Home » Grand Slam » Australian Open » Belgische qualifiers kennen hun tegenstander op Australian Open

Belgische qualifiers kennen hun tegenstander op Australian Open

Belgische qualifiers kennen hun tegenstander op Australian Open

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De start van de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar, kom nu toch wel heel dichtbij. Officieel gaat het van start op maandag 14 januari, maar woensdag begint het tennis in Melbourne al. 128 mannen strijden vanaf dan namelijk voor een felbegeerd plaatsje op de hoofdtabel. Onder hen drie Belgen: Ruben Bemelmans, Maxime Authom (foto) en Niels Desein.

Het zag er even naar uit dat Ruben Bemelmans (ATP-115) de cut-off (de officiële ranking die je moet hebben om rechtstreeks op de hoofdtabel te geraken) zou halen, maar uiteindelijk kwam hij daar 18 ATP-punten voor te kort. Via de kwalificaties dan maar. Als vierde reekshoofd wordt hij natuurlijk gespaard van de (rangkingsgewijze) kleppers, maar dat betekent niet dat hij ook de tegenstanders met naam ontwijkt. In de eerste ronde wacht namelijk de Kazak Andrey Golubev (ATP-163), de ex-nummer 33 van de wereld (in 2010). Het is echter al van maart vorig jaar geleden dat Golubev nog een match kon winnen tegen iemand binnen de top-175. Toch staat er voor hem heel wat op het spel, want vorig jaar kwalificeerde hij zich voor de hoofdtabel van de Australian Open, om daar in de eerste ronde de Rus Mikhail Youzhny (de toenmalige nummer 35 van de wereld, nu ATP-25) te verslaan. Golubev en Bemelmans speelden al eens een keer eerder tegen elkaar, in 2009 op een challenger in Recanati. Toen won Golubev in twee sets: 5-7 en 3-6. Bemelmans kan dus maar beter op zijn hoede zijn.

In een mogelijke tweede ronde wacht de Australiër Samuel Groth (ATP-200; H2H: 0-0) of de Fransman Lucas Pouille (ATP-431; H2H: 0-0). Deze tweede ronde zou dus een makkelijker tussendoortje moeten zijn voor de laatste kwalificatieronde waarin – als de rankings gerespecteerd worden – de Taiwanees Danai Udomchoke (ATP-154; H2H: 0-0) wacht.

Naast Ruben Bemelmans is er ook nog een tweede Belg aangeduid als reekshoofd, namelijk Maxime Authom (ATP-157). Als eenendertigste en voorlaatste reekshoofd moet hij het in de eerste ronde opnemen tegen de Australiër Jacob Grills (ATP-1 112). Vorig jaar nog grotendeels actief op het juniorencircuit, hoewel hij ook af en toe een future-toernooi meepikte, zou deze 17-jarige Grills geen echte problemen mogen opleveren voor Authom. Het thuisvoordeel zou hem echter wel boven zichzelf kunnen doen uitreizen, iets waar Authom toch rekening mee zou moeten houden.

Mocht de eerste klip omzeild worden dan wacht naar alle waarschijnlijkheid de Duitser Dustin Brown (ATP-164) hem op in de tweede ronde. De Bethanie Mattek-Sands van het mannencircuit flirt al enkele jaren met zijn echte doorbraak, maar voorlopig kwam er die nog niet. Toch heeft hij, met zijn gevarieerd spel en vele dropshots, het al menig topper moeilijk gemaakt. Zo vorige week zelfs nog tegen David Ferrer (ATP-5), toen hij er een derde set uitsleepte in Doha. Brown en Authom ontmoetten elkaar al een keer eerder, in 2007 op een futuretoernooi. Toen won Brown met 3-6 en 4-6. Voordat deze ontmoeting echter kan plaatsvinden, zal Brown nog wel voorbij de Japanner Hiroko Moriya (ATP-173) moeten. In een mogelijke laatste ronde wacht voor Authom wellicht de Fransman Florent Serra (ATP-123; H2H: 0-0), het achtste reekshoofd in Australië.

Ten slotte staat ook Niels Desein (ATP-236) nog op de kwalificatietabel van de Australian Open. Hem wacht in de eerste ronde de zware opdracht om het tegen de Rus Alex Bogomolov Jr. (ATP-127), het twaalfde reekshoofd, op te nemen. De Rus is na zijn uitstekend jaar 2011 wat teruggezakt op de ranglijsten, maar zorgt in combinatie met Niels Desein toch voor een soort David tegen Golliath-verhaal. Bogomolov Jr. won ook makkelijk beide voorgaande duels. In 2008 werd het 4-6 en 2-6 op Ameikaans gravel en in 2010 werd het zelfs 1-6 en 1-6 in de kwalificaties van de U.S. Open.

Mocht Niels Desein toch voor de stunt kunnen zorgen, dan wacht in de tweede ronde de Italiaan Potito Starace (ATP-167; H2H: 0-0) of de Amerikaan Tennys Sandgren (ATP-232; H2H: 0-0). In een mogelijke derde ronde wacht waarschijnlijk de Duitser Simon Greul (ATP-153 ; H2H: 0-0) de Belg op.

De volledige kwalificatietabel kan gevonden worden op de site van de Australian Open.

– Maxime Authom vs. Jacob Grills, eerste kwalificatieronde Australian Open, court 7, woensdag 9 januari 2013 om 0.00 uur Belgische tijd (10.00 uur plaatselijke tijd).
– Niels Desein vs. Alex Bogomolov Jr., eerste kwalificatieronde Australian Open, court 7, woensdag 9 januari 2013, na drie ATP-enkelpartijen, vermoedelijk rond 6.00 uur Belgische tijd (16.00 uur plaatselijke tijd).
– Ruben Bemelmans vs. Andrey Golubev, eerste kwalificatieronde Australian Open, court 15, woensdag 9 januari 2013, na twee ATP-enkelpartijen, vermoedelijk rond 4.00 uur Belgische tijd (14.00 uur plaatselijke tijd).

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws