijk te sterk, 6-1. Ook de derde set kantelde in het voordeel van Barty, 6-4.

In de Margaret Court Arena voltrok zich intussen een verrassing van formaat. Danielle Collins (WTA-35), die op een Grand Slam nooit verder dan de eerste ronde kwam,  kruiste de degens met de winnares van 2016, Angelique Kerber (WTA-2). De Duitse blondine was duidelijk met het verkeerde been uit bed gestapt. Na nog geen uur spelen stond de verpletterende 6-0 6-2 eindstand in het voordeel van Collins op het bord. De 25-jarige Amerikaanse mag zich opmaken voor een duel met Anastasia Pavlyuchenkova (WTA-42). Deze Russische had drie sets nodig om Sloane Stephens (WTA-5) van zich af te schudden, 6-7(3) 6-3 6-3.

Ook bij de mannen regende het onverwachte uitschakelingen. Rafael Nadal (ATP-2) was zowat de enige topper die overeind bleef. Met 6-0, 6-1 en 7-6(4) zette hij Tomas Berdych (ATP-57) opzij. In de achtste finale neemt de Spanjaard het op tegen Frances Tiafoe (ATP-39). De opvallende Amerikaan speelde een wedstrijd op het scherp van de snee tegen Grigor Dimitrov (ATP-20). In de eerste twee sets was Tiafoe de sterkste, 7-5 en 7-6(6). Dimitrov kwam langszij met een indrukwekkende tiebreak, 7-6(1). Het Bulgaarse succes was echter van korte duur, met 7-5 won Tiafoe ook de vierde set en plaatste zich zo voor de volgende ronde.

Spanning troef op het andere court intussen. Roberto Bautista Agut (ATP-23) ging de strijd aan met Marin Cilic (ATP-7). De knappe Kroaat won de eerste set dan wel met 7-6(6), maar moest toezien hoe zijn Spaanse tegenstander set twee en drie voor zijn neus wegkaapte. De vierde set ging opnieuw naar Cilic, 6-4. Toch was het uiteindelijk Bautista Agut die het laken naar zich toe trok. Met 6-4 won hij de beslissende vijfde set en verzekerde zich van een ticket voor de achtste finale.

Logischerwijze ontmoette hij daar ouwe getrouwe maar nog lang niet versleten, Roger Federer (ATP-3). De Zwitser moest echter eerst nog voorbij Stefanos Tsitsipas (ATP-15). De jonge Griek maakte op korte tijd een grote indruk bij het tennispubliek. Federer won de eerste set niet zonder slag of stoot na een bloedstollende tiebreak met 7-6(11). Ook in de volgende drie sets werden de toeschouwers verwend met hoogstaand tennis. Beide heren geven elkaar geen duimbreed toe. Telkens trekt Tsitsipas aan het langste eind, 7-6(3), 7-5 en 7-6(5). In wat mogelijk één van de mooiste overwinningen uit zijn carrière wordt, zet de Griek een oerdegelijke Federer opzij en mag zich nu opmaken voor een onderonsje met Bautista Agut.

Moment van de dag

Nog maar net King Roger de laan uitgestuurd, of Tsitsipas krijgt al sterallures. Met zijn neus in de lucht poseert de Griek voor de aanwezige fotografen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws