Home » ATP » Bartoli: “Dubbelspelers trainen niet zo hard als anderen, geef hun geld aan kwalificatiespelers”

Bartoli: “Dubbelspelers trainen niet zo hard als anderen, geef hun geld aan kwalificatiespelers”

Bartoli: “Dubbelspelers trainen niet zo hard als anderen, geef hun geld aan kwalificatiespelers”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Gewezen Wimbledon-winnares Marion Bartoli heeft nog eens van zich laten horen. De Française pleit ervoor om het geld dat dubbelspelers verdienen aan lager gerangschikte tennissers te geven.

Bartoli deed de opvallende uitspraken in de online talkshow Match Points waarin gedebatteerd werd over oplossingen om spelers buiten de top 100 (financieel) te helpen.

“Ik ga hier geen fans mee maken, maar ik denk dat we dit moeten zeggen: ik begrijp niet dat er het hele jaar door dubbeltoernooien moeten zijn”, opende Bartoli. “Ik begrijp dat er gedubbeld wordt op de Grand Slams en op de Olympische Spelen want dat maakt deel uit van de tennisgeschiedenis, maar ik zie nu dat dubbelspelers een heel team rond zich hebben, tot wel zes mensen. Toen ik nog enkelspel speelde, kon ik mij dat niet veroorloven. Zij kunnen dat wel en spelen maar dubbel?!”

Minder moeite

Volgens Bartoli verdienen dubbelspelers het niet om week na week betaald te worden zoals dat nu het geval is. “Zij doen niet zoveel moeite als enkelspelers, trainen niet zo veel… Ik weet niet of we volledig met dubbelspel moeten stoppen, maar ik vind dat we het prijzengeld daarvan beter aan kwalificatiespelers of spelers die Challengers spelen, geven. Dat zou een oplossing kunnen zijn.”

Opvallend: de Française speelde in haar carrière om en bij de tweehonderd dubbelwedstrijden en won drie WTA-dubbeltitels. In 2004 behaalde ze een 15e plaats op de dubbelranglijst.

Joran Vliegen: “Heel straf wat Bartoli zegt”

De uitspraken van Bartoli zijn op z’n minst controversieel te noemen. Tennisplaza vroeg Belgisch dubbelspecialist Joran Vliegen om een reactie.

“Ik vind het heel straf wat zij zegt”, opent Vliegen aan de telefoon. “Ik ben akkoord dat er meer prijzengeld naar lager gerangschikte spelers en eerste rondes in toernooien moet gaan, maar ik denk niet dat het geld bij de dubbelaars te rapen is.”

“Bartoli heeft het over zes personen. Sander (Gillé, de vaste dubbelpartner van Vliegen, n.v.d.r.) en ik hebben pas onze eerste persoon, een traveling coach, aan ons team kunnen toevoegen. Wij trainen vijf à zes uur per dag. Als dat niet genoeg is in haar ogen, dan zal dat zo zijn. We moeten ook eerlijk zijn: extreem veel prijzengeld is er niet in dubbel.”

Kunnen Bartoli’s uitspraken niet omgedraaid worden? Heeft het dubbelcircuit niet net méér nood aan hogere prijzengelden? “Ik ben natuurlijk een beetje bevooroordeeld, maar als je ziet dat we tot op een bepaalde ranking moeten geraken vooraleer we een coach kunnen meenemen op toernooi, weet je dat dubbelspel financieel niet echt aantrekkelijk is.”

Minderwaardig

“Dubbelspelers worden over het algemeen als minderwaardig beschouwd, maar het is gewoon heel anders (dan enkelspel, n.v.d.r.). Er komen andere technieken, tactieken en talenten bij kijken die je in het enkelspel niet hebt. Ik vind dat je dat niet over één kam mag scheren. Het is gemakkelijk om te zeggen: “Jij speelt dubbel, jij kan niet tennissen.” Het is gewoon een vak apart.”

Beluister de volledige reactie van Vliegen hieronder. De dubbelaar vertelt ons ook over hoe Gillé en hij de huidige coronacrisis beleven en wanneer hij denkt dat er terug getennist kan worden.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws