Home » Geen categorie » Belgische finale in Taipei

Belgische finale in Taipei

Belgische finale in Taipei

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Het zag er lang naar uit dat België in 2013 geen WTA-titel op zijn palmares zou kunnen zetten, maar in extremis – in het allerlaatste WTA-toernooi van het jaar – keert het tij. Zowel Yanina Wickmayer als Alison Van Uytvanck wisten zich namelijk te plaatsen voor de finale van het WTA-toernooi van Taipei ($ 125 000) en maken zondag onder elkaar uit wie er met de titel mag gaan lopen.

Zaterdag was het eerst de beurt aan tweede reekshoofd Yanina Wickmayer (WTA-59) die het in haar halve finale moest opnemen tegen de Thaise Luksika Kumkhum (WTA-114). Het rankingsverschil werd ook op de baan pijnlijk duidelijk. Wicky was vanaf het begin van de partij oppermachtig en veegde Kumkhum met 6-3 en 6-1 van de baan.

In de finale zal Wickmayer het dus moeten opnemen tegen Alison Van Uytvanck (WTA-129). Zij plaatste zich ten koste van de Duitse Dinah Pfizenmaier (WTA-98) voor de finale. Deze halve finale was echter een stuk spannender, en lange tijd zag het er naar uit dat Pfizenmaier de bovenhand had. Maar de Duitse benutte haar kansen niet (3/15 breakpunten), terwijl Van Uytvanck er veel efficiënter omging (4/7). De eerste set moest nog beslist worden in een tiebreak: 7-5, maar in de tweede set wist Ali een break bij 3-2 vast te houden. Even later kon ze dan ook juichen met haar allereerste plaats in een WTA-finale: 6-3.

Ook in het dubbelspel plaatste Van Uytvanck zich voor de finale. Samen met de Duitse Anna-Lene Friedsam werd ze pas door het afzeggen van een ander duo toegelaten tot het toernooi. In de eerste ronde versloegen ze de tweede reekshoofden en stuurde zo al een signaal uit dat ze te geduchten tegenstanders zijn. In de halve finale tegen Sachuk en Tanasugarn begonnen ze echter niet al te best: 2-6. In een spannende tweede set, konden ze de scheve situatie toch rechttrekken in de tiebreak: 7-4. Ook de super-tiebreak die over de finale moest beslissen, was om op het puntje van je stoel gaan te zitten. Uiteindelijk waren het de joungsters (zowel Van Uytvanck als Friedsam zijn 19) die aan het langste eind trokken: 10-7. Zondag nemen ze het in de finale op tegen het Frans-Kazachse duo Garcia en Shvedova.

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws