Home » Geen categorie » Belgen boven op juniorentoernooi Maaseik

Belgen boven op juniorentoernooi Maaseik

Belgen boven op juniorentoernooi Maaseik

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op het juniorentoernooi van Maaseik (Grade 4) laten de jonge Belgische toptalenten deze week duidelijk zien dat ze heel wat in hun mars hebben. Bij de meisjes komt er een Belgische finale, terwijl er ook een Belg in de jongensfinale staat. In het dubbelspel was er eveneens een Belgische overwinning.

Belgische meisjes zijn onoverwinnelijk

Wat niemand had durven voorspellen aan het begin van de week, gebeurt toch: bij de meisjes komt er een Belgische finale. Gitte Heynemans (NR) en Juliette Bastin (ITF-515) wonnen beiden hun halve finale en nemen het nu tegen elkaar op voor de titel.

Heynemans, die voor deze week nog maar ooit één wedstrijd op een hoofdtabel van het internationale ITF-circuit had gespeeld, stond voor een moeilijke opdracht tegen eerste reekshoofd Anastazja Rosnowska (ITF-276). De 16-jarige had deze week echter al bewezen dat ze klaar is om bij de junioren op het hoogste niveau mee te spelen en dat bewees ze vrijdag nogmaals. In een spannende eerste set moest ze nog wel haar meerdere erkennen in Rosnowska (4-6), maar daarna kantelde ze de partij. In de tweede set was het aan Heynemans om de set met 6-4 te pakken, waarna ze volledig gelanceerd was. Ze dreef haar Duitse tegenstreefster tot wanhoop en bleef zelf geconcentreerd tennissen om de partij gecontroleerd uit te maken. Met 6-1 verzekerde ze zich van haar allereerste ITF-finale.

In die finale komt ze dus uit tegen de één jaar oudere Bastin. De als vierde geplaatste Bastin veroverde in haar halve finale de scalp van het Poolse elfde reekshoofd Wiktoria Rutkowska (ITF-848). De meer dan driehonderd plaatsen verschil op de rankings werd in de eerste set meteen ook duidelijk. Rutkowska kon het tempo van Bastin niet volgen en moest met 6-1 gaan rusten. In de tweede set ging de Poolse een pak beter mee in de match, en zo kreeg Bastin het alsnog lastig. Maar toen het er in de tiebreak echt op aankwam, was het opnieuw Bastin die uitblonk: 7-2.

Bergs moet eerste set nog verliezen

Bij de jongens wist Zizou Bergs (ITF-225) zich te plaatsen voor de finale. Eind 2014 stond Bergs nog exact 200 plaatsen lager gerangschikt, maar na een goed jaar klopt hij terecht aan de deur van de top 200. Ook de Duitser Niklas Schell (ITF-330) botste vrijdag op de standvastigheid van Bergs. Schell ging nochtans goed mee in het spel van Bergs, maar de mentaal sterke Belg panikeerde niet. Zowel in de eerste als in de tweede set moest een tiebreak beslissen over de wedstrijd, en daarin was het telkens Bergs die het verschil forceerde. Met twee keer 7-4 plaatste hij zich voor de finale.

In die finale moet hij het opnemen tegen eerste reekshoofd en dubbelpartner Marvin Moeller (ITF-170). Ook vorig jaar speelden Bergs en Moeller tegen elkaar in Maaseik, al was dat wel in de tweede ronde. Toen was Moeller te sterk in twee sets: 3-6 en 2-6.

Dubbeltitel voor Bergs, Mareen komt net te kort

Ook in het dubbelspel doen de Belgen het goed. Zowel bij de meisjes als bij de jongens stond er een Belg in de finale, respectievelijk Axana Mareen (ITF-529) en Zizou Bergs.

Mareen vormde samen met de Duitse Emelie Luisa Schwarte (ITF-551) de derde reekshoofden. Zij moesten het in de finale opnemen tegen eerste reekshoofden Linda Puppendahl (ITF-470) en Rosnowska, een volledig Duits duo. Het aanwezige publiek zag een spannende en aantrekkelijke partij waarin de Belgisch-Duitse tandem de eerste set in een tiebreak naar zich toe trokken: 7-6 (5). In de tweede set liep het allemaal net iets stroever voor Schwarte en Mareen en dus gingen Puppendahl en Rosnowska met de set lopen: 3-6. In de beslissende supertiebreak werd het opnieuw heel spannend, maar uiteindelijk waren het de eerste reekshoofden die de titel met drie punten verschil konden binnenhalen: 7-10.

Beter nieuws was er bij de jongens. Bergs speelde daar samen met Moeller – tevens zijn tegenstander in de enkelfinale – als eerste reekshoofden tegen tweede reekshoofden Gustavs Lukstins (ITF-596) en Schell, een Lets-Duits koppel. Bergs en Moeller hadden aanvankelijk wat tijd nodig om warm te lopen en verloren daardoor de eerste set: 2-6. In de tweede set brachten ze daarna de match terug in evenwicht: 6-4. In de supertiebreak die daarop volgde, werd het in de details beslist. En daarin waren de eerste reekshoofden net dat tikkeltje beter. Met 10-7 haalden Bergs en Moeller de titel binnen, meteen ook de eerste titel van 2015 voor Bergs.

Fotospecial dubbelfinales

Foto’s: © Zima Fotografie – zima.be

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws