Home » Geen categorie » Belgische teams halen twee op drie op European Summer Cup

Belgische teams halen twee op drie op European Summer Cup

Belgische teams halen twee op drie op European Summer Cup

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op de European Summer Cup, de Europese landencompetitie voor juniorenteams, hebben twee van de drie Belgische ploegen zich op dag 1 geplaatst voor de halve finales van de kwalificaties. Zowel de jongens onder 16 jaar als de jongens onder 18 pakten een makkelijke 3-0-winst. De meisjes onder de 16 jaar konden niet stunten tegen de vierde reekshoofden.

Vier poules met telkens zes tot acht landenteams van drie spelers die het tegen elkaar opnemen in een knock-out systeem tijdens de ‘kwalificaties’, en dat alles in drie leeftijdscategorieën (-14, -16 en -18 jarigen). De twee landen die het tot in de finale schoppen gaan door naar de ‘finales’ waar opnieuw een knock-out systeem gebruikt wordt om de uiteindelijke winnaar te bepalen. Dat is het concept van de European Summer Cup. Voor de -16 jarigen geldt deze Summer Cup ook meteen als het kwalificatietoernooi voor de Junior Davis en Fed Cup.

De -14 jarigen speelden eind juni al hun kwalificatiewedstrijden, waar de Belgische jongens op een vierde plaats strandden en de meisjes in de eerste ronde uitgeschakeld werden. Voor de -16 en -18 jarigen startte de Summer Cup echter woensdag pas. België werd er vertegenwoordigd door drie teams: meisjes onder 16 jaar, jongens onder 16 jaar en jongens onder 18 jaar.

Meisjes U16 onderuit tegen vierde reekshoofden

Emma Van Hee (NR), Mathilde Trigaux (Europese juniorranking: #1070) en Evi Nulmans (#1769), de drie geselecteerden voor België, moesten het onder het toeziend oog van coach Anouck Delefortrie opnemen tegen vierde reekshoofd Portugal. Met Marta Oliveira (#301) als laagst geplaatste speelster, leek het een bijna onmogelijke opdracht te worden voor de Belgische meisjes.

En zo bleek ook op het terrein. Van Hee moest kansloos haar meerdere erkennen in Oliveira: 0-6 en 2-6. In het tweede enkelspel kon Trigaux al wat meer tegenstribbelen tegen Francisca Jorge (#148), maar met 4-6 en 1-6 moest ook zij het punt aan de Portugezen laten. Het dubbelspel deed er daarna niet meer echt toe, maar ook daar ging Portugal winnen. Na een spannende eerste set (6-7 (3)), zagen Van Hee en Nulmans ook de tweede set naar Jorge en haar partner, Rita Maria Bentes de Oliveira Pinto (#283) gaan: 3-6.

Op die manier zit het officiële toernooi er al op voor de Belgische meisjes. Donderdag spelen ze wel nog een partij zonder inzet tegen Israël. Zij verloren met 0-3 van eerste reekshoofd Groot-Brittannië.

Jongens U16 kennen geen problemen met hoger geplaatste Cyprioten

Zizou Bergs - © Anne-Mie Driesen, Zima Fotografie (www.Zima.be)
Zizou Bergs – © Anne-Mie Driesen, Zima Fotografie (www.Zima.be)

Ook de jongens onder de 16 jaar moesten het opnemen tegen het vierde reekshoofd, in hun geval Cyprus. Onder leiding van Bertrand Tinck begonnen Zizou Bergs (#105; kleine foto rechts), Boriss Kamdem (#1111) en Robin Vanhauwe (NR) echter zonder complexen aan hun ontmoeting. Kamdem zette het team op de goede weg met een knappe overwinning tegen Nicholas Campbell (#311): 6-4 en 6-3. Daarna deed ook Bergs zijn duit in het zakje. Met 6-3 en 6-0 rekende hij in iets meer dan een uur af met de bijna 70 plaatsen hoger gerangschikte Menelaos Efstathiou (#38).

Hoewel de buit al binnen was, hadden Tincks jongens geen zin om zich in te houden in het dubbelspel. Bergs en Vanhauwe gingen gewoon verder op het eland waarop België al aan het spelen was. Campbell en Demetris Liveras (#287) konden onze jongens exact 1 uur en 11 minuten aan de praat houden, maar daarna zat het toernooi ervoor hen op: 6-2, 6-4.

In de halve finales nemen Bergs, Kamdem en Vanhauwe het donderdag op tegen tweede reekshoofd Zweden. Karl Friberg (#72), Jonas Eriksson Ziverts (#82) en Linus Bergevi (#470) waren met 3-0 te sterk voor Oostenrijk.

Jongens U18 maken status waar

Laurens Verboven, Lucas Daels en Loïc Juszczak (grote foto, respectievelijk van links naar rechts) werden aangeduid als derde reekshoofden. In de eerste ronde moesten zij het opnemen tegen de Grieken die vertegenwoordigd werden door Christos Antonopoulos, Efstathios Tsiranidis en Alexander Canellopoulos. Net als de jongens jonger dan 16, had ook deze Belgische ploeg geen enkel probleem om hun tegenstander opzij te zetten.

Juszczak gaf het goede voorbeeld door Tsiranidis met twee keer 6-1 naar huis te sturen. Verboven bleek een goede leerling te zijn en volgde dat voorbeeld maar al te graag. Met 6-1 en 6-2 leidde hij op zijn beurt Antonopoulos in amper een uurtje van de baan. Ook in het dubbelspel verspeelden de Belgen weinig energie. Verboven en Daels waren daarin met 6-2 en 6-3 duidelijk een maatje te groot voor Antonopoulos en Cannellepoulos.

In hun halve finale neemt het Belgische trio het donderdag op tegen de Spanjaarden. Als tweede reekshoofden waren zij vrij in de eerste ronde.

[alert type=”info” title=””]De volledige resultaten van de eerste dag van de European Summer Cup kan je terugvinden op de website van Tennis Europe.[/alert]

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws