Home » Geen categorie » Beiden overwonnen ze kanker, samen schreven ze afgelopen weekend geschiedenis

Beiden overwonnen ze kanker, samen schreven ze afgelopen weekend geschiedenis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Victoria Duval (WTA-307) en Alisa Kleybanova (WTA-404) schreven afgelopen weekend een stukje geschiedenis. Beiden overwonnen ze jaren geleden de ziekte van Hodgkin, aan elkaars zijde triomfeerden ze zondag op het ITF-toernooi van Lubbock (Verenigde Staten, $ 25 000) en stonden ze tegenover elkaar in de finale van het enkelspel.

TennisDirect campagne interclub maart 2021
TennisDirect campagne interclub maart 2021

De 28-jarige Kleybanova kreeg in 2011 te horen dat ze aan de ziekte van Hodgkin, een vorm van lymfeklierkanker, leed. De Russin was op dat moment het nummer 20 van de wereld en moest noodgedwongen een pauze inlassen. Dankzij een chemokuur van enkele maanden wist Kleybanova de ziekte te overwinnen, maar door een resem knie- en voetblessures kwam ze de voorbije drie jaar nauwelijks nog in actie.

“Veel mensen vertelden me dat het misschien beter was om iets anders te doen in mijn leven. Maar ik had altijd het gevoel dat ik mijn tennisdroom nog niet mocht opgeven. Ik dacht altijd dat ik sterker kon terugkomen, opgeven staat namelijk niet in mijn woordenboek. Of ik nu de top bereik of niet, of ik nu nog enkele jaren zal kunnen spelen of niet, ik zal deze beslissing nooit betreuren”, vertelde de Russin in een interview met de WTA.

Bij de 21-jarige Duval werd in 2014 (op Wimbledon) het Hodgkin-lymfoon vastgesteld. De beloftevolle Amerikaanse moest drie maanden vanaf de zijlijn toekijken, maar kreeg op 19 september 2014 toch het geruststellende nieuws dat ze de ziekte had verslagen. “Wat een geweldige reis is het sindsdien geweest, met dank aan God”, zegt Duval op Twitter.

Afgelopen weekend schreven beide dames een stukje geschiedenis. Op het ITF-toernooi van Lubbock streden Duval en Kleybanova tegen elkaar voor de titel in het enkelspel en stonden ze bovendien zij aan zij in de finale van het dubbelspel. In het enkelspel was de Russin uiteindelijk een maatje te groot voor de Amerikaanse (6-0 6-2). In het dubbelspel mochten ze wel samen juichen. Duval (NG) en Kleybanova (NG) pakten de scalp van het Indisch-Montenegrijnse duo Karman Kaur Thandi (WTA D-426) – Ana Veselinovic (WTA D-255), 2-6 6-4 10-8.

Deze week beproeven Duval en Kleybanova hun geluk alleen in het enkelspel. De Russin vertoeft op het ITF-toernooi van Templeton (Verenigde Staten, $ 60 000), terwijl de Amerikaanse op het ITF-toernooi van Stillwater (Verenigde Staten, $ 25 000) op zoek gaat naar nieuwe glorie.

Steven Gijbels

Steven Gijbels

MEER NIEUWS

Elise Mertens en Su-Wei Hsieh - © Jimmie48 Tennis Photography

Nieuwe dubbelpartner voor Mertens

Elise Mertens (WTA D-4) en Su-Wei Hsieh (WTA D-1) zullen in 2022 niet meer samen dubbelen. Mertens zal volgend seizoen samen spelen met de Russische speelster Veronika Kudermetova (WTA D-14)

LEES MEER