Home » Nieuws » Belgische sportsector gelooft niet in totaalverbod op gokreclame en stapt naar de rechtbank: “Dit zal supporters niet beschermen”

Belgische sportsector gelooft niet in totaalverbod op gokreclame en stapt naar de rechtbank: “Dit zal supporters niet beschermen”

Belgische sportsector gelooft niet in totaalverbod op gokreclame en stapt naar de rechtbank: “Dit zal supporters niet beschermen”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De belangenbehartigers van het wielrennen, basketbal, voetbal en de organisatoren van grote sportevenementen in België vragen in een gezamenlijk statement overleg over het totaalverbod tegen gokreclame.

Eerder deze maand werd in de Kamercommissie Justitie het licht op groen gezet voor een wetsvoorstel dat (o.a.) gokreclame wil bannen. Zo’n verbod, met als doel gokverslaving tegen te gaan, zal een grote impact hebben op de inkomsten voor o.a. sportclubs en atleten.

De belangenbehartigers van Belgische professionele sporten geloven alvast niet dat een algemeen verbod een goede oplossing is en pleiten voor “een aanpak die verantwoordelijkheid legt bij de sportsector, de nadruk legt op verantwoord spelen met bescherming voor minderjarigen én financiële stabiliteit waarborgt voor de sportsector.”

In het voordeel van de illegale markt

In hun gezamenlijk statement, dat ook wordt onderschreven door Kristoff Puelinckx van Tennium, de organisatie achter o.a. de European Open (België, ATP 250) in Antwerpen, kaarten de sportbonzen hun bezorgdheid aan. “Dit totaalverbod zal supporters niet beschermen tegen gokverslaving. Het stuurt fans net naar niet-erkende aanbieders waar controle of bescherming van spelers ontbreekt. Zo werken erkende operatoren met leeftijdschecks, beperkingen op bedragen en verhinderen zij dat kwetsbare personen kunnen spelen. In Italië leidde een reclameverbod naar vijftig procent groei van de illegale markt. De regering is daar nu van plan de maatregel terug te draaien.”

“We zijn zelf voorstander van verscherpte maatregelen, zoals een verbod op gepersonaliseerde reclame of het inzetten van sportidolen om reclameboodschappen te verkondigen”, klinkt het verder in het statement.

De vertegenwoordigers van de professionele sportsector die het statement ondertekenden, vrezen dat een totaalverbod op gokreclame de hele Belgische sportsector zal treffen en niet in het minst de fans. “Als organisatoren van topsportevenementen en straffe competities verliezen we financiële slagkracht. Daar treffen we niet alleen onze clubs of teams mee, maar ook de fans.”

Naar de rechtbank

Het gezamenlijk standpunt dat donderdag werd gepubliceerd, kent binnenkort wellicht een vervolg in de rechtbank. “Op het herhaaldelijk aanbod van de professionele sportwereld om deze maatregelen uit te breiden naar het ganse sportveld werd nooit gereageerd. Het voorbije jaar bleef elke vraag tot dialoog vanuit de sportwereld aan de minister van Justitie of de premier onbeantwoord terwijl sport een bondgenoot kan zijn in communicatie en beleid voor verantwoord spelen. Omdat ons herhaaldelijk pleidooi de voorbije maanden niet werd gehoord, stappen we vandaag naar de rechtbank.”

Het volledige statement kan je hier terugvinden. Het werd getekend door Kristoff Puelinckx (CEO Tennium), Jean-François Bourlart (CEO Intermarché-Circus-Wanty World Team), Christophe Brandt (General Manager Cycling Team Bingoal WB), Patrick Lefevre (CEO Soudal Quick-Step Pro Cycling Team), Jurgen Mettepenningen (CEO Pauwels Sauzen – Bingoal Cycling Team), Lorin Parys (CEO Pro League) en Wim Van de Keere (General Manager BetFIRST BNXT League).

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws