Home » Xtra » Interview » Barbosa zet zichzelf opnieuw op de tenniskaart in Koksijde: “Nochtans interesseerde tennis mij niet meer”

Barbosa zet zichzelf opnieuw op de tenniskaart in Koksijde: “Nochtans interesseerde tennis mij niet meer”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Check zeker deze promos et codes 777.be als je zelf ook eens een gokje wil wagen.

Het Rising Stars Tennis Tour by BNP Paribas-toernooi in Koksijde is een nieuwe start geworden voor de tenniscarrière van Romain Barbosa (ATP-547). Enkele maanden geleden zag hij het tennisleven nochtans helemaal niet meer zitten. Zijn wederoptreden was meteen goed voor toernooiwinst tegen de Argentijn Matias Zukas (ATP-495). Tennisplaza had een verrassende babbel met de Belg.

Romain Barbosa - © Birgit Dewulf
Romain Barbosa – © Birgit Dewulf

Zelden hebben we een speler zo blij gezien omdat hij een set won. Het gebeurde afgelopen zondag toen Barbosa 4-6 verlies in set één wegwerkte door eveneens met 6-4 te winnen. “Dat ik het uiteindelijk nog afmaakte in de belle heb ik vooral te danken aan het geweldige publiek. Dit is de mooiste overwinning sinds ik tennis. Bij 5-6 in de tiebreak kreeg ik een matchbal tegen. Normaal was ik dat nooit te boven gekomen maar toen hoorde ik die aanmoedigingen en won ik uiteindelijk toch nog. Dit is niet alleen het leukste tornooi van België, ook van Europa, want geloof me, van spelen voor lege tribunes word je niet echt vrolijk hoor.”

Belg worden

Nochtans zag het er na de eerste set niet goed uit voor Barbosa toen hij de kiné bij zich riep. “Ik had heel wat pijn aan mijn benen. Zukas liet me alle hoeken van het veld zien en dat voelde ik. Gelukkig ben ik blijven aanklampen en met succes. Tijdens de vijf wedstrijden die ik hier de voorbije week speelde, diende ik drie tiebreaks af te werken en won ik alleen in de halve finale (tegen een andere landgenoot, Benjamin Dhoe (ATP-1 094)) na twee sets. Dat voel je hoor.”

Er stond trouwens al een Romain Barbosa op de erelijst van Koksijde, maar achter de man die in 2015 won, staat ‘Portugees’ vermeld. “Ja. Natuurlijk ben ik dat. Mijn vader is een Portugees. Ik bezat dan ook de dubbele nationaliteit, maar eigenlijk had ik verder niets met dat land. Vandaar dat ik twee jaar geleden heb besloten om volledig Belg te worden.” Zoek Barbosa trouwens niet te veel op erelijsten van Belgische toernooien want de voorbije jaren verbleef hij nauwelijks in ons land. Hij speelde interclub in Frankrijk en Duitsland en vertoefde meestal in Spanje. “Vorig jaar liep het dan behoorlijk mis. Twee maanden heb ik moeten rusten omwille van een hardnekkige blessure aan de hiel. Toch slaagde ik er in november nog in om een tornooi te winnen in Egypte.”

Tennis-moe

Eén maand later pakte hij zijn koffers om naar Alicante te trekken. “Ik verbleef er een halfjaar op de tennisacademie van David Ferrer (ATP-148). Het is geweten dat daar enorm op fysiek wordt getraind en dat kon ik best gebruiken. Bovendien is het wel leuk wanneer je eens een balletje kan slaan met het voormalige nummer drie van de wereld.” Op 15 juni gaf Barbosa op in de kwartfinales van het toernooi van Martos in Andalusië in een partij tegen landgenoot Clément Geens (ATP-505). “Ik keerde terug naar België en zag het niet meer zitten. Ik was tennis-moe. Af en toe speelde ik nog weleens met vrienden, maar toernooien interesseerden me niet meer.”

Bijna dag op dag twee maanden later kwam dan de ommekeer. “Ik had 14 augustus al langer in mijn agenda aangeduid omdat ik gewoon graag in Koksijde speel. Wat er deze week gebeurde, is niet minder dan een droom. Ik wist niet dat je op die manier kon verrijzen.” De oude Barbosa mikte op een plaats bij de top 250. De nieuwe leeft van dag tot dag. “Vraag me niet wat ik volgende week ga doen want ik weet het gewoonweg niet. We zullen wel zien wat de toekomst brengt al heb ik al wel voor mezelf uitgemaakt dat ik vanaf nu meer in België zal spelen.”

koen

koen

MEER NIEUWS