Home » Geen categorie » Belgische juniorenteams (-12) kunnen zich niet plaatsen voor finales Wintercup

Belgische juniorenteams (-12) kunnen zich niet plaatsen voor finales Wintercup

Belgische juniorenteams (-12) kunnen zich niet plaatsen voor finales Wintercup

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Zowel het Belgische jongens- als meisjesteam van onder de 12 jaar hebben zich niet kunnen plaatsen voor het finaleweekend van de Wintercup. De meisjes strandden op een vierde plaats, terwijl de jongens met een verdienstelijke bronze medaille naar huis gingen.

Februari is in de tenniswereld al lang gekend voor de landencompetities. Zo heb je op het absolute topniveau de Davis Cup en de Fed Cup. Ook bij de junioren zijn er echter landencompetities. In februari wordt daar in verschillende categorieën (-12, -14 & -16 jaar) namelijk de Wintercup georganiseerd. Daarbij spelen Europese landen eerst kwalificaties in vier poules waarna de winnaars en de verliezende finalisten van elke poule het een week later tegen elkaar opnemen voor de ultieme cup.

Hoewel oorspronkelijk enkel voor de -14- en -16-jarigen, bestaat hetzelfde format sinds 2012 ook voor de -12-jarigen. Ook in 2015 was er dus een editie en dat mét België.

Meisjes strandden op zucht van brons

Onder leiding van Tommy Huysegoms trokken Tilwith Di Girolami, Valantina Khrebtova en Ling Wagemans naar Sunderland in Groot-Brittannië. Daar kwamen ze in een poule samen met Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Kroatië, Polen en Italië terecht. Als hoogst geplaatsten waren ze in de eerste ronde nog vrij en dus stonden ze al meteen in de halve finales.

In die halve finale bleek Frankrijk echter te sterk. Nadat Wagemans de eerste partij verloor, drong Di Girolami in de tweede wedstrijd nog wel aan door een set te pakken. Dat mocht echter niet baten, want ook zij moest uiteindelijk de duimen leggen voor haar Franse tegenstandster. In een zinderende dubbel redden Khrebtova en Wagemans nog wel de eer: België – Frankrijk: 1-2.

Hoewel België dan al geen kans meer maakte op de finales, werd er toch nog een wedstrijd georganiseerd voor de derde plaats. Tegen Kroatië startte Wagemans uitstekend. Met een makkelijke overwinning bracht ze België namelijk op voorsprong. Nadat Di Girolami daarna de duimen moest leggen voor haar tegenstreefster, moest het dubbelspel de beslissing brengen. Daarin deed de tandem Wagemans-Di Girolami het aanvankelijk goed, maar moesten ze zich na een verloren tie-break in de eerste set gewonnen geven: België – Kroatië: 1-2.

Jongens moeten meerdere erkennen in latere winnaars

Ook voor de jongens stond de Wintercup op het programma. Voor Martin Katz, Pierre Yves Bailly en Berno De Roo echter geen Groot-Brittannië, maar wel Tsjechië.

Coach Pieter Vanhyfte zag zijn pupillen daar in de eerste ronde Slowakije verslaan: 2-1. In een poule met ook nog Cyprus, Frankrijk, Slovenië, Montenegro en Portugal, moesten ze het daarna in de halve finales opnemen tegen Tsjechië.

Ook daar startten de Belgische jongens uitstekend. Bailly leidde België in een knappe twee sets-overwinning naar een 1-0 voorsprong. Nadat de Tsjech Jurajda daarna de bordjes in evenwicht hing met een overwinning op Katz, werd het dubbelspel beslissend. Daarin kwamen Katz en Bailly een zware 0-6-opdoffer goed te boven en pakten ze de tweede set met 6-4. Een spannende derde set werd daarna pas helemaal op het einde beslist. Bij 5-5 kon het Tsjechische team uiteindelijk de definitieve kloof slaan: België – Tsjechië: 1-2.

Lang tijd om daar teleurgesteld over te zijn hadden de boys echter niet. Een dag later stond namelijk de match voor het brons al geprogrammeerd. Tegen Slovenië werd het opnieuw een spannend duel. Nadat De Roo pas na een zware driesetter boog voor zijn tegenstander, hing Bailly de bordjes met een dubbele 6-1-overwinning terug in evenwicht. In het beslissende dubbelspel moesten Katz en De Roo daarna nog wel de eerste set met 5-7 afgeven, maar na 7-5 in de tweede waren ze helemaal gelanceerd. Met 6-0 pakten ze ook de derde, en daarmee het brons.

Voor zowel de jongens als de meisjes (- 12 jaar) zit de Wintercup er dus op. Vanaf 6 februari doen de Belgische -14- en -16-jarigen echter ook nog een gooi naar een landentitel.

[alert type=”info” title=””]De volledige resultaten van de Wintercup kan je vinden op de website van Tennis Europe.[/alert]

 

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws